Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Sell in may?

De oude beurswijsheid Sell in may, but remember to come back in september, is de laatste jaren niet echt meer van toepassing. Afgelopen jaren zien we dat de markten heel heftig bewegen op externe factoren zoals bijvoorbeeld het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen.

Afgelopen maandag zagen we nog een enorme opleving door de uitslag van de eerste verkiezingsronde in Frankrijk, waarbij het erop lijkt dat Marine Le Pen niet aan de macht komt. Zij is immers fel tegen de huidige eurozone en nu het erop lijkt dat Macon de nieuwe president wordt, geeft dat veel meer rust in Europa en schiet de euro ook verder omhoog.

Beste beursmaanden

Traditiegetrouw zijn de maanden januari, maart, april en december de beste beursmaanden. De maanden augustus en september zijn de slechtste maanden, gemeten over de afgelopen 30 jaar. Je aandelen verkopen in juli en terugkopen in september zou de afgelopen 30 jaar het beste rendement hebben opgeleverd. De ouderwetse buy and hold-strategie werkt al jaren niet meer, is mijn visie.

De hedendaagse markten bewegen zeer fel op allerlei ontwikkelingen, mede sinds de intreding van internet en social media. 30 jaar geleden zag je het 's avonds op het journaal pas als er in Noord-Korea een raket was afgeschoten. Tegenwoordig weet men dat binnen 5 minuten wereldwijd en dit soort zaken zorgt samen met terroristische aanslagen voor behoorlijke uitslagen. Een speech van bijvoorbeeld Draghi kan je tegenwoordig live volgen, dat was 30 jaar geleden ondenkbaar. Vanuit dat oogpunt ben ik van mening dat de oude beurswijsheid niet meer werkt. 

AEX naar 560

Het technische plaatje van de AEX laat wel een gapje zien. Afgelopen vrijdag sloot de index op 512 punten en maandag opende de index op 520 punten. Dat stukje van 8 punten wordt in 9 van de 10 gevallen nog een keer opgevuld. Als we kijken naar de daggrafiek, hebben we steun op 523, 518, 515 en 512 punten. Weerstand is er op 525, 528 en 532 punten. Een dip kunnen we aangrijpen om longposities op te kopen voor een verwachte stijging naar 560 punten voor de AEX. Dat is en blijft mijn koersdoel.


 

Overnameperikelen

Unilever, TMG en Akzo zijn zomaar een paar bedrijven die recent in het nieuws zijn geweest en nog staan in verband met overnameperikelen. Opvallend is dat de bedrijven niet echt openstaan om te worden overgenomen. Unilever was er het snelst uit en heeft met een vriendelijk overleg de mannen de deur gewezen.

Bij TMG rollen ze nog steeds over straat en bij Akzo sluit ik het niet uit dat er een bod gaat komen richting de 100 euro, waarbij het een vijandige overname zal worden. Als de deal doorgaat, gaat het aandeel op weg naar 96 euro. Trekt PPG zich terug om wat voor reden dan ook, zal het aandeel flink onderuit gaan en verwacht ik Akzo rond de 70 euro. 

Een veel gevraagd item is natuurlijk: wat wordt de volgende overnamekandidaat? Heel voorzichtig worden natuurlijk DSM genoemd, Galapagos, KPN, TomTom, maar grote Amerikaanse bedrijven durven het aan om miljarden te investeren en bedrijven binnen de beurs in Amsterdam zijn veelal goedkoper gewaardeerd dan de rest van Europa. Deze overnamespeculatie zorgt ervoor dat er hier en daar een mooie premie te behalen is en dat biedt mooie kansen. Ik ben dan ook van mening dat de markten de komende periode volop in beweging zullen blijven en dat we op weg kunnen naar de 560 punten. 
 
Beijer heeft zakelijk calls Akzo en PostNL. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL. 

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht