Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Biedt goud wel voldoende bescherming tegen onrust op de beurs?

Biedt goud wel voldoende bescherming tegen onrust op de beurs?

De spanningen in het Midden-Oosten hebben de goudprijs een flinke duw in de rug gegeven. Maar hoort goud in uw portefeuille thuis?

Goud speelt, vanwege de bruikbaarheid als sieraad en het zeldzame karakter ervan, al duizenden jaren een belangrijke rol voor de mensheid. Ook heeft het edelmetaal een langere staat van dienst als belegging dan bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Er is maar een beperkte voorraad goud in de wereld, en het is kostbaar om het uit de grond te halen.

Goud lijkt dan ook een goede keuze als langetermijnbelegging, maar als u de doorsnee financieel adviseur vraagt hoeveel goud u in portefeuille zou moeten hebben, dan zult u zelden een antwoord van meer dan 10% horen, en velen adviseren zelfs helemaal tegen het aanhouden van het edelmetaal.

US News analyseerde de redenen waarom beleggers goud in portefeuille willen hebben.

Kapitaalgroei en vermogensopbouw

De meeste mensen beleggen omdat ze hun geld in de loop van de tijd willen zien groeien. Als u in 1974 voor 10.000 dollar goud had gekocht, had u hiervoor ongeveer 180 dollar per ounce betaald. Deze investering zou na 45 jaar bijna 84.000 dollar waard zijn.

Dit klinkt in eerste instantie als een goede belegging, maar bekeken op jaarbasis is het ongeveer 4,8% groei per jaar, en rekening houdend met inflatie zakt het reële rendement tot ongeveer 1,2% per jaar.

Met andere woorden, goud kan net gelijke tred houden met de inflatie op de lange termijn. Volgens US News is dat logisch, want goud is een grondstof. Het is een fysiek object dat niet verandert of iets produceert op de lange termijn. Het doet precies wat het moet doen, namelijk zijn waarde behouden.

Ter vergelijking: het geannualiseerde totale rendement van de S&P 500 over dezelfde periode bedroeg ongeveer 12% (met herbelegging van dividenden), of ongeveer 8,1% per jaar na inflatie. Uw 10.000 dollar was met een dergelijk rendement in die 45 jaar richting 333.000 dollar gegroeid.

De 500 bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 hebben in 45 jaar tijd hard gewerkt en waarde geproduceerd voor hun aandeelhouders, terwijl de goudstaaf gewoon in een kluis lag.

Hedge tegen aandelen

Als u een grafiek van de goudprijs vergelijkt met een populaire beursindex, zult u zien dat goud inderdaad weinig historische correlatie vertoont met aandelen. Dat is een goede kwaliteit voor een activa waarmee u uw portefeuille wilt diversifiëren.

Het enige probleem is dat andere beleggingen, zoals investment-grade obligaties (schuldpapier met een hoge kredietwaardigheid-rating) het nog beter doen als bescherming tegen een volatiele aandelenmarkt.

Amerikaanse staatsobligaties zouden volgens US News bijvoorbeeld een vergelijkbaar doel kunnen dienen, met historisch een veel lagere volatiliteit dan goud en een vergelijkbaar potentieel langetermijnrendement.

Toevluchtshaven tijdens een ramp

Sommige mensen geloven dat goud bij een dramatische financiële crisis zekerheid kan bieden, terwijl andere activa in elkaar klappen.

Stel, uw lokale valuta ondergaat hyperinflatie en zou gedurende een korte periode waardeloos zijn, of de wereldwijde electronische financiële systemen zouden op de een of andere manier op grote schaal in gevaar komen.

Onder normale omstandigheden zou u waarschijnlijk met een paar muisklikken in goud beleggen via een beleggingsfonds of een op de beurs verhandeld fonds, zoals GLD. Maar als u goud aankoopt als onderdeel van een noodpakket bij een ramp, wilt u het waarschijnlijk fysiek hebben, en niet digitaal.

Het kopen van gouden munten of repen kost echter vaak meer dan de dagprijs. U zult daarom bereid moeten zijn om tussen de 1% tot 3% meer te betalen, vooral als u in kleine hoeveelheden investeert.

Rest dan nog de vraag: waar gaat u het goud opslaan? In eigen huis bewaren brengt het risico van diefstal met zich mee, terwijl opslaan in een kluis duur en lastig kan zijn.

Over het algemeen is goud een interessante investeringsoptie met een lange en rijke geschiedenis, concludeert US News. Maar let er wel op dat het historisch gezien beduidend minder goed presteert dan de aandelenmarkt, met aanzienlijk meer prijsvolatiliteit.

Lees ook: Waarom bitcoin geen goud 2.0 is

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht