Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Aanloop naar jaartop

Wat een kracht en wat een opwaartse snelheid zit er in de aandelenmarkten. De AEX brak en sloot op de laatste dag van oktober boven de 409 punten. Hiermee is in principe opwaartse ruimte gecreëerd naar de 415,70 tot 415,90. Dit is een van de belangrijkste laatste tussenliggende haltes tot aan de jaartop van 425,80.

Het dieptepunt in de AEX dateert van iets meer dan twee weken geleden. Medio oktober werd een jaarbodem bij 366 op de borden gezet. Tijdens deze forse correctie van ongeveer 13% werd bijna de stijgende langetermijnbodemlijn aangetikt.

Ook was deze correctie te zien als terugtest naar de voormalige 2011-top van 373. Uiteindelijk was er sprake van een klassieke trendomkeer met een enorme hammer en bullish engulfing op de logaritmische weekgrafiek en een doorbraak door de scherp dalende toppenlijn van deze vijfde correctie van dit jaar.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de afgelopen anderhalve week waren mooie bewegingen tussen de Fibonacci-retracementniveaus te zien van deze correctie:

  • een terugval van 396,50 naar 389 (van het 50%- naar 38,2%-niveau)
  • een terugval daarna van 403,50 naar 396,50 (van het 61,8%- naar het 50%-niveau)

De opwaartse doorbraak van 403,50 eind vorige week zorgde direct voor ruimte naar 409. Dat dit niveau al de volgende dag zou worden behaald en direct doorbroken, geeft de huidige opwaartse kracht in het kortetermijnbeeld goed weer.

Rechte lijn

Toch zorgt deze kracht ook voor een probleem, er is geen duidelijk stijgende kortetermijntrend te ontdekken. De AEX gaat bijna in een rechte lijn omhoog. De kans op een langer durende (enkele dagen in plaats van intraday) terugval neemt dan ook toe. De vraag is alleen wanneer.

De technische indicatoren zijn namelijk ook bezig aan een forse herstelbeweging en hebben nog genoeg opwaartse ruimte. Tot aan de zone 415,70 tot 415,90 ligt alleen nog een klein topje bij 414,40.

In de genoemde zone net onder de 416 liggen overigens de neklijn van een eerder geactiveerd en afgerond hoofd-schoudertoppatroon en een openstaande gap. Ik acht de kans reëel dat de AEX eerst een volgende terugval zal doormaken voordat deze zone wordt bereikt.

Springplank

Het eerste steunpunt voor een terugval ligt bij 409. Hier ligt de voormalige dubbele top die de eerste vijf maanden voor dit jaar voor de nodige tegendruk zorgde. Ook is hier het 50-daags gemiddelde te vinden.

Een ander belangrijk richtpunt voor een eventuele kleine terugval is te vinden bij de vrijdag gevormde opwaartse gap, tussen 405 en 407,25. Het zou een krachtig signaal zijn als de AEX tijdens een terugval een deel van deze gap open laat staan en deze gap als springplank gebruikt voor een beweging naar de 415,90 en hoger.

Boven deze zone ontstaat overigens ruimte naar de jaartop van 425,80, met nog een kleine weerstand bij 422. De kans is groot dat we in de laatste twee maanden van dit jaar deze jaartop nog zullen bereiken en mogelijk doorbreken.

Bevestiging

Ook als we naar andere indices kijken, lijkt de kans op een kleine tijdelijke terugval reëel om kracht op te bouwen voor een volgende opwaartse beweging.

  • De S&P 500 testte vrijdag zijn all time high van enkele weken geleden.

    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • De Nasdaq 100 brak met een gap door zijn jaartop heen maar vormde uiteindelijk wel een hanging man.

    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • En de DAX testte zowel het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de recent afgeronde correctie als het 50-daags gemiddelde. Ook deze index vormde door de opwaartse gap een hanging man-toppatroon. Bij de DAX zou een terugval voor de vorming van een volgende bodem in de zone 9120 tot 9150 kunnen plaatsvinden in de komende dagen, voordat de volgende opwaartse beweging plaatsvindt richting het 200-daags gemiddelde bij 9510.

    Klik op de grafiek voor een grote versie
De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 juni

    1. NL industriële productie april
    2. FuelCell Q2-cijfers
  2. 11 juni

    1. NL inflatie mei def.
    2. VK werkloosheid april
    3. VS ondernemersvertrouwen MKB mei
    4. Eurocommercial Properties AvA
    5. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht