Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een heuse campingrally?

Een heuse campingrally?

Het blijven toch overwegend mooie dagen voor beleggers in deze zonnige augustusmaand. Niet alleen de Nederlandse beurs kenmerkt zich door overwegend groene cijfers, maar ook de internationale koersborden.

De ergste angst voor de mogelijke gevolgen van het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan ging net zo snel weg als dat 'ie gekomen was al begon China direct met een grootscheepse militaire ‘oefening’ voor de kust van Taiwan.  

Campingrally

Daarmee lijkt de 'campingrally' die startte in de maand juli een vervolg te krijgen. Deze term is gemeengoed onder de Nederlandse beleggers voor een stijgende beurs in de zomermaanden sinds 1997. In dat jaar maakte de AEX in de maand juli een koerssprong van ruim 14%. Beleggers gebruikten toen hun mobiele telefoons, die net aan hun opmars begonnen, om vanaf de camping orders op de beurs te plaatsen.

De beurzen lopen altijd zo’n negen tot twaalf maanden vooruit op de reële economie. Beleggers kunnen altijd wel een reden vinden om het positieve sentiment te koesteren. Naast de rente die in een paar dagen flink is gedaald, kwamen er vorige week diverse (Amerikaanse) cijfers uit die beleggers wel konden bekoren.

Nog geen recessie

Zo was er de onverwacht sterke groei van de Amerikaanse dienstensector. Volgens de cijfers van het Institute for Supply Management (ISM) steeg de index van 55,3 in juni naar 56,7 in juli. Er werd juist een afname naar 54,0 verwacht. Ook trokken de Amerikaanse fabrieksorders verder aan. In juni stegen deze met 2% op maandbasis, waar slechts een plus van 1,2% werd verwacht. Beleggers zien in deze meevallende macrocijfers het bewijs dat de Amerikaanse economie (nog) niet in een recessie verkeert. 

Dat past mooi in het straatje van de Amerikaanse Minister van Financiën Janet Yellen. Hoewel de groei van de Amerikaanse economie nu twee kwartalen achter elkaar negatief is, verkeert die volgens haar (nog) niet in een echte recessie, alleen maar in een technische. Het is aan het NBER (National Bureau of Economic Research) om dat officieel te bepalen.

Ook middeninkomens voelen inflatie

Dat onafhankelijke bureau spreekt van een recessie als er sprake is van een significante daling in de activiteit in de brede economie die meer dan een paar maanden duurt. En nu wil het geval dat de zes variabelen waarop het NBER haar oordeel baseert, zich sinds december allemaal nog steeds in positief territorium bevinden.

We hebben het dan naast de werkgelegenheid over zaken als het persoonlijke inkomen, de industriële productie en de consumentenuitgaven. Die zijn nog steeds sterk, al zien we wel dat de gemiddelde consumentenbestedingen als gevolg van de hoge inflatie afnemen, net als het vrij besteedbare inkomen. Dat geldt niet alleen meer voor de consumenten met een lager budget, maar inmiddels ook voor de middeninkomens. Gezien de gedaalde rentes houdt de kapitaalmarkt wel rekening met mindere economische tijden.

Olievoorraden nemen toe

Dat strookt ook met het gegeven dat in de Verenigde Staten de olievoorraden volgens het Amerikaanse energieagentschap EIA vorige week onverwacht gegroeid bleken te zijn met 4,5 miljoen vaten naar een totaal van 426,6 miljoen. Die toegenomen voorraden duiden op een mindere vraag naar olie, en dat zou juist weer een teken kunnen zijn dat de mogelijke dan wel verwachte recessie vat krijgt op de Amerikaanse economie, toch? 

Het besluit van oliekartel OPEC+ werd overigens door de markt ter kennisgeving aangenomen. Het bericht dat OPEC+ in september de productie zal verhogen met 100.000 vaten per dag, maakte geen indruk. Op een dagelijkse olieproductie van ongeveer 100 miljoen vaten wereldwijd stellen 100.000 vaten (0,1%) dan ook niet zoveel voor. Bovendien, als er steeds meer rekening wordt gehouden met een recessie, zijn al die extra vaten ook niet direct nodig. 

Saoedi-Arabië wil de VS én Rusland te vriend houden

Het lijkt er dit keer meer op dat Saoedi-Arabië, het belangrijkste lid van het kartel, zowel de Verenigde Staten als Rusland te vriend heeft willen houden.

Kroonprins Mohammed bin Salman komt zo president Biden - die zojuist Saoedi-Arabië heeft bezocht en toen dringend om een hogere productie heeft verzocht - tegemoet, maar stoot ook medelid van OPEC+ Rusland niet voor het hoofd. Overigens is het maar de vraag of er daadwerkelijk een productieverhoging zal komen, want vrijwel elk OPEC+-lid zit aan zijn maximale productiecapaciteit.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht