Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Correctie van 10% zou niet vreemd zijn'

'Correctie van 10% zou niet vreemd zijn'

We moeten op ons hoede zijn: de aandelenwaarderingen zijn niet langer aantrekkelijk en het sentiment wordt 'ongemakkelijk', zeggen analisten van Citigroup. Een correctie van 10% op de Amerikaanse aandelenmarkt zou helemaal niet vreemd zijn, stellen zij.

"Onze paniek/euforie-graadmeter staat erg hoog en waarschuwt voor komende verliezen", staat in het rapport van Citi waarover MarketWatch schrijft. "Dit is de langste periode van uitbundigheid zonder correctie sinds 2000, en dat houdt een keer op."

'Wall Street is zelfgenoegzaam'

"We hebben al een ongebruikelijk hoog aantal all-time highs gezien dit jaar. Wall Street is te zelfgenoegzaam. In gesprekken met klanten merken we dat zij zich helemaal geen zorgen maken over hogere belastingen, tapering door de Federal Reserve of inflatie. Afgelopen juni bleek nog uit een enquête dat meer dan de helft dacht dat inflatie de komende 12 maanden niet weg zal gaan.”

Afgelopen week plaatste Darrell Cronk, CIO van de vermogensbeheerdivisie van Wells Fargo, inflatie nog in de top 10 van grootste marktrisico’s. Hij voegde eraan toe dat de S&P 500 al sinds oktober stijgt zonder een terugval van 5% of meer. 

'Correctie hangt boven ons hoofd'

"Onze paniek/euforie-graadmeter signaleert al maanden een overdreven bullish sentiment onder beleggers", vervolgen de analisten van Citi. "Een correctie hangt boven ons hoofd nu de winstgroei afneemt." De winstcijfers over het tweede kwartaal waren door de bank genomen behoorlijk sterk. Beleggers zagen dit als piek in de groei sinds het herstel van de Covid-crisis. 

Economen van Goldman Sachs hebben hun verwachtingen voor de economische groei in de VS voor het derde kwartaal verlaagd van 9% naar 5,5%. Zij houden rekening met een zwaarder dan verwacht effect van de deltavariant en hogere inflatie.

Wolken aan de horizon

De Citi-analisten sluiten zich daarbij aan. "De deltavariant was een van de oorzaken van recente dipjes op de beurs, samen met de problemen in de toeleveringsketen waar veel bedrijven mee te maken hebben. Dit kan zich uiteindelijk vertalen in lagere winstcijfers. Wij zien in ieder geval wat wolken aan de horizon verschijnen."

Lees meer: 7 dividendaandelen voor als het onrustig wordt

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht