Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Komt er een krach op Wall Street?

S&P 500: Koopje of bubbel?

Moet u blij zijn met die recordrace op vooral Wall Street? Loopt dit niet op net zo'n drama uit als in 1929, 2000 en 2008? Anders gezegd, worden aandelen niet veel te duur? Daarvoor schakelen we over naar de koerswinstverhoudingen (KW of PE) op de beurs. Deze zie ik de laatste tijd vaak voorbijkomen.

Oh jee!

 

 

Of is het overdreven? Hier kwam ik zelf vanochtend mee: 

 

 

Hoe kan dat nou, dat de ene winstmaatstaf - koerwinstverhouding is de koers gedeeld door de winst per aandeel of indexmand - zo veel hoger staat dan de andere? In dit geval voor de S&P 18,8, 16,8 en 27,7?  Om te beginnen, ze hebben alledrie gelijk. Zowel Holger als Jeroen zijn u niet aan het bedotten.

Het is maar net welke winst u meet: de gerealiseerde, verwachte of een gemiddelde. Er zijn er zelfs nog meer, maar dit zijn de drie belangrijkste. Een jaartje geleden schreef ik hier ook al over. De cijfers zijn veranderd, de methodiek niet. Ik herhaal het graag:

  • Trailing PE of huidige KW: de gemiddele behaalde winst over de afgelopen twaalf maanden gedeeld door de actuele koers. Als u ooit louter en alleen het begrip KW tegenkomt, wordt deze bedoeld
  • Forward PE of verwachte KW: de door de analisten verwachte winst voor de komende twaalf maanden gedeeld door de huidige koers. Die 16,8 uit Jeroens staatje 
  • CAPE of Robert Shiller KW: de gemiddele behaalde winst over de afgelopen tien jaar gedeeld door de actuele koers. Inderdaad, dat is die 27,7 van Holger
  • In het Bloomberg overzicht (18,8) ziet u ook nog de verwachte winsten voor het huidige jaar, die ik verder buiten beschouwing laat 

U begrijpt nu onmiddellijk de eerste verschillen. De verwachte winsten voor 2017 zijn hoger dan die van dit jaar. Daardoor is de laatste lager. Dan nu die CAPE, ofwel Cyclical Adjusted Price Earnings, zoals bedenker, professor en Nobelprijswinnaar Robert Shiller die noemt. Waarom is die skyhigh?

Shiller ontwierp zijn PE om door de economische en daarmee winstcyclus heen te prikken. Goed idee, maar er zit een nadeel aan. In 2008 en 2009 ging alles fout. Winsten kelderen één à twee jaar, of sloegen zelfs om in kolossale verliezen (financials!). Dat wordt nog steeds meegerekend in die CAPE.

Kijk maar. Van dezelfde site als Holger (klik op het plaatje) vis ik de trailing PE van de S&P. Aan die idote piek in 2009 ziet u waarom die CAPE nu nog zo hoog is. Overigens mag de huidige van 25,8 van nu er ook zijn!

 

 

Voor u alsnog in de paniek schiet, kijk naar deze grafiek van Schiller. Mijn oog valt op de rentes. Vergelijk de jaren tachtig eens met nu.

 

 

Toen was vastrentend, ofwel obligaties, aantrekkelijk door de torenhoge rentes en waren aandelen goedkoop. De AEX deed zelfs KW 6 ofzo. Nu is het precies andersom. Kijk daarom nooit alleen sec naar de KW of een rente, vergelijk aandelen altijd met obligaties en andersom. 

Kortom, het is shoppen welke KW uw voorkeur heeft. Zelf kijk ik het liefste naar de verwachte winsten, want beleggen is vooruitkijken. Tot slot nog gauw de AEX. Duur voor Europese begrippen! Verklaring: dat komt vooral door zwaargewicht Royal Dutch Shell, dat nu amper winst maakt.   

Nog meer Robeco, de uitsmijter is van Peter:

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht