Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Geld stroomt richting aandelen ondanks correctievrees

Geld stroomt richting aandelen ondanks correctievrees

Risicovolle activa waren afgelopen week weer in trek aangezien beleggers voor 8,9 miljard dollar aan aandelen kochten. Ondanks deze instroom zijn beleggers volgens Bank of America Merrill Lynch wel wat voorzichtiger geworden vanwege de vrees voor een correctie, meldt Reuters.

Obligaties lieten afgelopen week voor de 26ste week op rij een instroom zien, terwijl er 12,5 miljard dollar vloeide in ETF's. Ook lieten de Amerikaanse aandelen de grootste instroom zien in dertien weken tijd. 

Financials en tech populair

Het meeste geld stroomde dit jaar in de financiële aandelen, de technologiebedrijven en in schuldpapier van opkomende markten. De minst favoriete activa dit jaar zijn vastgoed, gezondheidszorg en Amerikaanse aandelen.  

Hoewel de kapitaalstromen aantonen dat de zogenoemde 'Icarus'-beweging op de markten, die aandelenkoersen tot recordhoogtes blijft stuwen, 'levend en wel' is, zien de strategen van Bank of America Merrill Lynch, die zelf dit najaar een correctie verwachten, een aantal tekenen dat beleggers toch minder uitbundig zijn. 

Verkrapping noodzakelijk voor correctie

De 'bull-bear'-indicator van de bank, die het beleggerssentiment meet, is stabiel gebleven op 7. Bij een stand van boven de 8 is een correctie volgens de strategen waarschijnlijk. Een verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank blijft volgens de strategen een noodzakelijke voorwaarde voor een correctie. 

Bank of America Merrill Lynch verwacht dat de Fed bij de rentevergadering op 20 september zal aankondigen te gaan beginnen met het terugdringen van de omvangrijke balans. 

Lees ook: Wachten of actie ondernemen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht