Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom grote beleggers in China bullish blijven

Waarom grote beleggers in China bullish blijven

Aandelen uit China en Hongkong staan onder druk. Ze flirten met een dieptepunt in de koersen in dit jaar. Toch blijven institutionele beleggers over het algemeen positief.

Dat schrijft Barron's op basis van een enquête van de Cheung Kong Graduate School of Business onder 1900 particuliere en 600 institutionele beleggers.

Particulier is pessimist, professional is optimist

Er is duidelijk een verschil in opinie tussen particulieren en professionals, en dat verschil is dit jaar groter geworden. De onderzoekers vinden dat de meest opmerkelijke uitkomst van de enquête.

Meer dan 80% van de professionele beleggers in China denkt dat de koersen en rendementen van Chinese aandelen de komende 12 maanden zullen stijgen. Dat is aanzienlijk meer dan in mei. Uit het onderzoek blijkt dat institutionele beleggers hun winstverwachtingen voor Chinese A-aandelen, H-aandelen (met een notering in Hongkong) en vastgoed blijven verhogen. Particuliere beleggers zijn juist pessimistischer geworden over de vooruitzichten voor A- en H-aandelen.

Korte versus lange termijn

Het verschil kan deels worden verklaard door traditionele factoren, maar ook door omstandigheden die uniek zijn voor het huidige politieke en economische klimaat van China.

Particuliere beleggers reageren meer door wat er op de korte termijn in de markt gebeurt, terwijl institutionele beleggers focussen op structurele langetermijnkwesties. De afgelopen jaren bewogen beide groepen beleggers doorgaans in dezelfde richting. Maar de recente gebeurtenissen op de Chinese kapitaalmarkten hebben voor grote verschillen gezorgd voor de korte en de lange termijn.

De Chinese aandelenmarkten piekten in februari. Daarna trok Peking de teugels aan qua regelgeving én kreeg het land een nieuwe coronagolf te verwerken.

Lees ook: 'China steekt mes in eigen rug'

Het handelsvolume op het vaste land komt grotendeels voor rekening van kleine beleggers, terwijl institutionele beleggers bijna 80% van de handel in marktkapitalisatie bezitten. De maatregelen van Peking hebben voor de aandelen in die sectoren historische klappen opgeleverd.

Aandelenkoersen van bedrijven zoals Tencent Holdings, Meituan, NetEase, Didi Global, Alibaba Group Holding en Baidu hebben fors ingeleverd. Internationale beleggers maken zich duidelijk meer zorgen over de aanhoudende strenge regelgeving in China, die ook een zware klap heeft toegebracht aan Chinese aandelen die in de VS worden verhandeld, zei Doug Young, een analist uit China.

Weglopers en koopjesjagers

Volgens Tariq Dennison van GFM Asset Management zijn er grofweg twee groepen beleggers. Weglopers en degenen die kijken of de baby niet met het badwater wordt weggegooid. Beleggers moeten zich afvragen of zij over 10 jaar een rendement van 200-300 dollar kunnen halen als zij vandaag 100 dollar beleggen in een Chinees bedrijf. En Dennison denkt dat het antwoord eerder ja dan nee is.

De Chinese markten zijn erg volatiel en hebben de neiging om bijna elk jaar een lange 'beer-run' te beleven, hoewel de jaarlijkse rendementen omhoog blijven gaan. De afgelopen twee decennia heeft de MSCI China Index bijvoorbeeld een totaalrendement op jaarbasis van 12,3% opgeleverd, tegen 9,3% voor de S&P 500.

Verschillen China groter dan in Hongkong

De markten op het Chinese vasteland weerspiegelen het binnenlandse sentiment in China, vooral onder kleine beleggers, terwijl de markt van Hongkong het sentiment van grote, wereldwijde institutionele beleggers weerspiegelt. De verschillen in opinie zijn dus groter in China dan in Hongkong, blijkt ook uit het onderzoek.

Zie ook: Deze 9 miljardairs werden rijker door de crisis, en het zijn allemaal Chinezen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht