Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grondstoffenoverzicht: aardgasprijzen verder omlaag door milde winter

Grondstoffenoverzicht: aardgasprijzen verder omlaag door milde winter

De grondstoffensector kreeg de afgelopen week te maken met nieuwe tegenslag. Alle sectoren, met uitzondering van de industriële metalen, verloren terrein door het ruime aanbod, het milde weer en de gematigde risicobereidheid, nadat handelaren een verdere vertraging in de timing van de eerste Amerikaanse renteverlaging hadden ingecalculeerd.

Over het geheel genomen handelde de Bloomberg Commodity Total Return-index, die de afgelopen twee maanden binnen een relatief krappe handelsmarge bleef, ongeveer 1,3% lager, terwijl de verliezen over het hele jaar opliepen tot 2,4%.

De milde winter op het noordelijk halfrond blijft wegen op de aardgasprijzen, vooral in de VS, waar het Henry Hub-futurescontract de afgelopen week met meer dan 11% daalde naar niveaus die voor het laatst werden gezien tijdens de covid-shutdowns in 2020.

Het contract verloor nog meer aan waarde nadat de EIA een wekelijkse voorraadafname rapporteerde van slechts 49 miljard kubieke voet, ongeveer 100 miljard kubieke meter minder dan het vijfjarig gemiddelde. Nu de vraag in de winter afneemt, steeg het overschot ten opzichte van het langetermijngemiddelde tot 15,9%. waardoor er voldoende voorraden in ondergrondse opslagfaciliteiten overblijven.

Ruwe olie onveranderd

Afgezien van aardgas was de handel in de rest van de energiesector gemengd, terwijl de recente sterke winsten in contracten voor geraffineerde brandstoffen enigszins afnamen. Ruwe olie handelde de afgelopen week vrijwel onveranderd, maar nog steeds dichter bij de bovenkant van de relatief krappe bandbreedte van dit jaar.

Wij blijven van mening dat de Brent-prijs waarschijnlijk rond de 80 dollar per vat zal blijven, terwijl WTI hetzelfde zal doen rond de 76dollar . Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat er een beperkt risico is dat de huidige crisis in het Midden-Oosten zich zal verspreiden naar belangrijke productiegebieden.

Ondersteuning zal worden geboden door uitgebreide productieverlagingen van de OPEC+ en een algemene verbetering van de risicobereidheid nu we een komende cyclus van renteverlagingen in de VS naderen.

Klap voor goudprijs

Goud dook dinsdag onder de steun en weerstand op 2005 dollar, nadat de Amerikaanse inflatie hoger bleek dan verwacht. Hierdoor ontstonden verdere twijfels over de timing, het tempo en de diepte van toekomstige Amerikaanse renteverlagingen. Een potentiële vertraging in de timing van de eerste renteverlaging, die nu is uitgesteld tot de FOMC-bijeenkomst van 12 juni, zorgde ervoor dat de Amerikaanse 10-jaarsrente steeg naar 4,33%: een sprong van 51 basispunten in slechts twee weken.

Centrale banken en particuliere beleggers, vooral in China, blijven ondanks de recente daling de goudprijs ondersteunen. En hoewel de fysieke vraag waarschijnlijk sterk zal blijven, zal de uitstroom uit op de beurs verhandelde fondsen de opwaartse beweging blijven beperken totdat de renteverlagingscyclus begint. Zilver blijft intussen sterke steun vinden in het 22 dollar-gebied.

We blijven optimistisch over goud en zilver. Maar zoals we de afgelopen maanden herhaaldelijk hebben benadrukt, zullen beide metalen waarschijnlijk in een bandbreedte blijven zitten totdat we een beter inzicht krijgen in de gevolgen van toekomstige renteverlagingen in de VS.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht