'Dit is niet zoals 1999'

Door Belegger.nl op 24 januari 2020 08:10 | Views: 4.866

'Dit is niet zoals 1999'

De maand januari is nog niet eens ten einde, maar de beurzen breken alweer record op record. Toch vragen veel beleggers zich af of zulke grote stijgingen op de lange termijn wel houdbaar zijn. 

De Amerikaanse belegger Mark Cuban stelt beleggers gerust. 

Meer dan 500%

Volgens Cuban, die miljarden dollars verdiende aan de dotcom-crash aan het einde van de jaren negentig, is de huidige rally niet vergelijkbaar met de hype rond internetaandelen destijds. Toen duwden internetaandelen de door technologie gedomineerde Nasdaq index tussen 1995 en maart 2000 met meer dan 500%  omhoog.

De rentetarieven waren toen heel anders, zei Cuban tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC. "En je zag veel meer mensen deelnemen aan de markt... Dat zie je nu niet.” 

Bubbelt de markt? Dat argument kun je zeker maken. Is het zoals 1999? Dat niet, volgens Cuban.

Indexfondsen spelen nu grote rol

In plaats van daghandelaren spelen indexfondsen nu een grote rol op de aandelenmarkten. 

Zolang die fondsen maar blijven groeien, gaat de markt omhoog, volgens Cuban, die Broadcast.com in april 1999 aan Yahoo! verkocht voor 5,7 miljard dollar.

'Gestoord'

Een andere Amerikaanse miljardair, Paul Tudor Jones, is het niet met Cuban eens. Volgens Jones is de huidige aandelenmarkt gestoord en bevinden we ons momenteel in de gekste monetaire en fiscale mix ooit.

Het is zo explosief, het tart de verbeelding, zei Jones deze week tegen CNBC op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Hem doet de situatie erg denken aan het begin van ‘99. Zo staat de Amerikaanse CPI (consumentenprijsindex) momenteel op 2,3%. Dat is hetzelfde niveau als in 1999.

Groot verschil in rente

Maar net als Cuban merkte Jones wel op dat er een groot verschil in rentetarieven is. Zo had de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente in de eerste helft van 1999 vastgesteld op 4,75%. De Amerikaanse rente bevindt zich momenteel tussen 1,5% en 1,75%.

Volgens Cuban, die eigenaar is van het Amerikaanse basketballteam de Dallas Mavericks, ligt het lot van de markt in handen van de beleidsmakers van de Federal Reserve. 

Na een stijging van 29% vorig jaar, de grootste in zes jaar tijd, is de S&P 500-index deze maand met 3% opgelopen. 

Basisinkomen voor rijke mensen

Cuban denkt dat de rentetarieven zeggen wat er gaat gebeuren in de markt. "Waar ga je anders je geld in steken? Dat geld blijft dus maar naar de aandelenmarkten stromen. Eigenlijk zijn de lage rentes een soort basisinkomen voor rijke mensen."
 

Bekijk ook: Beursfeest nog niet voorbij

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group