Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Komen olie-aandelen terug volgend jaar?

Komen olie-aandelen terug volgend jaar?

Dit jaar was een pittig jaar in veel opzichten. Ook voor de oliemarkten. De prijzen voor ruwe olie liggen zo’n 20% lager, en dat is niet eens het hele verhaal. Op een gegeven moment noteerde de olieprijs dit jaar zelfs negatief.

Geen verrassing dat olieaandelen het moeilijk hebben. De S&P Oil & Gas E&P ETF heeft bijna 40% van zijn waarde verloren.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Geldt dat ook voor de oliemarkten, vraagt The Motley Fool zich af. De vraag naar ruwe olie stortte in door de coronapandemie. Dit jaar zal het verbruik blijven steken op gemiddeld 92,4 miljoen vaten per dag. Dat is een forse daling ten opzichte van de meer dan 100 miljoen vaten per dag in 2018 en 2019.

De vraag herstelt wel, maar het aanbod is te groot

De vooruitzichten voor 2021 zijn een stuk rooskleuriger. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat het olieverbruik in 2021 gemiddeld zo’n 96,9 miljoen vaten per dag zal bedragen. Dat is 5,7 miljoen meer dan het gemiddelde dit jaar. Verder voorspelt het IEA een robuuste vraag naar benzine en diesel. Die zal terugkeren naar zo’n 99% van het niveau van voor de coronacrisis.

De vraag herstelt. Maar er is ook een aanbodzijde. Wereldwijd zit een enorme hoeveelheid overtollig aanbod in olieopslagtanks. Er zijn ongeveer 625 miljoen vaten ruwe olie meer opgeslagen dan voor de pandemie. Dit overschot kan de olieprijs drukken. Het IEA voorspelt een gemiddelde olieprijs van 49 dollar per vat voor 2021. Dat is niet veel hoger dan waarop het zwarte goud nu koerst.

Risico’s aan vraag- en aanbodzijde

De vooruitzichten zijn niet erg optimistisch voor de olievoorraden. Hoewel de vraag zich waarschijnlijk sterk zal herstellen, zal het huidige aanbod een groot deel van die stijgende consumptie opslokken. Bovendien zijn er risico's voor zowel het aanbod als de vraag.

Aan de vraagzijde kunnen er tegenslagen zijn rond de uitrol van vaccinaties, negatieve neveneffecten of tegenvallende resistentie, wat het economisch herstel negatief kan beïnvloeden. Aan de aanbodzijde kan de OPEC de productie te snel weer op gang brengen, waardoor de voorraden hoog blijven en de olieprijzen onder druk blijven staan. 

Kostenbesparingen en consolidatie

Oliemaatschappijen zijn uiterst terughoudend. Uitgaven worden beperkt. Investeringen vallen lager uit. Kosten worden gereduceerd. Fusies en overnames kunnen daar een rol in spelen. Chevron kocht onlangs Noble voor 13 miljard dollar, voor een deel uit het oogpunt van kostenbesparingen.

De verwachting is dat de fusie- en overnameactiviteit in de sector toeneemt in 2021. Via consolidatie wil men de volatiele olieprijs en de transitie naar duurzame energie het hoofd bieden.

2021: veelbelovend maar onstuimig

De positieve kant is, dat dit dividendbetalingen mogelijk maakt. Een olieprijs rond de 50 dollar per vat en kostenbesparingen kunnen leiden tot een uitkering van veel overtollig geld.

De vraag naar olie zal grotendeels herstellen. Als de Opec de productie beperkt houdt, kan dat helpen om het overaanbod op te souperen. Dat zou tegen het einde van 2021 de druk op de olieprijs moeten verlichten. Combineer dat met de kostenbesparingen, dan is er opwaarts potentieel voor olieaandelen.

Er is geen garantie dat dit soepel verloopt. De sector kan te maken krijgen met hernieuwde verkoopdruk als de vaccins niet snel genoeg worden uitgerold of als de voorraden sneller stijgen dan verwacht. Beleggers moeten rekening houden met een onstuimig jaar.

Bekijk hierna: 'Shell geldt nog steeds als mooie dividendwaarde'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht