Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman bullish op olie: 'Vraag overstijgt aanbod'

Goldman bullish op olie: 'Vraag overstijgt aanbod'

Volgens Goldman Sachs is het waarschijnlijk dat de prijzen van de benchmark Brentolie gaan stijgen. Dit omdat de vraag vanuit de opkomende markten zwaarder weegt dan de zorgen over een hogere productie, groeiende voorraden en de risico’s op een wereldwijde handelsoorlog.

Dat schrijft TheStreet.com op basis van een rapport van Goldman Sachs. 

Analisten van de bank, onder wie Damien Courvalin en Jeffrey Currie, schrijven daarin: “We voorspellen een krappere oliemarkt richting het tweede kwartaal van 2019, ondanks dat de productie van de belangrijkste OPEC-landen en Rusland volgende zomer recordhoogtes bereikt.”

Rally

“Op de korte termijn zullen de zorgen over de OPEC-productie de prijzen wel drukken. We benadrukken echter nog eens onze prognose dat Brentolie verder zal rally’en naar 82,50 dollar per vat, wat later dit jaar nog verder kan oplopen.”

Olieprijzen stegen maandag al iets, nadat OPEC-leden bekendmaakten de productie iets te verhogen met een range tussen de 300.000 en 600.000 vaten per dag, wat minder is dan de verwachtingen van analisten van 1 miljoen vaten.

OPEC-leden en niet-OPEC-leden, onder leiding van Rusland, beloofden eerder de output met 1,8 miljoen vaten per dag te verminderen tot het einde van 2018, om zo de olieprijzen een boost te geven. Sancties van de VS op OPEC-leden Iran en Venezuela zorgden echter voor aanbodverstoringen.

Robuuste vraaggroei

Aan de vraagzijde voorziet Goldman een groei boven de consensus van 1,75 miljoen vaten per dag (jaar-op-jaar) in 2018, waarbij de opkomende en gevestigde markten de meest robuuste groei laten zien. Om zeker te zijn verminderde Goldman de outlook voor emerging markets met 100.000 vaten per dag, om zodoende rekening te houden met een mogelijk zwakkere groei in die categorie.

Bekijk ook: 'Markt heeft productieverhoging OPEC juist nodig'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht