'Winstverwachtingen verklaren beursrally' | Beursduivel.be

'Winstverwachtingen verklaren beursrally'

Door Belegger.nl op 13 nov 2017 om 15:30 | Views: 3.525

'Winstverwachtingen verklaren beursrally'

Het feit dat de Amerikaanse aandelenmarkt dit jaar met 15% zijn gestegen, ondanks de geopolitieke onzekerheid en stijgende rentetarieven, kan volledig worden verklaard door de winstverwachtingen. Althans, dat beweert Nick Colas, mede-oprichter van marktonderzoekbureau DataTrek, meldt MarketWatch.

En Colas heeft het niet eens over de tot nu toe gerapporteerde bedrijfswinsten, die dit jaar hoger zijn uitgevallen met alleen al een gemiddelde winstgroei in het derde kwartaal van bijna 6%, zo blijkt uit gegevens van FactSet.

De S&P 500-index wordt momenteel verhandeld tegen 18 keer de winst van volgend jaar. Met andere woorden, beleggers verwachten dat de inkomsten met 11% zullen groeien en zijn bereid om vandaag een veelvoud van 18 keer te betalen voor die winst.

Niet goedkoop

Colas is niet van mening dat een koers-winstverhouding van 18 goedkoop is, maar hij is sceptisch over de winstverwachtingen. Analisten hebben volgens hem de neiging om te optimistisch zijn als het gaat om voorspellingen.

Maar wat als de schattingen van analisten te laag zijn in plaats van te hoog? Colas wilde een goed beeld krijgen van de taxaties door te kijken naar de beste en de slechtste scenario's voor de twintig grootste bedrijven in de S&P 500, waaronder de grote technologiebedrijven die bijna een derde van de index vertegenwoordigen.

Colas ontdekte dat zelfs in het slechtste geval, waarin elk van deze twintig bedrijven de meest pessimistische winstraming realiseert, "dit cluster van dominante aandelen wordt verhandeld tegen een toekomstige koers-winstverhouding van 20,3."

Forse koers-winstverhouding Amazon

Colas tekende daarbij wel aan dat Amazon dient te worden uitgesloten van het cluster. Met inbegrip van de online retailer, die in het slechtste scenario nog altijd tegen 299 keer de winst wordt verhandeld, komt de gemiddelde toekomstige koers-winstverhouding uit op 34,2.

Hoewel koers-winstverhoudingen van 20 hoog lijken, toont de geschiedenis aan dat de S&P 500 de neiging heeft om jarenlang te handelen tegen hoger dan gemiddelde waarderingen.

In het beste geval, waarbij elk van de twintig grootste S&P 500 bedrijven de hoogste winsttaxatie realiseert, daalt de koers-winstverhouding tot 16,3. Inclusief Amazon is dat 20,7. Tegen een waardering van 16 keer de toekomstige winst zien zelfs de grootste aandelen er goedkoop uit, zegt Colas.

Amerikaanse aandelen onaantastbaar

"Als elke meest pessimistische analist gelijk krijgt, betekent dit dat de wereldeconomie is vertraagd. Dat zal zeker een reactie uitlokken van de monetaire beleidsmakers wereldwijd. De langetermijnrente zou ook dalen. Tegen die achtergrond ziet een koers-winstverhouding van 20 - het slechtste scenario - er niet zo slecht uit."

"En als de wereldeconomie in het huidige tempo blijft groeien en de meest optimistische winsttaxaties mogelijk maakt, dan zouden de centrale banken de rentetarieven verhogen. Maar zelfs als de rente stijgt tot 3% of 4%, dan ziet een toekomstig koers-winstratio van 16 er nog redelijk uit", vervolgt Colas.

Dat is volgens hem ook de reden waarom Amerikaanse aandelen er op dit moment "zo onaantastbaar" uitzien. "Zelfs in het slechtst denkbare scenario, dat een daling van de rentetarieven bevat, zijn Amerikaanse largecapaandelen niet erg duur. Ze zijn niet goedkoop, maar worden ook niet verhandeld tegen 25 keer de toekomstige winst", concludeert Colas.

Zie ook: 'Beurzen zitten in de verlenging'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group