Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Fed, SOX en Intel inside

TA: Fed, SOX en Intel inside

De euro wint weer terrein, nu uit Fed notulen blijkt dat het bestuur van de Amerikaanse Centrale Bank verdeeld is over het komende rentebeleid. Tegelijkertijd bereikten de koersen op Wall Street wederom recordniveaus, vooral halfgeleiders hebben de afgelopen weken een flinke sprint getrokken.

Bovendien lijkt de AEX een bodem te vormen boven de top van mei rond 537,64, dat legt de basis voor een aanval op ons volgende koersdoel 557-564.  Kortom geen saaie beurzen.

AEX blijft liggen

De Nederlandse beurs maakt al een paar dagen plaats rust. De marge waarbinnen de index blijft schommelen ligt tussen 539 en 543 (rode cirkel). Overigens komt de RSI wat minder overspannen over, nu de indicator terugzakt richting 70 (groene cirkel).

Nu de AEX boven de top van mei rond 537,64 weet te blijven, tekent zich een pullback scenario af.  Hiermee wordt de bodem gelegd voor een aanval op ons volgende koersdoel 557-564.


Euro herstelt wat

Eind september was de euro/dollar uit het stijgende trendkanaal gebroken, waarmee een zijwaartse trend is ingezet. Echter nu binnen de neutrale bandbreedte de correctieve beweging opwaarts wordt doorbroken, zet een herstel in. Technisch blijft de neutrale range tussen de bodems van augustus rond 116,81 en het topje rond 120,55 (gevormd op 25 juli 2012) intact.

Van belang is dat steun 116,81 (gevormd op 16 augustus) weet stand te houden, daaronder kan de euro naar 113,12. Ik verwacht geen positieve of negatieve effecten van de euro/dollar koers, zolang de munt binnen de neutrale trend blijft.

Een uitbraak erbuiten zal wel gevolgen hebben, de verwachting is dat een daling onder 116,81 waarschijnlijk is. Alleen bij een eventuele stijging boven 120,55 (die ik niet verwacht), zullen vooral Europese aandelen schade oplopen.

SOX index

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, heeft de eerdere koerstoppen gebroken. Bovendien is  in de voorgaande daling een hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Er is ruimte richting 1.362,10 (gevormd op 13 maart 2000). De steun bevindt zich op 1.090,19 (bodem van 8 september). Bekende aandelen uit deze sector zijn Intel op Wall Street en ASML op onze eigen beurs.


Intel breekt uit

Met Intel Inside je portefeuille, doe je het zeker niet slecht. Het aandeel knalde door de weerstand 38,45. Intel heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering is opgetreden.

Intel vormt weer hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 47,88 (gevormd op 1 november 2000). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 34,38 (bodem van 23 augustus) intact blijft.


ASML ijzersterk

ASML beweegt rond een all-time-high. Bovendien is de uptrend intact, getuige het patroon van hogere toppen en bodems. Het algehele plaatje van ASML blijft ijzersterk, de uptrend signaleert dat kopers steeds hoger durven in te stappen.

Er ligt een berekend koersdoel rond 160. De steun bevindt zich rond 136,10 (bodem van 26 september).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht