Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
‘FOMO’ onder beleggers is slecht nieuws voor de beurzen

‘FOMO’ onder beleggers is slecht nieuws voor de beurzen

Kent u de Amerikaanse uitdrukking ‘FOMO’, oftwel Fear Of Missing Out? Dit fenomeen heeft momenteel een flink aantal beleggers in zijn greep, en dat belooft volgens Morgan Stanley weinig goeds voor de financiële markten.

De angst om de boot te missen heeft volgens Andrew Harmstone, hoofd risicobeheer bij Morgan Stanley Investment Management, een rol gespeeld in recente marktbewegingen. "En dat is geen goed teken", zegt hij in een interview met CNBC, waarin hij FOMO vergeleek met hebzucht.

Na de coronacrash van maart hebben de markten in april sterk herstel vertoond. Zowel de S&P 500 als de Dow Jones-index boekten hun beste maandelijkse prestaties sinds januari 1987.

Snel weer bij het oude

Volgens Harmstone zijn beleggers echter blind voor de impact van de coronapandemie op de wereldeconomie. De meeste mensen denken volgens hem dat alles weer snel bij het oude zal zijn.

Dat optimisme onder beleggers wordt aangewakkerd door overheden die over de hele wereld bezig zijn met het versoepelen van de lockdowns en andere maatregelen die waren genomen om het virus in te dammen. Die hebben immers een enorme tol geëist van de wereldwijde economische activiteit.

'Werkelijke schade wordt pas in volgende fase zichtbaar'

De werkelijke omvang van de schade zal echter pas in de volgende fase zichtbaar worden, zo waarschuwt hij: te beginnen met faillissementen of downgrades van bedrijven. Hij verwacht dat de markt daar wel op zal reageren.

Het belangrijkste element hier is dat de volatiliteit extreem hoog blijft. De markten laten elke dag grote verschuivingen in beide richtingen zien, en een beweging van 1% is tegenwoordig relatief klein, voegde hij eraan toe.

Beperking van het portefeuillerisico

Voor beleggers betekent dit dat zij het risiconiveau van hun portefeuille laag moeten houden en een defensieve positie moeten innemen terwijl ze op zoek zijn naar mogelijkheden om waarde toe te voegen, aldus Harmstone.

"Het is waar dat je in een defensieve positie niet het volledige voordeel van de rally benut, maar vergeet niet dat de volatiliteit zo hoog is dat zelfs een defensieve positie nog steeds een behoorlijke hoeveelheid opwaartse druk geeft, omdat de bewegingen zo groot zijn", zei hij.

Mocht de huidige opleving op de beurzen ten einde komen, dan kan dat leiden tot een onevenredig groot neerwaarts risico voor beleggers, zo besloot de expert.

Lees ook: 'S&P 500 gaat nog halveren'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht