Analisten pessimistischer dan ooit over Tesla

Door Belegger.nl op 11 februari 2020 12:00 | Views: 8.110

Analisten pessimistischer dan ooit over Tesla

Na de koersexplosie van Tesla maant Wall Street beleggers tot kalmte. De koers van de Amerikaanse elektrische autobouwer opgericht door Elon Musk is dit jaar bijna verdubbeld. De koersexplosie volgde onder meer op positief nieuws over het aantal leveringen in het vierde kwartaal en veel beter dan verwachte winstcijfers op 29 januari.

Beleggers waren vorige week door het dolle heen: vorige week maandag schoot het aandeel maar liefst 19,89% omhoog tot 780 dollar. Op dinsdag knalde de koers opnieuw omhoog en sloot het aandeel voor het eerst boven de 900 dollar. Op woensdag daalde de koers met 17% nadat Tesla waarschuwde dat de uitbraak van het coronavirus in China de levering van zijn auto's zou vertragen.

Verkoopadvies Tesla

Tesla-aandelen zijn dit jaar 78% gestegen, en maar liefst 220% in de laatste zes maanden. Volgens veel analisten op Wall Street wordt de huidige waardering niet meer ondersteund door de onderliggende fundamenten.

Zo'n 45% van de analisten die Tesla volgt geeft voor het bedrijf een verkoopadvies, terwijl slechts 19% voor het aandeel een koopadvies heeft staan, aldus CNBC. De resterende 36% raadt beleggers aan het aandeel te houden.

Dat betekent volgens CNBC dat analisten nu het meest bearish zijn over Tesla-aandelen sinds de beursgang in juni 2010.

Volgens New Street Research, dat Tesla degradeerde naar een neutrale rating, zijn er weinig gronden voor verdere appreciatie in de komende twaalf maanden. "Wij hebben met al onze ervaring nog nooit een aandeel zo snel zo veel zien stijgen met zo weinig achting voor fundamenten of het trackrecord”, zei Rajvindra Gill, een analist van Needham.

Gill, die Tesla-aandelen een Underperform-rating gaf, wijt dat onder meer aan een staat van irrationele uitbundigheid onder beleggers. Gill wees erop dat Tesla nog nooit een jaarwinst heeft laten zien.

Lees ook: 'Jonge beleggers, kijk uit voor de Tesla-bubbel'

Bubbel

Barclays vergeleek de koersontwikkeling met die van de Nasdaq tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 1999, en waarschuwde dat Tesla fundamenteel overgewaardeerd blijft.

Bank of America somde tien redenen op om ondanks de hype voorzichtig te blijven. De lijst bevatte Tesla's matige en inconsistente winstgevendheid en kasstroom, en bijvoorbeeld wat de bank de creatieve boekhouding van de onderneming noemde. Bank of America heeft een koersdoel voor Tesla van 350 dollar, en heeft het aandeel op Underperform staan.

Positieve geluiden

Toch is een aantal analisten en beleggers extreem bullish over Tesla. "Ondanks eerdere productievertragingen, onderdelentekorten, arbeidskostenoverschrijdingen en andere problemen verwachten we dat Tesla profiteert van zijn dominante positie in de elektrische voertuigenindustrie en dat het zijn prestaties in 2020 en daarna verbetert", zei Bill Selesky, een analist van Argus, afgelopen week nadat hij het aandeel een koopadvies gaf.

Ook analisten van Jefferies hebben Tesla op hun kooplijst staan, onder meer vanwege de gunstige winstvooruitzichten voor 2020 die ze verwachten.

Of neem Ron Baron, een puissant rijke belegger wiens bedrijf Baron Capital zo’n 1,63 miljoen Tesla-aandelen in handen heeft. Baron vertelde CNBC vorige week dat Tesla de potentie heeft om binnen tien jaar een biljoen dollar winst te maken. En ook ARK Invest is optimistisch over Tesla: de vermogensbeheerder voorspelde vorige maand dat de koers tegen 2024 rond de 7.000 dollar per aandeel zou kunnen staan.

Technisch analist Nico Bakker nam het aandeel afgelopen week onder de loep in zijn wekelijkse column

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group