Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Veel seinen om te beleggen in Europa staan op groen

'Seinen op groen voor Europa'

De economische groei in Europa is sterk, politieke verrassingen zijn minder waarschijnlijk dan men vreest en ook lijkt het erop dat de reflatie aan kracht wint. Volgens Russell Investments staan de meeste seinen voor Europa op groen.

Dat blijkt uit een beleggersoutlook voor het tweede kwartaal. Volgens Wouter Sturkenboom, strateeg EMEA bij Russel Investments, is de rooskleuriger economische situatie nog niet ingeprijsd op de financiële markten.

“Deel één van het soepele monetaire beleid is gelukt: de economie groeit, en het gevaar van deflatie lijkt geweken. Maar de markten zijn eigenlijk blijven hangen in het verleden. Bedrijfswinsten groeien 5 tot 10%, en als je ook de andere meevallende factoren meetelt, denken wij dat de Europese markten eraan toe zijn om een inhaalslag te maken.”

Te veel de voet op de rem

Een andere belangrijke factor in de regio, de politieke situatie, is volgens de strateeg minder bedreigend geworden. Beleggers hebben het afgelopen jaar hun adem ingehouden voor populistische uitslagen bij verkiezingen en de financiële markten hebben daarom te veel hun voet op de rem gehouden, vindt hij. 

De Nederlandse verkiezingen waren een non-event en ook over Duitsland maakt hij zich geen zorgen. “Het enige vraagteken zijn de Franse verkiezingen. En hoewel het ernaar uitziet dat Le Pen in Frankrijk de eerste verkiezingsronde zal doorstaan, is Macron in de tweede ronde veruit favoriet onder de Fransen.”

“Tel daarbij op dat Fransen fanatiek pro-euro zijn, dat de vluchtelingencrisis inmiddels beter gemanaged wordt en dat toenemende ongelijkheid een veel minder groot probleem is op het Europese vasteland dan elders, en dan komen wij tot de conclusie dat de politieke risico’s beperkt zijn.”

Nog geen zorgen

De belangrijkste vraag voor beleggers nu is of de ECB de economie kan blijven aanjagen nu de inflatie stijgt. Sturkenboom denkt van wel. “De inflatie die we nu zien, wordt vooral veroorzaakt door tijdelijke factoren, vooral energie. Na het tweede kwartaal zal dit wegebben. De ECB gaat zich pas zorgen maken als de oorzaken van hogere inflatie structureel zijn, zoals stijgende lonen.”

“We zitten echter nog boven de werkloosheidsnorm en het aanbod van potentiële werknemers is nog ruim voldoende, waardoor loonstijgingen nog niet aan de orde zijn. Pas als de kredietverstrekking echt doorzet en de inflatie de 2% aantikt, zal de ECB de stimuleringsmaatregelen terugschroeven. Dat zien we echter voorlopig niet gebeuren: wij gaan uit van een economische groei van 1,5 tot 1,8%.”

Bekijk ook: ABN Amro kiest voor cyclische en Europese aandelen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 mei

    1. Japan inflatie
    2. BBP eerste kwartaal (Dld)
    3. Detailhandelsverkopen april (VK)
    4. Ondernemersvertrouwen mei (Fra)
    5. B&S Group - jaarvergadering
    6. NN Group - jaarvergadering
    7. Orders duurzame goederen april (VS)
    8. Consumentenvertrouwen (UvM) mei, def. (VS)
  2. 27 mei

    1. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
    2. Aalberts ex €1,13 dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht