Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is het tij op de beurs gekeerd?

Is het tij op de beurs gekeerd?

Medio juni verbeterde het sentiment op de beurs. Na ruim een half jaar van dalende beurskoersen kleurden de koersschermen de laatste tijd overwegend groen. Is het tij op de beurs gekeerd?

In deze column ga ik in op een opvallende verandering bij zowel beleggers als bedrijfsanalisten en op wat dit zegt over de komende periode.

Beleggers vs analisten

In de eerste helft van 2022 daalden aandelenkoersen scherp. Beleggers vreesden een wereldwijde recessie met negatieve gevolgen voor bedrijfswinsten. Tegelijkertijd verhoogden bedrijfsanalisten juist hun winstverwachtingen.

Deze hogere winstverwachtingen waren te verklaren doordat bedrijven de hogere kosten als gevolg van inflatie door zouden berekenen aan hun klanten. In combinatie met een sterke consumentenvraag zorgde dat voor stijgende winstverwachtingen, terwijl beurskoersen juist daalden. 

Verwachtingen analisten getemperd 

Richting de tweede helft van 2022 waarschuwden steeds meer CEO’s voor lagere toekomstige winstmarges. Voornaamste oorzaken waren de aanhoudende inflatiestijging en internationale logistieke beperkingen als gevolg van de coronacrisis. Dit temperde de winstmargeverwachtingen van bedrijfsanalisten voor de komende 12 maanden, met als resultaat afvlakkende bedrijfswinstverwachtingen. 

Optimisme onder beleggers nam juist toe

Terwijl de bedrijfswinstverwachtingen van analisten medio juni afvlakten, verbeterde de stemming onder beleggers. Hierdoor herstelden aandelenkoersen de laatste twee maanden ruim 10%. Er zijn vele oorzaken te bedenken die het beleggerssentiment positief hebben beïnvloed.

Het kunnen rationale argumenten zijn, zoals dalende energieprijzen en de nog altijd sterke Amerikaanse arbeidsmarkt. Anderzijds kan de stemming ook beïnvloed worden door irrationele beweegredenen zoals kuddegedrag onder beleggers.

Is het tij nu gekeerd?

Wat de aandelenkoersen op de korte termijn gaan doen is niet te voorspellen. Het hangt af van hoe de winstverwachtingen zich ontwikkelen en welke prijs beleggers bereid zijn hiervoor te betalen (de koers/winstverhouding).

In het scenario van een zware recessie verlagen analisten hun winstverwachtingen waarschijnlijk nog verder. Blijft de situatie beperkt tot een lichte afname van de economische groei, dan kunnen winstverwachtingen relatief snel stabiliseren of zelfs stijgen. Hoe beleggers hier vervolgens op reageren is zoals gezegd afhankelijk van diverse factoren die zich lastig laten voorspellen.

De lange termijn

Hoe langer de beleggingshorizon, des te makkelijker het wordt om de toekomstige koersontwikkeling te voorspellen. Aandelenkoersen stegen historisch gezien in lijn met de opwaartse trend van de nominale economische groei (reële groei + inflatie). De koers/winstverhouding speelt op de lange termijn een ondergeschikte rol omdat stijgingen en dalingen die (grotendeels) uitmiddelen.

Als belegger kunt u hierop inspelen door goed te spreiden, voldoende financiële buffers aan te houden, kalm te blijven tijdens periodes van beweeglijkheid en uw blik te richten op de lange termijn.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht