Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom Brexit niet interessant is voor de beurs

Waarom Brexit niet interessant is voor de beurs

Als belegger vraag ik me bij geopolitieke zaken altijd het onderstaande af, bij wijze van spreken. Zo kan ik dat bij al onze aandelen doen en is het antwoord nee, dan vind ik het – als lange termijn belegger – eigenlijk al niet meer interessant. 

  • Verkoopt Royal Dutch Shell hier een vaatje olie meer of minder door? 
  • Verkoopt Unilever hier een Magnum of Raketje meer of minder door?
  • Verkoopt AkzoNobel hier een blik verf meer of minder door?

Zo kijk ik ook naar Brexit. Grote woorden weer in de politiek: catastrofe en zo, het lijkt wel een pennystock on steroids forum. Maar wat het scenario ook wordt, het VK draait echt wel door. Sinds de Slag bij Hastings in 1066 hebben ze gekkere dingen meegemaakt daar, op dat natte en mistige eilandje voor onze kust.

Exposure Verenigd Koninkrijk

Wat is de exposure van Nederlandse aandelen naar het VK? Die valt mee of – zo u wilt – tegen. Dit zijn de aandelen met de meeste omzet in ponden (die wel een onsje minder zijn gaan doen).

Ik geef het percentage van de omzet in ponden, zoals ING die vorige maand gaf aan het FD. ForFarmers zet ik zelf bij, want die was de oranje bank vergeten. 

  • ForFarmers: 33%
  • BAM: 29%
  • Sif: 25%
  • Arcadis: 20%
  • Wessanen: 13%
  • VolkerWessels: 12%

Bij de andere fondsen is het minder, of ze splitsen in hun rapportages niet naar het VK en pond uit. Daarmee geven ze meteen aan dat ze het niet zo belangrijk vinden.

Nee, het Damrak valt of staat niet met onze westerburen en hun pond, om een understatement te gebruiken. En als belegger kan Brexit mij daarom niet boeien. 

Kiek op de grafiek

Let bij deze fondsen wel op dus. En natuurlijk, vanavond en morgen kan er wat shock and awe zijn op de markten, hoewel ik niet denk dat we Brexit-stemming toestanden krijgen. Weet u nog, die uitslag kwam echt uit de hemel vallen en de markten stonden een paar dagen in brand. Om daarna weer te plassen, wassen en gassen. 

Dit bedoel ik, wijs hier in de AEX grafiek die stemming destijds maar aan. Die ziet u inderdaad terug, maar daarna gingen aandelen weer gewoon doen wat ze in de loop van vier eeuwen altijd deden, nu doen en waarschijnlijk wel blijven doen: winsten inprijzen.


Liveblog

Daarom zult u op IEX vandaag geen brexitblog vinden. Als het u wel interesseert, om wat voor reden dan ook, heb ik hier het BBC liveblog voor u:

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht