Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aegon naar buy

Aegon naar buy

De financiële markten halen opgelucht adem nu er afgelopen weekend geen raketten zijn getest in Noord Korea en de verwachte schade door orkaan Irma, hoe erg het ook is, lijkt mee te vallen. De AEX is de afgelopen dagen verder opgelopen en de maand september, die de afgelopen dertig jaar als de slechtste beursmaand van het jaar wordt beschouwd, doet zijn naam nog geen eer aan. Immers, de S&P500 bereikte gisteren op Wall Street een nieuw all time high.

De duurdere euro speelt partijen in Europa natuurlijk parten. De verwachting is dat Mario Draghi zijn opkoopprogramma van 60 miljard per maand in 2018 gaat terugbrengen naar wellicht 30 miljard.  De afgelopen week konden we geen enkele hint van hem ontvangen, maar de verwachting is dat tijdens de volgende vergadering in oktober er meer duidelijkheid gegeven zal worden. 

Tot die tijd zullen speculaties de markt en de rentemarkt doen bewegen. De afgelopen dagen zien we de Bundfuture behoorlijk terug vallen, nadat deze de afgelopen twee weken stevig was opgelopen. Een dalende Bundfuture zorgt ervoor dat de rente wat oploopt, dat is altijd een wisselwerking.

 

Goud

Goud is de afgelopen periode verder opgelopen als veilige haven en technisch gezien zijn we uitgebroken. Zolang we nu boven de 1290 dollar blijven, mogen we hogere toppen de komende weken verwachten. Een koersdoel van 1500 dollar ligt nu in het verschiet. Veel zal uiteraard ook afhangen van de geopolitieke spanningen tussen Noord Korea en de rest van de wereld. 

Een ander punt dat we in de gaten moeten houden zijn de Duitse verkiezingen op 24 september. Tot op heden zien we dat de beurzen hier nog niet door worden beïnvloed, maar dat zal veranderen als de verkiezingen dichterbij komen, is mijn mening. Iedereen rekent er uiteraard op dat Merkel aan het roer blijft en dat zou voor de eurozone natuurlijk positief zijn. Wij gaan er dan ook vanuit dat dit in oktober een boost aan de markten kan geven.

AEX

De daghandelaren onder ons houden de volgende niveaus in de grafieken in de gaten. We hebben steun op 523, 518, 512 en 505 punten. Aan de bovenkant hebben we weerstand op 528, 532 en 538 punten. Zoals bekend, verwacht ik pas een versnelling van de trend zodra we boven de 538 punten uitbreken. Dan zal de uptrend flink gaan versnellen richting eindejaar naar mijn koersdoel van 563 punten. 

Dat koersdoel noem ik al geruime tijd en is door de recente gebeurtenissen absoluut niet veranderd. Galapagos is op weg naar ons koersdoel en heeft weerstand op 85 euro. ASML geeft technisch gezien een koopsignaal en mag op weg naar 142 euro. Philips is op weg naar 38 euro en Shell mag vanaf de huidige niveaus worden opgepikt voor een ritje naar 25,20 euro.

Aegon

Op onze shortlist van favorieten staat ook Aegon. Het fonds dat aan het begin van het jaar nog op 5,50 euro noteerde, kreeg na de eerste kwartaalcijfers een behoorlijke tik, omdat de solvabiliteit van de Nederlandse afdeling tegenviel. Aegon heeft keurig ingegrepen en recent flink wat activiteiten verkocht en hiermee de solvabiliteit op het juiste niveau gebracht. 

Dit leidt ertoe dat het fonds langzaam maar zeker de dip achter zich kan laten en klaar kan gaan maken voor een herstel naar die oude top van februari op 5,50 euro. Hierboven is er zelfs ruimte naar de 5,80 euro en dat is mijn eindejaarskoersdoel. Natuurlijk heeft Aegon ook grote belangen in de VS en met de huidige euro/dollar beweging en de lage rentes, valt dat allemaal niet mee. Toch is de verwachting dat de rente wereldwijd structureel mag gaan aantrekken en de verzekeraars zullen hiervan gaan profiteren. Aegon is in mijn ogen vanaf de huidige 4,90 euro dan ook een duidelijke aankoop.

Beijer heeft zakelijk calls PostNL, Shell. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht