Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

44,700
  • Verschill

    +0,380 +0,86%
  • Volume

    44.233 Gem. (3M) 411,4K
  • Bied

    44,660  
  • Laat

    44,700  
+ Toevoegen aan watchlist

Nieuws < zaterdag 21-02 <> zondag 22-02>

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 februari 2009 01:22
    Ook vandaag volop gesprekken over Fortis
    Stapsgewijze eindonderhandelingen lopen door over weekend

    BRUSSEL - Vandaag zitten de regering, Fortis Holding en BNP Paribas voor het eerst opnieuw aan tafel om te praten over Fortis. Veel onderhandelingsmarge lijkt er niet te zijn.
    Van onze redacteur

    De onderhandelingen over de toekomst van Fortis zitten in de laatste rechte lijn. Alle partijen in het Fortis-dossier hadden gisteren volop informele contacten ter voorbereiding van een ultieme onderhandelingsronde. Die moet ten laatste op zaterdag 28februari, de datum waarop het protocolakkoord met BNP Paribas afloopt, witte rook opleveren.

    Terwijl een brede coalitie van aandeelhoudersverenigingen in de ochtend haar alternatief plan voorstelde aan de Fortis Holding (zie hieronder) waren de regering en BNP Paribas informele gesprekken aan het voeren over de verdere stappen. Later op de dag hadden Pierre Wunsch en Luc Coene van de pilootgroep, die in naam van de regering een soort pendeldiplomatie voeren, ook gesprekken met Fortis Holding en Fortis Bank en hun zakenbankiers. De meeste van deze bilaterale gesprekken werden gevoerd op het ministerie van Financiën en de Nationale Bank.

    Volgens meerdere bronnen waren deze bilaterale contacten het voorspel van een eerste fysieke vergadering, die voor vandaag is gepland. Premier Herman Van Rompuy (CD&V) stelde de voorbije dagen immers vast dat zowel BNP Paribas als Fortis Holding een nieuwe poging willen doen om een akkoord te sluiten.

    Maar de eindsprint kondigt zich aan als erg moeilijk. 'BNP Paribas wil en de regering kan weinig of geen nieuwe toegevingen doen en Fortis Holding staat onder druk van zijn aandeelhouders', aldus een waarnemer. Dat laatste betekent dat de regering en Fortis Holding het zich niet kunnen veroorloven om met een halfslachtige oplossing naar de aandeelhoudersvergadering te stappen en zo nieuwe onzekerheid scheppen.

    BNP Paribas reageerde gisteren bovendien erg zenuwachtig op het uitlekken van de McKinsey-studie en toonde zich een koele minnaar van de alternatieve plannen van Fortis Holding en de aandeelhouders. 'Hoe ingewikkelder en duurder men het maakt, hoe minder happig wij zijn. BNP Paribas wil een helder industrieel project', reageerde een woordvoerster. Dat topman Gerrit Zalm van ABN Amro/Fortis gisteren voorstelde om de bedrijfsbank van Fortis in Nederland te ruilen met enkele onderdelen van Fortis Bank België, maakt er de puzzel alvast niet makkelijker op.

    De verwachting is dan ook niet dat het dit weekend al tot een nachtelijke eindsprint zal komen. Als BNP Paribas zoals verwacht hoogstens een kleine geste zal doen, zal dit wellicht eerder tegen de deadline van zaterdag zijn. Maar advocaat Modrikamen is het daar niet mee eens. 'Dit weekend is er de ultieme rondetafel. Als er geen witte rook komt, dan verwacht ik dat BNP Paribas zich zal terugtrekken. Wij zullen dan geen rechtszaken tegen hen aanspannen.' PremierVan Rompuy lijkt er echter gerust in. In afwachting van witte rook vertrekt hij gewoon op skivakantie.

    www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
  2. [verwijderd] 21 februari 2009 01:32
    En een bericht over de inschattingen van het project voorgesteld door de aandeelhouder vertegenwoordigende partijen. Geen zin om te vertalen zoek het maar uit. To be brief, intrinsieke waarde 7-8 euro.

    Le "new Fortis" vu par Deminor, Modrikamen & co

    * Le gouvernement belge poursuit les…
    * Fitch relègue Fortis au rang d'éme…
    * Fortis Banque croit toujours dans …
    * Fortis Banque seule, serait une pi…

    Les associations de défense des actionnaires et Mischael Modrikamen ont exposé leur vision stratégique sur l'avenir de Fortis. Si le scénario qu'ils proposent est retenu, la valeur nette d'une action Fortis pourrait être comprise entre 7 et 8 euros par action.

    Bruxelles (L'Echo) - Alors que l'on entre dans la dernière ligne droite des négociations dans le dossier Fortis, les associations de défense des actionnaires (l'Adaf, Deminor, Euroshareholders, Test Achats, VEB) ainsi que l'avocat Mischael Modrikamen ont tenu ce vendredi après midi une conférence de presse au cours de laquelle ils ont exposé leur vision stratégique sur l'avenir de Fortis.

    Leur proposition est censée "créer de la valeur pour l'ensemble des parties prenantes" et refaire de Fortis un groupe de bacassurance.

    Si le scénario qu'ils proposent est retenu, la valeur nette d'une action Fortis pourrait être comprise entre 7 et 8 euros par action. De quoi faire rêver les actionnaires, vu que le titre cote actuellement à 1,19 euro...

    Voici le contenu de la proposition :

    * Fortis Holding vend 25% de Fortis Insurance à Fortis Banque à partir d'une valorisation de 5,5 milliards d'euros. Le holding reçoit un quart de 5,5 milliards d'euros.
    * Fortis Holding achète 25% + 1 action de Fortis Banque sur base d'une valorisation de 9,4 milliards d'euros. Il verse pour cela 2,35 milliards. Fortis dispose de cash à hauteur de 1,8 milliard.
    * Fortis Holding reçoit un call de 50% de l'Etat sur 50% de Fortis Banque.
    * L'Etat belge apporte sa garantie pour les actifs toxiques comme cela s'est fait aux Pays-Bas avec ING

    Dans ce scénario, la valeur par action passe de 3,52 euros à 4,82 euros. Selon Deminor & co, la valeur de Fortis Banque vaut le double d'il y a quelques mois, soit 21,4 milliards d'euros.

    Les avantages de ce scénario pour l'Etat

    * il reçoit directement 2,35 milliards d'euros.

    * le cash out de l'Etat passe de 11,4 milliards d'euros à 7,05 milliards.

    * l'Etat ne perdra pas d'argent sur les actions BNP Paribas. Il enregistre actuellement une perte de 5,26 milliards d'euros.

    Le deuxième angle d'attaque est le volet néerlandais. Deminor & co veulent récupérer Fortis Insurance NL et Fortis Corporate NL. Ils recevraient ces activités en échange de "claims" de 2 milliards sur des produits MCS (mandatory convertible securities) et par les indemnités des 3,6 milliards d'euros payés deux fois, selon Deminor, lors de l'achat des activités de gestion d'actifs d'ABN.

    Les avantages de ce double scénario pour l'actionnaire Fortis

    * volet belge: on passe de 3,52 euros par action à 4,82 euros

    * volet néerlandais : apport compris entre 3 et 4 euros le titre.



    Donc selon Modrikamen, si tout cela s'accomplit, on arrive à une net asset value comprise entre 7 et 8 euros par action.

    www.lecho.be/actualite/entreprises_fi...
  3. thoomer 21 februari 2009 10:11
    Dus als men alles realiseert zoals voorgesteld door de aandeelhouders d.w.z.BNP trekt zich terug en men gaat voor een bank die het op eigen houtje doet is de waarde ongeveer 5 €.
    Wanneer dan de onderhandelingen met Nederland ook nog positief zijn dan komen we terug aan de waarde van voor het rampzalige week-end.
    Als volgende punt en zeer belangrijk hebben we als aandeelhouders terug een toekomst en kunnen we groeien.
    Ook weet iedereen wat Fortis waard is en wat de nog resterende risico's zijn. Het zal een van de weinige banken in de wereld zijn die er zo klaar en duidelijk voor staat .
    Mogelijke risico's zijn volledig gekend en dat kan men van weinig andere banken zeggen.
    De belgische staat steeks miljarden in zijn zak door geen verlies te nemen op de aandelen BNP die in de overeenkomst een waarde hebben van 68 € en nu nog geen 30 meer waard zijn, en de belastingen die later moeten betaald worden blijven ook in Belgie.
    Ook de belastingbetaler moet niet meer wenen over Fortis want de staat heeft geen geld meer in de bank steken (alleen nog waarborgen die dik betaald worden)en een toekomst op inkomsten.
    Uiteindelijk wint iedereen erbij behalve BNP.
    Laat hen hun industrieel project maar alders gaan uitvoeren en dat ze Reynders en zijn vrienden van het FDF ineens ook meenemen want die willen alleen maar alles wat van Vlaanderen is aan Frakrijk verpatsen.
  4. [verwijderd] 21 februari 2009 12:33
    Elio Di Rupo: "Fortis zonder BNP is geen ramp"
    Het huidige akkoord voor de overname van Fortis door BNP Paribas is "niet voldoende". Dat zegt Elio Di Rupo. De PS-voorzitter voegt er aan toe dat een stand alone scenario voor Fortis geen ramp hoeft te zijn. Di Rupo zegt dat vandaag in een interview met Le Soir.

    Verbeterd akkoord
    BNP Paribas moet volgens Di Rupo een inspanning doen om een "industriële mix" te krijgen tussen een bank en verzekeringen. "Een goede oplossing zou een verbeterd akkoord zijn, om zodanig een echt project te bekomen en niet alleen de overname van een bank", aldus de voorzitter van de Franstalige socialisten.

    Jobs en spaargeld vrijwaren
    Als die optie niet gehaald wordt, is een stand alone scenario geen ramp, benadrukt Di Rupo. "We moeten een project uitwerken dat het maximum aantal jobs verzekert en een garantie biedt voor het spaargeld."

    www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele...
  5. [verwijderd] 21 februari 2009 12:35
    Zalm zet direct kwaad bloed bij Fortis

    AMSTERDAM - De eerste mediaoptredens van Gerrit Zalm in zijn rol als topman van ABN Amro en Fortis Bank Nederland hebben bij de Fortis-medewerkers veel kwaad bloed gezet. Uit de uitlatingen van de oud-minister concluderen zij dat de opsplitsing van Fortis Bank Nederland een feit lijkt.

    „ABN Amro wordt als basis genomen voor de nieuwe bank, aangevuld met de bruikbare onderdelen van Fortis Bank Nederland – private en merchant banking”, aldus Gerwin van der Lei van vakbond De Unie.

    Voornaamste steen des aanstoots is Zalms suggestie de commercial bankactiviteiten van Fortis Bank Nederland te willen ruilen tegen onderdelen van Fortis Bank België, waarna het consumentenbedrijf van Fortis Bank Nederland kan opgaan in ABN Amro.

    Met deze ruil hoopt Zalm tegemoet te komen aan de eisen van eurocommissaris Neelie Kroes, die in 2007 al oordeelde dat een combinatie van ABN Amro en Fortis te groot zou worden op de Nederlandse markt voor zakelijk bankieren. Om die reden werd in eerste instantie een aantal ABN Amro-activiteiten (waaronder HBU) verkocht aan Deutsche Bank, maar zowel ABN Amro als ’eigenaar’ minister Bos hebben aangegeven de HBU liever in eigen handen te houden.

    Topman Gerrit Zalm gaf woensdag aan nog met Deutsche Bank in gesprek te zijn, maar ook te kijken naar andere oplossingen. Waaronder dus een ruil met Fortis Bank België.

    Volgens vakbondsbestuurder Van der Lei is daardoor voor de medewerkers van commercial banking opnieuw een onzekere periode ontstaan, vooral vanwege de onduidelijkheid rond Fortis Bank België. „De aandeelhouders van Fortis hebben immers onlangs de verkoop aan BNP Paribas tegengehouden, waardoor de toekomst voor Fortis Bank België zelf nog erg onzeker is.”

    De Unie gaat aan Zalm opheldering vragen over zijn uitspraken, die hij deed kort nadat vakbonden de uitslag van een grootschalige enquête onder het personeel van de combinatiebank bekendmaakten. Daaruit bleek onder meer dat medewerkers van Fortis Bank Nederland aanzienlijk meer waarde hechten aan de beoogde integratie dan hun collega’s van ABN Amro.

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/33092...,1
  6. [verwijderd] 21 februari 2009 12:37
    Stand-alone scenario Fortis Bank krijgt steun beleggers
    Van onze verslaggevers
    Twingly logoTwingly blog zoeken
    Jouw blog hier

    AMSTERDAM - Terwijl de Belgische staat nog volop onderhandelt met BNP Paribas over de overname van Fortis Bank België, stelden beleggersorganisaties gisteren voor het uitgeklede beursfonds Fortis holding nieuw leven in te blazen met het aloude bankverzekeringsmodel.

    Onder meer Deminor, VEB, Euroshareholders, Test-Aankoop en advocatenkantoor Modrikamen stellen daartoe 25% van Fortis Bank België, nu in handen van de staat, over te laten nemen door de holding.

    Binnen een aantal jaar zou dit kunnen worden uitgebouwd tot een meerderheidsbelang. Ter financiering koopt de bank een minderheidsbelang van 25% in de Belgische verzekeringstak van de holding. Per saldo vloeit er in de plannen zelfs €1,35 miljard terug naar het beursfonds.

    De genoemde organisaties, die opkomen voor beleggers die zijn gedupeerd door de ontmanteling van Fortis eind vorig jaar, baseren zich bij hun berekeningen op een rapport van McKinsey. Daarin wordt een zelfstandig voortbestaan van de Belgische banktak, gezien de winstcapaciteit van €1,5 miljard, realistisch geacht. Topman Filip Dierckx van Fortis Bank België ontvouwde dit plan een week geleden al aan zijn medebestuursleden.

    „Het plan lijkt onder bepaalde omstandigheden levensvatbaar”, zegt VEB-directeur Jan Maarten Slagter in een reactie. „En het laat zien dat we BNP Paribas niet strikt nodig hebben.” De Franse bank kan na 28 februari onder de aankoop van Fortis Bank België uit, maar heeft deze week aangegeven nog steeds op een overname te hopen.

    Na de dramatische aandeelhoudersvergadering van vorige week woensdag, waarin de deal met BNP Paribas door een minieme meerderheid werd weggestemd, bestaat het beursgenoteerde Fortis holding uit de Belgische en internationale verzekeringsactiviteiten.

    Met de nu voorgestelde transacties wordt de holding weer een echte bankverzekeraar, stelt Bernard De Cater van Deminor. „Logisch, want in de huidige situatie zijn die activiteiten al geïntegreerd en het is lastig dat uit elkaar te halen.” Onderdeel van het standalone scenario zijn een staatsgarantie voor de rommelkredieten – zoals ING onlangs is overeengekomen met de Nederlandse staat – en verdere onderhandelingen over de terugkoop van de Nederlandse verzekeringstak.

    Volgens De Cater is het voorstel niet alleen beter voor de aandeelhouders, maar ook voor de Belgische staat. Die krijgt driekwart van Fortis Bank immers betaald in aandelen BNP, die sinds het ondertekenen van het contract met twee derde zijn gedaald waardoor de Fransen nu slechts drie- tot viermaal de jaarwinst kwijt zijn.

    De Cater: „Dat verlies blijft uit, en een staatsgarantie telt niet mee voor de staatsschuld. BNP is een prima partner, maar niet tegen de voorwaarden die nu op tafel liggen.”

    De Belgische premier Van Rompuy en minister Reynders (Financiën) wilden gisteren na afloop van de ministerraad weinig kwijt over de onderhandelingen met BNP en de holding. In principe hebben de partijen de tijd tot 28 februari.

    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/fortis...,1
  7. [verwijderd] 21 februari 2009 16:56
    Fortis Bank kan perfect alleen verder zaterdag 21 feb 2009

    Fortis Bank kan perfect op eigen benen staan. Dat is de conclusie van het rapport van consultant McKinsey. Dat had van Fortis de opdracht gekregen om de mogelijke scenario's te onderzoeken in het geval dat het project met BNP Paribas niet zou doorgaan. Bovendien merkt McKinsey op dat een keuze voor een standalone-bank zou toelaten om de tewerkstelling beter te bewaren dan in het geval van een overname. McKinsey stelt dat Fortis Bank een winstcapaciteit heeft van € 1,5 miljard. De resultaten van de voorbije maand zouden bevestigen dat deze prognose realistisch is. Ook de solvabiliteit van Fortis Bank zou goed zijn. Er wordt op gewezen dat de Belgische overheid bij de verkoop aan BNP Paribas onmiddellijk € 5 miljard zou verliezen. (MH)

    Bron: www.express.be
7 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht