Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Stilte voor de storm

TA: Stilte voor de storm

Het beursjaar 2020 is van start gegaan zonder duidelijke richting. Al vanaf medio december vorig jaar bewegen de koersen van de Europese beurzen per saldo zijwaarts. De onzekerheid omtrent het coronavirus zorgt voor flinke schommelingen, terwijl het cijferseizoen ook nog geen grote verrassingen heeft opgeleverd.

De Europese beurzen consolideren daarom al een aantal weken binnen hun stijgende trend, terwijl beleggers wachten op nieuwe impulsen.

Vaak gaat zo'n periode van vlak koersverloop vooraf een forse koersbeweging. Aangezien de stijgende trends nog intact zijn, verwacht ik binnenkort nieuwe opwaartse impulsen. Ik bespreek de technische plaatjes van de Bel 20, de CAC 40 en de AEX-index.

Bel 20 test weerstand

De Belgische beurs is de afgelopen weken nauwelijks wat opgeschoten. De index consolideert onder de weerstand van de oude top van begin 2018. Ondanks dat momenteel overtuiging ontbreekt, heeft de koers ook maar zeer beperkt terrein hoeven prijsgeven. Dit geeft aan dat beleggers over het algemeen hun stukken durven vast te houden.

In de grafiek is een duidelijk patroon van hogere toppen en bodems zichtbaar. Dit duidt op aanhoudende vraag. Wanneer de Index door weerstand 4.023,08 weet te breken, zal de stijgende fase een nieuwe impuls krijgen en kunnen er hogere koersniveaus worden opgezocht.

CAC 40 veert op

De Franse beurs beweegt sinds medio augustus vorig jaar in een mooie stijgende trend. Door de recente consolidatie zakte de beurs terug naar de onderkant van deze trend. Hier heeft de koers steun gevonden en vond een nieuwe opleving plaats.

Ondanks een langere periode van stabilisatie oogt het technisch beeld van de CAC 40 index nog positief. Zolang steun 5.955,25 intact is, kan de stijgende trend worden voortgezet richting hogere niveaus. Volgende koersdoel ligt rond 6.168,15.

AEX-index vindt steun

De Nederlandse beurs is door de recente consolidatiefase teruggezakt naar de onderkant van de stijgende trend. Vanaf de oplopende trendlijn is de index opgeveerd, maar een nieuwe uitbraak heeft nog niet plaatsgevonden.

Indien de AEX index boven de laatste top rond 516,46 weet te breken, zal de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen en kan de koers verder oplopen richting koersdoel 644 punten. Uiteraard zal de stijgende trend intact moeten blijven en steun 602,37 stand moeten houden.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht