Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Herstelrally op komst

Herstelrally op komst

De beurzen lijken er vanochtend zin in te hebben. De futures voor de Europese beurzen staan ruim 1% in het groen, al ontbreekt er een duidelijke trigger. Wall Street maakte gisteren in de laatste uren een deel van zijn verliezen goed, al resteerde er voor de Nasdaq nog een min van dik 1,1%.

De futures op Wall Street staan net als bij ons echter 1% hoger. In Azië verbeterde het sentiment omdat China enkele vastgoedfondsen helpt om overeind te blijven. Het grote gevaar is dat het faillissement van Evergrande leidt tot een domino-effect. Veel Chinezen hebben een tweede huis dus als de huizenprijzen kelderen heeft dit een zeer negatieve impact op de Chinese economie.

Het is algemeen bekend dat er in China veel huizen leegstaan. In de IEX-Beleggerspodcast van twee weken geleden vertelde Hoofd IEX-Beleggersdesk Erik Mauritz al dat er in het Aziatische land zoveel huizen leegstaan dat alle Duitsers er in kunnen wonen.

Vertrouwen omlaag, uitgaven omhoog

Het consumentenvertrouwen van de gemiddelde Nederlander zakt verder weg. Deze maand komt de vertouwensbarometer uit op -25 punten. In oktober en november waren Henk en Ingrid overigens ook al negatief gestemd. 

Normaal gesproken leidt een laag consumentenvertouwen tot lagere bestedingen, maar dat is nu allerminst het geval. In oktober namen de consumentenbestedingen op jaarbasis met ruim 8% toe. Dit komt deels doordat oktober 2020 een zwakke maand was. Ten opzichte van twee jaar geleden is er slechts sprake van een stijging van 1,8%.

Wereldwijd zien we het consumentenvertrouwen wegzakken en dat is vooral het gevolg van de dalende koopkracht. De inflatie neemt in een rap tempo toe en de lonen stijgen onvoldoende. Vervelend voor werknemers, maar dit is uiteraard geen reden om de hand op de knip te houden. Hoe langer je immers wacht hoe duurder het product wordt.

Advies, shorts en agenda

Advieswijzigingen zijn er nog niet.

De AFM meldt deze shorts: Wat opvalt, is dat de shorts in TomTom fors toenemen. Ook lijkt er iemand te zijn die een shortpositie in Alfen opbouwt.

  • Wereldhave: 10,73%
  • Air France-KLM: 8,58% (-0,05%)
  • Just Eat Takeaway: 4,57% 
  • AMG: 4,18%
  • PostNL 3,20% (+0,11%)
  • TomTom: 3,09% (+1,08%)
  • Aperam: 2,67%
  • Eurocommercial Properties 2,66%
  • Galapagos: 2,66% (-0,02%)
  • Besil: 2,58%  
  • Fugro: 2,31% (+0,01%) 
  • SBM Offshore: 2,30%
  • Alfen 2,29% (+0,50%)

Agenda

De agenda is vandaag praktisch leeg. Het cijfer over het Duitse consumentenvertrouwen en de Britse detailhandelsverkopen gaan de markten zeker niet in vuur en vlam zetten.

21 decConsensus

  1. 08:00Duitsland GFK consumentenvertrouwen jan2,5
  2. 10:30VK detailhandelsverkopen nov+1,0% MoM

Nu nog even dit

De gasprijs gaat door het dak.

Sommige 'influencers' zouden er niet bij vermelden of ze zelf ook een belang hebben in het product dat ze aanprijzen. Een regelrechte doorzonde in de beleggingswereld.

Touche

Je zal maar aandelen Rivian in portefeuille hebben.

Ik durf bijna niet te kijken

Omikron maakt vaart in de Verenigde Staten

Goed nieuws voor Zuid-Afrika

 

Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht