Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Arend Jan Kamp - "Recessie al máánden voorbij"

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 7 juli 2009 12:33
    Of de echte recessie moet nog komen.

    Het overheidstekort in de VS is dit jaar mogelijk meer dan 10% BBP. Dat moet volgend jaar omlaag. Stel dat het tekort gehalveerd wordt, dan praten we al over een krimp van 5%.

    Wie denkt dat de nog steeds met creditcard- en hypotheekschulden overladen Joe Sixpack dan plotseling weer als een gek geld uit gaat geven die heeft weinig realiteitszin. Hij mag al blij zijn als zijn huis evenveel waard is als de hypotheek, dus de hypotheek verder verhogen om aan geld te komen? Jammer.

    Joe Sixpack heeft dus nog het een en ander af te lossen en kan vanwege inflatie volgend jaar zomaar met een forse rentestijging te maken krijgen. En de hoop dat bedrijven in de VS in 2010 mega winsten gaan maken en dus de lonen met procenten tegelijk omhoog zullen laten gaan? Verwacht het eerlijk gezegd allemaal niet.

    Zet mijn geld dus op een flinke krimp in de VS in 2010 simpelweg omdat ik geen idee heb waar het geld voor groei vandaan zou moeten komen in een economie die al jaren drijft op het maken van steeds grotere schulden.

    De rente heoft maar 1 a 2% te stijgen vanwege inflatiegevaar of de olieprijs schiet naar de 100 dollar en Joe Sixpack is knock out.

    Gr
    Ruud
  2. [verwijderd] 7 juli 2009 13:09
    @Ruud: ooit van India en vooral China gehoord? Die Chinezen hebben nog wel wat reserves liggen. Ze zijn goed voor ongeveer 20% van de wereldbevolking. Tegen 5% Amerikanen. Gezien de economische ontwikkelingen in China is het misschien raadzaam om te veronderstellen dat de wereld voorgoed verandert...
  3. Ruud100 7 juli 2009 13:21
    quote:

    LudoPat schreef:

    @Ruud: ooit van India en vooral China gehoord?

    Ik heb er al over geschreven. Al eerder en gisteren nog zie 3 post:

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...

    Maar dit stukje gaat over de recessie in de VS en die lijkt mij verre van over.

    Wat China en India (en vermoedelijk Rusland) betreft: Over 5 jaar maken zij op het wereldtoneel de dienst uit ipv VS en Europa. En als dat niet het geval is zitten we midden in World War III. Dan hoeven we ons in elk geval geen zorgen meer te maken over de recessie en de staatsschuld.

    Neem alleen maar dat Rusland en China meer invloed in IMF willen. Verzoek om twee extra permanente zetels in de VN voor Brazilie en India. Als je goed oplet zijn ze al bezig te laten zien wie de baas wordt. En hoe verder het westen zich weg laat zakken in de schulden, hoe hoger hun eisen zullen worden.

    En het mooiste voor hun: Ze zullen steeds meer te zeggen krijgen en het kost ze geen rooie cent. Ze hoeven alleen maar even met wat schuldpapier te wapperen en de VS moet al door de knieen.

    Gr
    Ruud
  4. Ruud100 7 juli 2009 13:40
    Iedereen kijkt tegen deze recessie aan alsof het een "normale" recessie of depressie is. Maar deze kon wel eens wat erger zijn dan voorheen.

    Het eerste jaar van deze recessie hadden we nodig om de lucht die jarenlang met geleend geld (extra hypotheek, credit cards) in de economie gepompt is kwijt te raken, zowel in de VS als in Europa.

    Het komende jaar krijgen we er nog een schep krimp bovenop door toenemende werkloosheid en daarna volgt een periode waarin wie nog niet failliet is veel geld nodig zal hebben om zeg maar de auto's en de vakanties af te lossen uit de periode 2002 tot 2009.

    Het is mij een raadsel waar die wereldwijde groei vandaan moet komen omdat een heel groot deel van de mensen hun consuptieuitgaven van de afgelopen jaren nog niet betaald hebben.

    Extra groei kan alleen door extreme loonsverhogingen, extreme belastingverlagingen of extreme stijging van de huizenprijs icm consumeren van de de overwaarde dmv extra hypotheken.

    Eerlijk gezegd denk ik dat de kans dat een van deze drie dromen uitkomt minimaal is. Integendeel. Bedrijven zullen alles doen om lonen te verlagen (TNT, V&D etc), belastingen moeten omhoog vanwege de staatschuld. En de huizenprijs? Die blijft dalen denk ik, maar ook als die stijgt zullen maar weinigen direct de hypotheek verhogen om nog maar eens nieuwe keuken cq badkamer te plaatsen.

    Gr
    Ruud

  5. PingPong 7 juli 2009 13:44
    Recessie al maanden over?
    Het gaat zo fan-tas-tisch met de economie dat er in de VS toch steeds meer mensen roepen om nog weer een nieuw stimuluspackage.

    Wellicht kan Obama deze zwartkijkers overtuigen met dezelfde speech als Herbert Hoover in juni 1930:
    "Gentleman, you have come sixty days too late. The depression is over."

    Herbert Hoover, responding to a delegation requesting a public works program to help speed the recovery, June 1930
    www.gold-eagle.com/editorials_01/seym...
  6. [verwijderd] 7 juli 2009 14:24
    Arend-Jan, leuk om eens met je kennis te hebben na de IEX-voetbalwedstrijd gemaakt. Het was zoals dat gaat kort. Jouw opmerking over de ADR heb ik nader overdacht. Ik vind het zorgwekkend.

    Toch bedenk dat ook de IEX de vrijheid van meningsuiting hoog in het vandel moet hebben staan. Het kan en mag niet zo zijn dat bepaalde religieuze bevolkingsgroepen speciale voorrechten hebben. Meer zal ik er hier niet over zeggen.

    Het gaat in jouw column niet bepaald om een beleggersadvies aan de gewone belegger. De echt grote jongens zien blijkbaar perspectief.

    Vooreerst wil ik me beperken tot een reactie op Ruud met wie ik het overigens vaak wel eens ben.

    Ruud stelt:

    "Wat China en India (en vermoedelijk Rusland) betreft: Over 5 jaar maken zij op het wereldtoneel de dienst uit ipv VS en Europa. En als dat niet het geval is zitten we midden in World War III. Dan hoeven we ons in elk geval geen zorgen meer te maken over de recessie en de staatsschuld.

    Neem alleen maar dat Rusland en China meer invloed in IMF willen. Verzoek om twee extra permanente zetels in de VN voor Brazilie en India. Als je goed oplet zijn ze al bezig te laten zien wie de baas wordt. En hoe verder het westen zich weg laat zakken in de schulden, hoe hoger hun eisen zullen worden.

    En het mooiste voor hun: Ze zullen steeds meer te zeggen krijgen en het kost ze geen rooie cent. Ze hoeven alleen maar even met wat schuldpapier te wapperen en de VS moet al door de knieen."

    Ik zie dit anders. Over de genoemde landen valt veel negatiefs op te merken, maar ik zie die machtsverschuiving gezien hun inwonerstal als een gezonde verschuiving in de wereldverhoudingen. Het zou prachtig zijn als ze de kar gaan trekken, hoewel ik twijfel heb of het ze zal lukken.

    Wat is het alternatief? Hier stinkend rijk zijn en maar ontwikkelingshulp over de balk smijten voor ons geweten?

    Groet, Jonas

  7. Ruud100 7 juli 2009 15:12
    quote:

    jonas schreef:

    Ik zie dit anders. Over de genoemde landen valt veel negatiefs op te merken, maar ik zie die machtsverschuiving gezien hun inwonerstal als een gezonde verschuiving in de wereldverhoudingen. Het zou prachtig zijn als ze de kar gaan trekken, hoewel ik twijfel heb of het ze zal lukken.

    Wat is het alternatief? Hier stinkend rijk zijn en maar ontwikkelingshulp over de balk smijten voor ons geweten?

    Groet, Jonas

    Jonas

    Wat je zegt klopt, en misschien heb ik het wat zwart neergezet. Het is onvermijdelijk dat China, India en mogelijk Rusland en Brazilie meer macht krijgen. Maar dat kan alleen ten koste van "onze leiders" en "onze belangen". En daar zal een enorme frictie optreden want "onze wil is wet" en kunnen en willen wij dat stapje terug doen, vooral omdat er flinke consequenties aanhangen.

    Het westen heeft een heel andere kijk op belangen als "Israel vs Palestijnen", de macht over olie (duidelijk lijkt me) en gas (Europa dat zich bemoeit met de prijs die Oekraine aan Rusland moet betalen)

    Verder hecht het westen erg aan de eigen visie op mensenrechten, milieu, doodstraf, wapenhandel etc. Daar zijn grote verschillen met de ideeen van BRIC landen. Kijk hoe gevoelig de relatie met Rusland al jaren is, zullen we de Chinezen met meer respect behandelen? Volgens mij bebben we op beide landen alleen maar wagonladingen kritiek tav de politieke leiders. Die doen nu net of ze doof zijn maar zullen wel onthouden wat wij ze nu te vertellen hebben.

    En bovenop alle spanningen van het veranderend wereldleiderschap komt dan het moment dat blijkt dat het westen nauwelijks meer kans ziet de rente op zijn schulden te betalen laat staan af te lossen....

    Met China, India en Rusland aan het roer zal er in het westen veel meer veranderen dan ons lief is.

    Gr
    Ruud

    PS:
    Ontwikkelingshulp is voor het geld dat wij aan arme landen geven eigenlijk een raar woord. Want we geven het niet, ze krijgen het alleen als ze zich zo veel mogelijk aan onze "normen en waarden" aanpassen. Zo gauw er iets gebeurd waar we het niet mee eens zijn...
  8. [verwijderd] 7 juli 2009 15:24
    Arend Jan misschien had de kop beter kunnen zijn "grote beleggers denken geen depressie".
    Ach als je grote jongen bent en je gokt wat met je miljarden: wat geeft het. Zolang je wat overhoudt dan kun je nog riant leven (naar mijn inzichten).

    Daarbij speelt ook dat je dat operen van ze kritisch moet bezien. Neem een Buffet. Opties waren dynamiet, maar meneer stopte zich wel vol met puts. Soros is medeveroorzaker geweest van de val van de britse pond. De man doet, denk ik voor de rest wel goede dingen, maar dat is dan mijn mening.

    Daarnaast is het dat grote megabeleggers in het verleden hebben aangetoond veel te kunnen verliezen. Bovendien kunnen zij vanwege de omvang van hun vermogen vaak speciale voorwaarden bedingen, waardoor ze de gewone aandeelhouder/obligatiehouder net te slim af zijn. Via ingewikkelde belastingconstructies weten zij dat voordeel nog meer uit te buiten.

    Het is dus maar de vraag wat hun handelen voor aanwijzing is voor de algemene gang van zaken in de beleggersmarkt en de economie. Voor het gemak neem ik dan maar aan dat die twee zaken toch iets met elkaar te maken moeten hebben.

    Groet, Jonas
  9. Ruud100 7 juli 2009 15:56
    Kan de recessie voorbij zijn als de huizenprijzen in de VS blijven dalen?
    Verontrustend is de mededeling dat de dalende huizenprijzen zich over de hele VS zullen verspreiden, kenneljk was dat nog niet het geval.

    Gr
    Ruud

    www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/...

    'Huizenprijzen in VS dalen nog tot in 2011'

    De prijzen van woningen in meer dan de helft van de grootste Amerikaanse steden kunnen nog tot in het eerste kwartaal van 2011 dalen.

    dat zegt hypotheekverzekeraar PMI. Oorzaak is de groeiende werkloosheid en het opzeggen van hypotheken door hypotheeknemers. In 30 van de 50 grootste agglomeraties is de kans dat de huizenprijzen zullen dalen minstens 75%. De daling van prijzen zal zich verspreiden vanuit Californië, Florida, Nevada en Arizone naar alle delen van het land.

    -42%?
    De huizenprijzen in 20 van de grootste steden in de VS daalden in april 18,1% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Vorige maand voorspelden analisten van Deutsche Bank dat de huizenprijzen in de VS vanaf hun hoogtepunt met 41,7% zullen dalen.

    Komt van Bloomberg:
    www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601...

    Quote:
    July 7 (Bloomberg) -- Home prices may fall in more than half of the largest U.S. cities through the first quarter of 2011 as unemployment and foreclosures rise, mortgage insurer PMI Group Inc. said.

    Thirty of the 50 biggest metropolitan areas have at least a 75 percent chance of lower prices through March 31, 2011, Walnut Creek, California-based PMI said in a report today. The decline is likely to spread to “all regions of the nation” from California, Florida, Nevada and Arizona, the states most affected by the housing slump, PMI said.

    “The housing market has been hit by a demand shock of high unemployment and a supply shock of distressed foreclosure sales,” LaVaughn Henry, senior economist at PMI, the fourth- largest U.S. mortgage insurer, said in an interview.

    Unemployment rose to 9.5 percent in June, bringing the total number of jobs lost to 6.5 million since December 2007, the Labor Department said July 2. Foreclosure filings may hit a record 1.8 million in the first half of the year as more jobless homeowners default on their loans, real estate data service RealtyTrac Inc. said last month.
  10. [verwijderd] 8 juli 2009 10:11
    Die v-vorm komt overeen met een prognose van de DOW en SP500 gegeven door een bedrijf. Dalingen vinden tegenwoordig veel en veel sneller plaats dan vroeger vanwege elektronische hulpmiddelen. Men reageert onmiddellijk. Bovendien is het lucratief om huizenprijzen omlaag te duwen als die mogelijkheid zich voordoet omdat dat nu juist de mogelijkheid biedt goedkoop in te stappen wat aantrekkelijk voor iedereen. Die huizenprijzen moeten omlaag simpelweg vanwege het feit dat het te duur was geworden nog is.
  11. Ruud100 19 september 2009 15:01
    quote:

    Ruud100 schreef:

    [quote=jonas]
    Ik zie dit anders. Over de genoemde landen valt veel negatiefs op te merken, maar ik zie die machtsverschuiving gezien hun inwonerstal als een gezonde verschuiving in de wereldverhoudingen. Het zou prachtig zijn als ze de kar gaan trekken, hoewel ik twijfel heb of het ze zal lukken.

    Wat is het alternatief? Hier stinkend rijk zijn en maar ontwikkelingshulp over de balk smijten voor ons geweten?

    Groet, Jonas

    [/quote]

    Jonas

    Wat je zegt klopt, en misschien heb ik het wat zwart neergezet. Het is onvermijdelijk dat China, India en mogelijk Rusland en Brazilie meer macht krijgen. Maar dat kan alleen ten koste van "onze leiders" en "onze belangen". En daar zal een enorme frictie optreden want "onze wil is wet" en kunnen en willen wij dat stapje terug doen, vooral omdat er flinke consequenties aanhangen.

    Het westen heeft een heel andere kijk op belangen als "Israel vs Palestijnen", de macht over olie (duidelijk lijkt me) en gas (Europa dat zich bemoeit met de prijs die Oekraine aan Rusland moet betalen)

    Verder hecht het westen erg aan de eigen visie op mensenrechten, milieu, doodstraf, wapenhandel etc. Daar zijn grote verschillen met de ideeen van BRIC landen. Kijk hoe gevoelig de relatie met Rusland al jaren is, zullen we de Chinezen met meer respect behandelen? Volgens mij bebben we op beide landen alleen maar wagonladingen kritiek tav de politieke leiders. Die doen nu net of ze doof zijn maar zullen wel onthouden wat wij ze nu te vertellen hebben.

    En bovenop alle spanningen van het veranderend wereldleiderschap komt dan het moment dat blijkt dat het westen nauwelijks meer kans ziet de rente op zijn schulden te betalen laat staan af te lossen....

    Met China, India en Rusland aan het roer zal er in het westen veel meer veranderen dan ons lief is.

    Gr
    Ruud

    PS:
    Ontwikkelingshulp is voor het geld dat wij aan arme landen geven eigenlijk een raar woord. Want we geven het niet, ze krijgen het alleen als ze zich zo veel mogelijk aan onze "normen en waarden" aanpassen. Zo gauw er iets gebeurd waar we het niet mee eens zijn...

    Asian countries want greater decision-making role

    WASHINGTON – Asian leaders gathering at next week's economic summit in Pittsburgh will be demanding a greater voice in the way global financial institutions make crucial decisions. Likewise, the world's established powers will have some demands of their own for the rising Asian nations.

    The Western countries who traditionally have wielded power at the World Bank, the International Monetary Fund and the United Nations will want Asia to cut greenhouse gases blamed for dangerous climate change and to slash barriers that prevent free trade.

    China, with its powerful economy and diplomatic and military strength, will be a leading player at the summit. The other Asian-Pacific G-20 nations — Japan, India, South Korea, Australia and Indonesia — believe their growing importance deserves a bigger say in the world's financial decision-making. The G-20, which represents 80 percent of the world's economic output, is where they will make their case.

    It remains to be seen how successful Asian countries will be at getting their points across at a gathering that features 20 leading rich and developing nations, all with competing national interests and often with little in common.

    Asia has done well, comparatively, during the world economic crisis. But the region has been criticized for protecting its trade and agricultural industries from competition. At the Pittsburgh conference next Thursday and Friday, the West will want Asia to help jump-start stalled world trade liberalization talks, to increase imports and to reduce large trade surpluses.

    Gary Hufbauer, a senior fellow at the Peterson Institute for International Economics, said major questions will be: "`What are you doing to stimulate your economy?' — and some of them are doing quite a bit — and `What more can you do?'"

    Asia will also face questions over climate change. Many argue that if Asia does not make cuts to emissions, progress will stall. Pittsburgh marks one of the last chances world leaders will have to generate momentum before a U.N. conference in December in Copenhagen, Denmark. Countries hope to forge a new agreement to replace the 1997 Kyoto Protocol, which expires in 2012.

    Already some leaders worry that disputes among industrialized and developing nations over cuts to emissions threaten to ruin a deal in Copenhagen. Asia is seen as the key to any progress.

    Japan also could make a splash on climate change. The Democratic Party of Japan, which won last month's national elections, has made bold promises to reduce the country's greenhouse emissions. The new government will be closely watched to see if it is more assertive than previous administrations, which tended to echo U.S. views.

    Fast-developing India is seen as key not only in the climate discussions but in world trade talks as well.

    India, along with Brazil, Russia and China, is hoping Pittsburgh will lead to an agreement on proposed new targets to shift voting power in both the IMF and the World Bank to developing countries.

    In Australia, Prime Minister Kevin Rudd will seek international support for his plan to spend his country deep into debt to keep its economy buoyant. He has pointed to worsening unemployment data and declining retail spending in recent months as evidence that government spending remains critical to future growth.

    In Indonesia, President Susilo Bambang Yudhoyono, will be eager to show that newfound stability in the predominantly Muslim nation of 235 million will continue.

    South Korea plans to urge advanced nations to extend greater help to poorer countries in their efforts to overcome the economic crisis.

    Han Duk-soo, South Korea's ambassador to the United States, said Thursday that his country wants to host a G-20 summit next year. South Korea, he said in Washington, can bridge the divide between rich and poor countries, having gone, in a matter of decades, from a country devastated by war to one with a vibrant, thriving economy.

    Steven Schrage, a former U.S. trade official now with the Center for Strategic and International Studies think tank, said it would be "a devastating blow to the credibility" of the G-20 if South Korea did not host a summit and "the outcome is that the old boys' club of the G-8 are the only ones that can host summits."
  12. [verwijderd] 19 september 2009 18:09
    quote:

    Ruud100 schreef:

    Iedereen kijkt tegen deze recessie aan alsof het een "normale" recessie of depressie is. Maar deze kon wel eens wat erger zijn dan voorheen.

    Het eerste jaar van deze recessie hadden we nodig om de lucht die jarenlang met geleend geld (extra hypotheek, credit cards) in de economie gepompt is kwijt te raken, zowel in de VS als in Europa.

    Het komende jaar krijgen we er nog een schep krimp bovenop door toenemende werkloosheid en daarna volgt een periode waarin wie nog niet failliet is veel geld nodig zal hebben om zeg maar de auto's en de vakanties af te lossen uit de periode 2002 tot 2009.

    Het is mij een raadsel waar die wereldwijde groei vandaan moet komen omdat een heel groot deel van de mensen hun consuptieuitgaven van de afgelopen jaren nog niet betaald hebben.

    Extra groei kan alleen door extreme loonsverhogingen, extreme belastingverlagingen of extreme stijging van de huizenprijs icm consumeren van de de overwaarde dmv extra hypotheken.

    Eerlijk gezegd denk ik dat de kans dat een van deze drie dromen uitkomt minimaal is. Integendeel. Bedrijven zullen alles doen om lonen te verlagen (TNT, V&D etc), belastingen moeten omhoog vanwege de staatschuld. En de huizenprijs? Die blijft dalen denk ik, maar ook als die stijgt zullen maar weinigen direct de hypotheek verhogen om nog maar eens nieuwe keuken cq badkamer te plaatsen.

    Gr
    Ruud

    Zo is het ook Ruud. Alleen wil men het liever niet horen.

    De wal heeft het schip gekeerd.
16 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.841
AB InBev 2 5.291
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.520
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.969
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.537
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.136
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.763
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.864
Ahold 3.536 74.000
Air France - KLM 1.024 34.362
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.604
Allfunds Group 3 1.218
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 338
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.401
AMG 965 126.138
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.173
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 321
Arcadis 251 8.626
Arcelor Mittal 2.024 318.699
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.124
Aroundtown SA 1 179
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.727
ASML 1.762 77.168
ASR Nederland 18 4.125
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.691
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht