Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Arbeidsmarkt in NL: zijn/komen er voldoende arbeidskrachten ?

450 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 6 juli 2019 16:40
    quote:

    haas schreef op 5 juli 2019 08:00:

    Doorbraak: kabinet verlaagt inkomenseis buitenlandse startup-medewerkers, zo ziet de nieuwe regeling eruit
    STARTUPS PERSONEEL
    4 jul 2019 - 16:16
    2:08 min
    Facebook LinkedIn Twitter Forward
    Reiziger
    Het kabinet werkt aan een nieuwe verblijfsregeling voor startup-medewerkers van buiten de Europese Unie, blijkt uit een brief van de staatssecretaris van Justitie. In de nieuwe (pilot)regeling gaat het minimaal vereiste salaris fors omlaag.

    Wil je als Nederlandse ondernemer schaars startup-talent aantrekken uit het buitenland, dan moest je hen tot nu toe minimaal 4.500 euro per maand betalen, of 3.299 euro voor werknemers onder de 30 jaar. Dat zijn voor veel startups, die werknemers daarnaast vaak in aandelen betalen, onhaalbare bedragen.

    Recordaantal buitenlanders aan de slag in België
    06 juli 201901:00

    Schermvullende weergave

    Ondermeer in de petrochemie werken heel wat gedetacheerden. ©Dominic Verhulst / Dotch.be
    Krappe arbeidsmarkt doet werkgevers naar arbeidsmigratie grijpen.

    Vorig jaar waren in ons land 229.000 uit het buitenland gedetacheerde werknemers aan de slag. Dat is een record en een verdubbeling tegenover tien jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen op basis van de Limosadatabank van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

    De voorbije vijf jaar is het fenomeen, waarbij buitenlandse werknemers en zelfstandigen tijdelijk in ons land werken, met 20 procent toegenomen. Gedetacheerden vormen het gros van de totale arbeidsmigratie, zeggen de onderzoekers, maar zijn tegelijk een weinig bekende groep werknemers in ons land.

    Detachering wordt vaak in een adem genoemd met sociale dumping, het fenomeen waarbij in onder meer de bouw- of de transportsector goedkope bouwvakkers en chauffeurs in ons land tewerkgesteld worden aan extreem lage lonen, met uitbuiting tot gevolg.

    www.tijd.be/ondernemen/chemie/recorda...
  2. forum rang 6 haas 8 juli 2019 16:25
    Het personeelstekort bij het UMCG in
    Groningen is zo hardnekkig dat het
    ziekenhuis al een jaar lang vier
    operatiekamers dichthoudt.Ook zijn er
    minder bedden beschikbaar,schrijft RTV
    Noord.

    Dat komt door een gebrek aan personeel
    speciaal voor de operatiekamers.Daarom
    sloot het ziekenhuis vorig jaar vier
    van de 29 operatiekamers.Ook kwamen er
    minder bedden op de ic.De noodmaatregel
    zou een half jaar gelden,maar de vier
    ok's zijn nu nog steeds dicht.
  3. forum rang 6 haas 9 juli 2019 09:38
    quote:

    haas schreef op 8 juli 2019 16:25:

    Het personeelstekort bij het UMCG in
    Groningen is zo hardnekkig dat het
    ziekenhuis al een jaar lang vier
    operatiekamers dichthoudt.Ook zijn er
    minder bedden beschikbaar,schrijft RTV
    Noord.

    Dat komt door een gebrek aan personeel
    speciaal voor de operatiekamers.Daarom
    sloot het ziekenhuis vorig jaar vier
    van de 29 operatiekamers.Ook kwamen er
    minder bedden op de ic.De noodmaatregel
    zou een half jaar gelden,maar de vier
    ok's zijn nu nog steeds dicht.
    In Nederland krijgen de 89.000 medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg een prachtige 8,9% loonsverhoging. Een goede zaak.
  4. forum rang 6 haas 9 juli 2019 10:23
    Is de vraag gedaald ?
    OF HEBBEN ZE MINDER WERKZOEKENDEN IN DE AANBIEDING ?
    ==================================================
    Vraag in uitzendbranche weer gedaald
    Gepubliceerd op 9 jul 2019 om 10:15 | Views: 0 | Onderwerpen: detachering

    Artikel
    Reacties
    Gerelateerde instrumenten
    RANDSTAD NV 10:02
    45,20 -2,50 (-5,24%)

    AMSTERDAM (AFN) - De vraag naar uitzendkrachten is in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Uitzendkrachten draaiden in periode 6 in totaal 6 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven daalde met 2 procent, aldus cijfers van brancheorganisatie ABU.

    In de industrie ging in week 21 tot en met 24 het aantal uren met 6 procent omlaag, bij een 1 procent lagere omzet. De administratieve sector was goed voor 7 procent minder uren en een daling van de omzet met 3 procent. In de technische sector daalde het aantal gewerkte uren met 8 procent en viel de omzet op jaarbasis 2 procent lager uit.

    Omdat de voorbije periode één werkbare dag minder telde als in dezelfde periode vorig jaar, heeft ABU een correctie toegepast.
  5. forum rang 8 Leefloon 9 juli 2019 11:01
    quote:

    haas schreef op 9 juli 2019 10:23:

    Is de vraag gedaald ?
    OF HEBBEN ZE MINDER WERKZOEKENDEN IN DE AANBIEDING ?
    Beide, denk ik, met de nadruk op dat ZE (zelf) minder (over-) gekwalificeerde personen aanbieden aan toch al overvragende werkgevers. Dan krijg je in haas' vermoedelijke regio dat mensen die willekeurig zijn afgewezen voor een functie, zowaar met opleidinkje of zo, zowel afgewezen als uitgenodigd worden voor een bijzonder meet & greet evenement in de een of andere Beachclub. Yacht: "We leren je graag beter kennen onder het genot van Smoothies en lekker hapjes". Investeren in zomaar afgewezen personen graag beter willen kennen, je moet er maar opkomen...

    Minder omzet kan natuurlijk ook komen door van flex naar vast, zeker wanneer het aanbod vanuit flex opdroogt en werkgevers dan minder kunnen leunen op deze prutsende bureautjes.
  6. forum rang 6 haas 19 juli 2019 09:09
    elke dag stromen er Oekrainers EU binnen: met name naar Polen(gebrek aan arbeiders) en Duitsland
    Maar ook sinds 2015 in NL: glasvezel werd in wijken van Zwolle aangelegd door arbeiders uit Oekraine.

    PS: ook ingenieurs uit India naar NL en Duitsland
  7. forum rang 8 Leefloon 19 juli 2019 22:10
    quote:

    haas schreef op 19 juli 2019 09:09:

    Zwolle
    -=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=-

    Twijfel en overpeinzing over de arbeidsmarktaanpak

    In november vertelde ik in mijn column dat we in de Regio Zwolle als overheid, ondernemers en onderwijs samenwerken om de arbeidsmarktproblematiek aan te pakken. Vacatures nemen toe, maar tegelijkertijd participeren 13.000 (!) mensen niet mee op de arbeidsmarkt. Het tekort aan geschikte mensen remt de groei van bedrijven. En uitkeringen kosten de samenleving veel geld. Dit gaat gepaard met de uitdaging van een snel veranderende wereld. Een vernieuwde arbeidsmarktaanpak met oog voor transities is nodig.

    Het eerste concrete instrument uit deze samenwerking is het Regionaal Ontwikkelfonds. Een Kamper wethouder weidde twee weken geleden reeds een artikel aan dit fonds. Gemeenten en de Provincie hebben ca. 14 miljoen euro bijeen gebracht. Daar zijn we trots op. Nu zijn de ondernemers aan zet. De komende vijf jaar kunnen ze op basis van co-financiering dit fonds aanwenden voor het vergroten van de wendbaarheid, beschikbaarheid en inclusiviteit van hun medewerkers (lees meer op www.upgradejezelfregiozwolle.nl).

    Als voorzitter van MKB Nederland Regio Zwolle ligt er op mij en het bestuur een verantwoordelijke taak. Altijd stellen wij onszelf de vraag: “Doen wij het goede voor het MKB in de regio?”

    Zitten ondernemers bijvoorbeeld wel te wachten op subsidies om hun medewerkers om- of bij te scholen? Wat moeten we nu gaan doen zodat ondernemers het fonds gaan leren kennen en hoe gaan we de ondernemers de meerwaarde van het fonds laten inzien? Wat zijn de verdere stappen die nodig zijn binnen de regionale arbeidsmarkt? Dat zijn lastige vragen.

    De zorg op korte termijn is hoe we de arbeidsmarktaanpak vertalen naar werkgevers en hoe we het fonds vanuit werkgeversperspectief aan de gang krijgen. We gaan helpen met de uitvoering van het programma via ambassadeurs en een gerichte werkgeversaanpak. Ook is belangrijk dat de scholingsinstellingen de vraag van de werkgevers kunnen invullen.

    De zorg op langere termijn is wat de benodigde vervolgstap is. De overheersende gedachte binnen MKB, is dat we moeten inzetten op het toepassen van innovaties/vernieuwend ondernemerschap om bedrijven minder afhankelijk te maken van mensen. Werkgevers moeten we gaan helpen bij het toepassen van aspecten als technolisering, digitalisering, robotisering en kunstmatige Intelligentie. Dit zijn vraagstukken waar we allen voor aan de lat staan. De oproep die ik hier graag wil doen is: zijn er ondernemers die met ons willen meedenken over de arbeidsmarkt en de bijbehorende uitdagingen op de korte- en lange termijn? Wij hebben uw stem en bijdrage hard nodig. Wij willen graag onze MKB commissie arbeidsmarkt uitbreiden tot een groep ondernemers die meedenken en meehelpen aan een betere arbeidsmarktregio. Hebt u hierin interesse, meld u dan via mkbregiozwolle.nl.

    Ondertussen denken en overpeinzen wij door...
    -=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=-
  8. forum rang 6 haas 20 juli 2019 23:54
    21 Juli 2019: 100 jaar Fokker
    ===============================================
    Fokker maakt motoronderdelen voor de F-35 lightning II, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). De opdracht met een waarde van tussen 300 en 400 miljoen euro is goed nieuws voor Fokker. Het bedrijf wil de fabriek in Hoogeveen fors uitbreiden en dat betekent ook dat er banen bij komen.

    "Vorig jaar hebben we zo'n 140 mensen extra aangenomen en duizenden vierkante meters bijgebouwd en dat is nog niet gestopt", zegt directeur Hans Büthker van GKN Aerospace, het moederbedrijf van Fokker.

    F-35
    De F-35 is de vervanger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt. In totaal gaat Defensie 37 van deze gevechtsvliegtuigen kopen die voor de radar minder zichtbaar zijn. Testtoestellen van het vliegtuig werden al in 2013 geleverd.
  9. forum rang 6 haas 28 juli 2019 07:24
    Afl 2 Traineeship Hoogspanning TenneT
    1.146 weergaven

    TenneT
    Gepubliceerd op 13 apr. 2018
    Een jaar lang volgden we Mandy en Rens tijdens hun traineeship hoogspanning. In deze 2e aflevering neem je een kijkje in de wereld van TenneT. Rens klimt tot 35 meter hoogte om een bliksem-afleider te plaatsen en Mandy verricht interessante werkzaamheden op een hoogspanningsstation. Ben jij ook bijna klaar met jouw HBO opleiding elektrotechniek en geïnspireerd geraakt door deze 2e aflevering vol techniek, bekijk dan de mogelijkheden die we voor jou hebben op: werkenbijtennet.nl/traineehoogspanning

    www.youtube.com/watch?v=nyNxbnibkLs
  10. forum rang 6 haas 31 juli 2019 06:50
    quote:

    haas schreef op 8 juli 2019 16:25:

    Het personeelstekort bij het UMCG in
    Groningen is zo hardnekkig dat het
    ziekenhuis al een jaar lang vier
    operatiekamers dichthoudt.Ook zijn er
    minder bedden beschikbaar,schrijft RTV
    Noord.

    Dat komt door een gebrek aan personeel
    speciaal voor de operatiekamers.Daarom
    sloot het ziekenhuis vorig jaar vier
    van de 29 operatiekamers.Ook kwamen er
    minder bedden op de ic.De noodmaatregel
    zou een half jaar gelden,maar de vier
    ok's zijn nu nog steeds dicht.
    Zomerstress onder verpleegkundigen: wassen of steunkousen aantrekken moet patiënt zelf doen
    Verpleegkundigen en verzorgenden lopen deze zomer opnieuw op hun tandvlees. Bijna de helft van hen ervaart nog meer werkstress dan vorig jaar. ,,We vragen de patiënt tegenwoordig om zichzelf te wassen.”

    Hanneke van Houwelingen 31-07-19, 03:00 Laatste update: 06:18
    Door het aanhoudende personeelstekort en vakanties van de huidige collega’s lukt het de zorgsector amper om de roosters te dichten. Net als vorig jaar wordt er onder het personeel getost en gediscussieerd wie zijn vrije dagen mag opnemen. Soms moet personeel zelfs eerder terugkomen van vakantie. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN onder bijna duizend zorgmedewerkers. Slechts 10 procent zag een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Voor het gros geldt: de werkdruk is toegenomen of nog even hoog.
  11. forum rang 6 haas 31 juli 2019 11:36
    verdere krapte in EU,met name in west eu landen:
    ==============================================
    Werkloosheid eurozone verder gedaald

    (ABM FN)De werkloosheid in de eurozone is in juni gedaald tot het laagste niveau sinds juli 2008. Dit meldde statistiekbureau Eurostat woensdagochtend.

    De werkloosheid kwam uit op 7,5 procent, het laagste niveau sinds juli 2008.

    In mei noteerde de werkloosheid in de eurozone nog op 7,6 procent en in juni 2018 op 8,2 procent.

    In de Europese Unie kwam de werkloosheid in mei uit op 6,3 procent.
  12. forum rang 6 haas 6 augustus 2019 16:10
    Overheid in het nauw maakt rare sprongen ?
    ============================================
    Wederom ICT-blunder Rijksoverheid
    Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

    1 uur geleden in BINNENLAND

    DEN HAAG - Opnieuw moet de rijksoverheid een duur ICT-project stoppen vanwege problemen. Dit keer drukt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op de stopknop.

    Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.
    Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.? ANP
    Het gaat om een ICT-project dat de inhuur van extern personeel voor de rijksoverheid makkelijker had moeten maken. Deloitte levert het project maar niet op en nu is het geduld op bij de bewindsvrouw.

    Een interne ICT-waakhond waarschuwde de minister al eerder voor problemen met het zogeheten DigiInhuur. Het project kost ruim zes miljoen euro. Er is al bijna driekwart van het bedrag uitgegeven. Het is onduidelijk hoe groot de schade nu precies is. Eerder dit jaar greep minister Schouten (Landbouw) in bij een ICT-project bij de NVWA.
  13. forum rang 6 haas 7 augustus 2019 18:27
    Werkgevers in Zeeland,de Gelderse
    Vallei en de omgeving van Gorinchem
    hebben de meeste moeite om aan nieuw
    personeel te komen.Er zijn daar veel
    vacatures en weinig sollicitanten.Met
    name technisch geschoold personeel is
    moeilijk te vinden,blijkt uit cijfers
    van het UWV,geanalyseerd door de NOS.

    Er is vooral vraag naar pijpfitters,
    machinemonteurs,elektrotechnici en
    loodgieters.Ook aan bouwvakkers is nog
    altijd een tekort.

    Voor maatschappelijk werkers,schilders,
    metaalspuiters,schoonheidsspecialisten
    en kappers zijn nauwelijks vacatures.
    Het werkloosheidspercentage is nu 3,4.
  14. forum rang 6 haas 14 augustus 2019 06:27
    de publikaties hebben het nog steeds over "banen vinden"
    Maar mss moet daar al tijdje worden vervangen door: Werknemers vinden"?:)
    ==================================================
    De spanning op de arbeidsmarkt is
    opgelopen naar een nieuw hoogtepunt,
    meldt het CBS.Het aantal openstaande
    vacatures liep in het tweede kwartaal
    op naar 284.000,terwijl de werkloosheid
    daalde naar 305.000.Dat betekent dat er
    gemiddeld genomen 93 vacatures zijn per
    100 werklozen.

    De meeste banen zijn te vinden in de
    handel,de zakelijke dienstverlening en
    de zorg.Onder meer in de landbouw,
    visserij en recreatiesector gingen
    banen verloren.

    5,5 miljoen mensen hadden in het tweede
    kwartaal een vaste baan,193.000 meer
    dan een jaar eerder.
  15. forum rang 8 Leefloon 14 augustus 2019 14:07
    Ik stel tenminste "De meeste vacatures zijn te vinden in ..." voor, gelet op het marktfalen van de door werkgevers gedomineerde arbeidsmarkt. Of anders "Meer dan genoeg in werkelijkheid zwaar overgekwalificeerde kandidaten zijn toch echt te vinden voor ...".

    Digitalisatie in combinatie met oenige profielen helpt eveneens niet. Bij een binaire zwart of wit valt al het grijze sowieso af, en krijg je meestal grijs dat beweert zwart of wit te zijn. De sleutel lag en ligt bij de veeleisende vacaturehouders.
  16. forum rang 6 haas 16 augustus 2019 08:35
    quote:

    Leefloon schreef op 14 augustus 2019 14:07:

    Ik stel tenminste "De meeste vacatures zijn te vinden in ..." voor, gelet op het marktfalen van de door werkgevers gedomineerde arbeidsmarkt. Of anders "Meer dan genoeg in werkelijkheid zwaar overgekwalificeerde kandidaten zijn toch echt te vinden voor ...".

    Digitalisatie in combinatie met oenige profielen helpt eveneens niet. Bij een binaire zwart of wit valt al het grijze sowieso af, en krijg je meestal grijs dat beweert zwart of wit te zijn. De sleutel lag en ligt bij de veeleisende vacaturehouders.
    meer aansturen op bedrijven die zich willen vestigen in de buitengebieden
    (slecht voorbeeld: Beyond meat vestigt haar EU vestiging in Voorschoten: drukte allom, teveel files, gebrek aan woningen , etc.etc.
    Markerwaard inpolderen etc.
    ================================================================

    Het OM voert een reeks proefprocessen
    tegen verzekeringsfraudeurs zonder dat
    de politie de zaak heeft onderzocht.Dan
    doen verzekeraars het onderzoek zelf.

    Het doel is om de politie te ontlasten.
    Die laat volgens het OM fraudezaken
    liggen omdat er te weinig mankracht is.
    Het OM zegt in het AD dat daardoor "een
    bedroevend aantal zaken" bij de
    strafrechter belandt.Het gaat onder
    meer om in scène gezette ongelukken.

    De aanpak oogst kritiek van emeritus
    hoogleraar Anton van Kalmthout.Hij
    wijst in de krant op het gevaar van
    tunnelvisie bij verzekeraars,die belang
    hebben bij het terugkrijgen van geld.
  17. forum rang 6 izdp 21 augustus 2019 14:45
    Zwolle kan je niet onder het buitengebied scharen waar het moeizaam gaat.
    Zwolle draait juist erg goed.
    Denk dat er heel veel plaatsen in het echte buitengebied stikjaloers zijn op Zwolle.
  18. forum rang 8 Leefloon 21 augustus 2019 14:56
    quote:

    izdp schreef op 21 augustus 2019 14:45:

    Zwolle kan je niet onder het buitengebied scharen waar het moeizaam gaat.
    Zwolle draait juist erg goed.
    Denk dat er heel veel plaatsen in het echte buitengebied stikjaloers zijn op Zwolle.
    Ik wou er al bij plaatsen dat netwerksteden Zwolle-Kampen en de groeiende Zwolse economische regio alleen buitengebied is wanneer je buitengebied bij Diemen begint, maar toch is dit initiatief relevant voor het voorkomen van arbeidsmigratie naar Mokum en andere studiesteden.
450 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.293
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.893
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.332
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.042
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.310
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.769
Alfen 12 16.239
Allfunds Group 3 1.187
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 329
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.248
AMG 965 125.654
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.110
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.594
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.105
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.263
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.656
ASML 1.762 76.861
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.649
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.662

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht