Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bank of America: Olieprijs naar 100 dollar

Bank of America: Olieprijs naar 100 dollar

Na een desastreus jaar zit de olieprijs in 2021 flink in de lift. Volgens Bank of America zou de prijs van een vat olie de komende vijf jaar zelfs kunnen stijgen naar 100 dollar.

Dat zou volgens Barron’s de hoogste stand zijn sinds 2014, en een flinke opsteker voor olieaandelen, die het afgelopen jaar hun koersen hebben zien instorten vanwege de coronapandemie.

De gemiddelde prijs voor een vat Brent ruwe olie zal volgens Bank of America dit jaar rond de 60 dollar liggen, met een tijdelijke stijging tot 70 dollar in het tweede kwartaal. Op donderdag werd Brent verhandeld tegen 66,76 dollar per vat.

Rendabele schalie-olie

Het aantal callopties dat gokt op een overschrijding van de 100 dollar per vat in december 2022 is volgens Bloomberg de afgelopen week bijna verachtvoudigd.

Vóór 2014 werd olie vaak verhandeld voor meer dan 100 dollar per vat omdat de wereldwijde productie de grote vraag vanuit China amper kon bijhouden. Maar sinds Amerikaanse schalieproducenten aan het einde van dat jaar dagelijks miljoenen nieuwe vaten de markt in begonnen te pompen, daalden de olieprijzen van 2014 tot 2016 gestaag, en hebben zich sindsdien niet volledig hersteld.

Meer vraag, minder aanbod

Volgens analist Francisco Blanch van Bank of America zijn er een aantal redenen waarom de olieprijs terug zou kunnen keren naar 100 dollar per vat.

Ten eerste wordt het coronavirus door de wereldwijde uitrol van vaccins en betere behandelingsmethodes steeds meer een halt toegeroepen. De wereldwijde vraag naar olie zal aantrekken door de stimuleringsmaatregelen die vanwege de pandemie zijn genomen. Verder doet de Chinese economie, de grootste importeur van ruwe olie wereldwijd, het erg goed.

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten (bekend als OPEC+) hebben zich gehouden aan hun productiebeperkingsplan en het aanbod is zelfs meer verlaagd dan analisten hadden verwacht. Zware winterstormen in Texas zouden het aanbod met nog eens 50 miljoen vaten verlagen.

'100 dollar onwaarschijnlijk'

Analisten zijn verdeeld over de snelheid van de energietransitie van fossiele brandstoffen naar groene energie. Terwijl sommige deskundigen in de sector denken dat de vraag naar olie misschien al zijn hoogtepunt heeft bereikt, verwachten anderen pas over tien jaar of langer een piek.

En er zijn nog een aantal andere factoren die roet in het eten kunnen gooien. Zullen OPEC en de VS zich houden aan hun productiebeperkingen als de prijzen stijgen? Ook is het mogelijk dat Iran en de VS een nieuwe nucleaire overeenkomst sluiten en de sancties op Iraanse olie opheffen. Dit extra aanbod zou de olieprijs waarschijnlijk drukken.

Al met al vinden zij een olieprijs van 100 dollar per vat niet zo heel erg waarschijnlijk.

Wat betekent dit voor olieaandelen?

Thomas Lee van marktonderzoeker Fundstrat raadde beleggers onlangs dringend aan om energieblootstelling op te bouwen in hun portefeuilles. Volgens Lee liggen olieaandelen gezien de recente opleving van de olieprijs ver onder hun reële waarde.

Er bestaat volgens Lee op dit moment vooral een grote kloof tussen de olieprijzen en de koersen van toeleveranciers van de oliesector, zoals gemeten door het VanEck Vectors Oil Services indexfonds.

'Monsterlijke winst'

Volgens Lee zou dit indexfonds bij een olieprijs van 60 dollar 193% meer waard kunnen zijn dan de huidige prijs. Bij een olieprijs van 80 dollar is dat zelfs 297%. "Monsterlijk veel winst", aldus Lee.

Lees ook: Waardeaandelen: terug van weggeweest?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht