Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slot: Bloedrode Tesla

Slot: Bloedrode Tesla

Marktbreed lagere koersen in Europa en op beurssites praten we vooral over...Tesla.

Nou ja, mag het ook. Tesla staat zo'n beetje symbool voor het hele schizofrene beursjaar 2020. Vandaag zijn de eerder zo populaire techaandelen de klos op de beurs, met de Nasdaq op een dikke 2% verlies.

De AEX is tegenwoordig ook een soort techindex, maar doet het met een slot van -1,16% nog redelijk goed ten opzichte van de Europese concullega's. Kort rondje over het koersenbord: 

  • Alle Europese indices staan in de min. Londen houdt zich aardig overeind (-0,07%), Spanje, Italië en Frankrijk doen het slechter dan Duitsland en Nederland.
  • De dollar zet zijn minitrendje omhoog (tov de euro) verder voort: EURUSD zakt onder $1,18
  • Olie staat stevig onder druk 
  • D- en NL-rente staan wat hoger, de Britse zakt op verse Brexit-zorgen

Tesla & de techies

Tesla dus. Inmiddels staan de aandelen 17% lager, nadat de samenstellers van de S&P 500-index besloten het aandeel niet op te nemen in hun toonaangevende index. Nog altijd ruim boven de $300, en laten we niet vergeten dat Tesla, gecorrigeerd voor de aandelensplitsing, in maart nog dik onder de $100 noteerde. 

Maar er is iets aan het omslaan. Is de fameuze tech-rally van 2020 echt aan z'n eind? Misschien, maar in Tourtermen kan het ook zomaar een rustdag zijn, waarna het circus weer wordt hervat. Maar of een koersexplosie als die van Tesla deze zomer er vanaf nu nog eens inzit: onze eigen Nico Inberg heeft er zo zijn twijfels over, vertelt hij tegen de Vlaamse De Tijd:

Beursplein 5

Wereldhave en Signify winnen binnen de drie Amsterdamse de indices de 1%-trofee van de dag. Ze boekten als enige meer dan een procentje winst. Signify deed dat opvallend genoeg met een heus duurzaam nieuwtje: het bedrijf claimt volledig CO2-neutraal te kunnen opereren. 

  • Eervolle vermeldingen zijn er voor Unilever, RelX en Philips, die in het groen wisten te eindigen.
  • Royal Dutch Shell neemt nog maar weer eens een slok uit de gifbeker: -4,2%. De olieprijs keldert weer en collega-oil major Exxon kijkt tegen een tekort van $48 miljard aan. 
  • U weet het inmiddels: tech ligt slecht. Getuige de koersen van ASMI (-5,5%), ASML (-2,2%), Besi (-3,5%) en Adyen (-1,9%). Nico Inberg duidt de chipdip in dit artikel (Premium)   
  • Zo bezien is het nog best een meevaller dat Prosus (over techaandelen, maar dan Chinese, gesproken) nauwelijks onderdoet voor de brede index (-1,35%). 
  • De financials zijn all over the place vandaag: ING houdt keurig de binnenbocht met -0,61%, terwijl ABN Amro als een techfonds hulpeloos de buitenbaan uitglibbert -2,5%.

Het regende adviezen vandaag, volgens onze collega's van Guruwatch. In het plaatje de laatste adviezen, hier vindt u er véél meer.

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht