Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Zoeken naar hogere bodem

Bijna alle signalen staan daarbij op groen. Ik verwacht op korte termijn:

  • Een test van in eerste instantie de top en het 200-daags gemiddelde van AEX 351
  • Daarna 363
  • Mogelijk in deze twee zomermaanden al 371 – 374

Een stijgende trend wordt alleen gevormd door de hogere bodems. In de afgelopen twee handelsdagen werd een dubbele top rond 347 gevormd. De weerstand van 351 werd niet behaald en ook het tweede Fibonacci-retracementniveau van de daling (371 naar 327) van 349 werd nog niet getest.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zoeken naar een bodem

Wel werd een bearish engulfing gevormd. Dit zal in de komende dagen voor meer neerwaartse druk kunnen zorgen, waarbij alsnog de terugval naar 338,50 mogelijk is. De steun van 344 werd daarbij vrijdag al gebroken, ondanks dat dit een belangrijk nieuw steunniveau leek te worden. Daaronder liggen verder alleen:

  • De bodem van vorige week van 340,40
  • De vorige week genoemde terugvalniveaus van 338,50 en 336,16

Tot waar de markt precies komt weet ik niet, maar veel neerwaartse ruimte lijkt er niet te zijn. De bearish engulfing wordt pas opgeheven boven 347. De eerder gevormde omkeersignalen (RSI, MACD, bullish engulfing in de weekgrafiek, dead cross aan het einde van een correctie, opwaartse doorbraken boven dalende toppenlijnen) zijn nog geldig.

Het is zoeken naar een bodem. Een hogere bodem in de korte termijntrend die stijgend is en mogelijk al is gezet ligt bij 340,40.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500, DAX en Olie

Ditzelfde beeld zien we ook in de buitenlandse indices. De S&P 500 is in gevecht met 1.345 en heeft mogelijk zelfs ruimte naar de 1.312 – 1.320. De DAX zakte onder 7.450 en kan eventueel naar 7.315. Dit neemt niet weg dat de trends positief zijn en deze indices op korte termijn hogere jaartoppen kunnen gaan maken.

Verder vindt er een mooie terugtest plaats in de olieprijs naar de vorige week besproken 95. Rond deze niveaus lijkt een hogere bodem te kunnen worden gemaakt voordat hij verder oploopt tot boven de 100.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht