Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Aegon BMG0112X1056

Laatste koers (eur)

6,002
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    5.125.185 Gem. (3M) 6,6M
  • Bied

    6,010  
  • Laat

    6,010  
+ Toevoegen aan watchlist

Te veel premie voor woekerpolis van Aegon. (Hoge Raad)

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 juni 2013 11:12
    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21650...

    Foto: ANP

    vr 14 jun 2013, 10:58


    Hoge Raad: te veel premie voor woekerpolis
    van onze redactie

    AMSTERDAM -
    Aegon heeft beleggers van Koersplan te veel premie laten betalen, zo luidt het oordeel van de Hoge Raad. Beleggers wisten niet hoeveel overlijdensrisicopremie zij afdroegen, en hadden hier dus niet mee ingestemd.
    De Hoge Raad verwierp daarnaast een verjaringsverweer van Aegon, de rechtsopvolger van Spaarbeleg.

    De zaak werd aangespannen door stichting 'Koersplan de weg kwijt' en enkele beleggers die met Spaarbeleg tussen 1989 en 1998 een Koersplanovereenkomst hadden afgesloten. Beleggers betaalden periodiek een inleg die grotendeels werd aangewend om mee te beleggen. Aan het eind van de rit zou Aegon een bedrag uitkeren aan de belegger of aan de erfgenamen in geval van overlijden. Voor dat laatste geval werden in de Koersplanovereenkomsten ook een overlijdensrisicoverzekering opgenomen. De premie hiervoor en de vaste kosten werden van de inleg ingehouden.

    De uitspraak is een gevoelige klap voor Aegon, de schadeclaim kan uiteindelijk in de honderden miljoenen euro's lopen. Stichting 'Koersplan de weg kwijt' begon de juridische strijd in 2005. Bij de stichting zijn 30.000 gedupeerden aangesloten, die gemiddeld per contract kunnen rekenen op een vergoeding van ergens tussen de €1000 en €1500. Aegon heeft echter in totaal circa 700.000 Koersplan-contracten verkocht, tussen 1989 en 1998.

    Vooraf zagen de kansen van de gedupeerden er al gunstig uit. Afgelopen maart adviseerde de advocaat-generaal van de Hoge Raad al om Aegon grotendeels in het ongelijk te stellen. Vaak neemt de Hoge Raad deze adviezen over.
  2. [verwijderd] 14 juni 2013 11:13
    Aegon presteert af en toe uitzonderlijk goed, maar wel door haar eigen klanten uit te melken. De Hoge Raad heeft beslist dat er te hoge premies zijn betaald voor het koersplan. Aegon zal een deel moeten terugbetalen en ook nog een deel smartegeld hopelijk.
  3. fromtheonkel 14 juni 2013 11:19
    Kunnen de andere 630.000 zich nog melden voor een vergoeding? Nu kost het aegon slechts 35 miljoen, maar als iedereen de vergoeding krijgt hebben we het over meer dan 800 miljoen.
  4. forum rang 8 Wilbar 14 juni 2013 11:27
    quote:

    smegma schreef op 14 juni 2013 11:19:

    Kunnen de andere 630.000 zich nog melden voor een vergoeding? Nu kost het aegon slechts 35 miljoen, maar als iedereen de vergoeding krijgt hebben we het over meer dan 800 miljoen.

    Volgens mij niet. Deelnemers aan het Koersplan die recentelijk afliepen (de laatste jaren) krijgen hun geld pas uitgekeerd als ze een document (was gewoon een formulier) ondertekenden waarin ze zich akkoord verklaarden met het finale eindbedrag en afzagen van verdere aanspraken.
  5. [verwijderd] 14 juni 2013 11:33
    quote:

    elf schreef op 14 juni 2013 11:30:

    Jongelui mag ik voorstellen de weekdraad te gebruiken ?
    De hoge lui van Aegon mogen wel eens hun handen gaan wassen.
  6. Klaverboer 14 juni 2013 11:39
    quote:

    Blutter schreef op 14 juni 2013 11:33:

    [...]
    De hoge lui van Aegon mogen wel eens hun handen gaan wassen.
    Natuurlijk moet AEGON netjes compenseren maar dit speelde in een andere tijd en onder een ander bestuur. Bij de huidige aandeelhouders de bloedzuiger uithangen is net zo stompzinnig als de kerk die een schuldbekentenis aflegt over de slavernij.
  7. [verwijderd] 14 juni 2013 12:56
    7 vragen over Koersplan

    AMSTERDAM -
    Met de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak rond beleggingsproduct Koersplan

    lijkt een einde te komen aan een jarenlange strijd tussen Aegon en 30.000 klanten. De repercussies van de rechterlijke uitspraak zijn groot, voor Aegon, maar ook voor consumenten met een Koersplan, mogelijk zelfs voor andere woekerpolissen. Zeven vragen en antwoorden over de zaak:
    Koersplan is een beleggingsproduct waarbij consumenten elke maand een premie inlegden, die vervolgens door verzekeraar Aegon werd belegd. Koersplan is daarmee een van de vele beleggingsverzekeringen waarover de woekerpolisaffaire gaat.

    Waarom zijn beleggers een procedure gestart?

    De kritiek op Koersplan richt zich vooral op de overlijdensrisicoverzekering die in het product zit verwerkt. Die zou klanten niet zijn medegedeeld en bovendien veel te duur zijn geweest. Daardoor, en door tegenvallende beleggingsresultaten, is de opbrengst van het product zwaar aangetast. Zo’n 30.000 gedupeerden, verenigd in de stichting ’Koersplan de weg kwijt’, verwijten Aegon misleiding. De stichting is in 2005 met de juridische procedures gestart.

    Wat betekent deze uitspraak?

    De gedupeerden zijn in het gelijk gesteld. Aegon moet alsnog circa 85% van de ingehouden premie voor de overlijdensrisicoverzekering gaan beleggen, dit met terugwerkende kracht, zodat de opbrengst voor de klanten wordt verhoogd.

    Hoe hoog is de compensatie?

    Stichting ’Koersplan de weg kwijt’ heeft berekend dat het voor de bij hen aangesloten gedupeerden neerkomt op een vergoeding van gemiddeld tussen de 1000 en 1500 euro. Dat is per Koersplan-contract. Voor een gemiddelde deelnemer betekent dit dat de eindopbrengst van het product met circa 10 procent tot 15 procent stijgt, aldus ’Koersplan de weg kwijt’.

    Krijgen alle Koersplan-klanten die compensatie?

    Nee, vooralsnog enkel de gedupeerden in de stichting ’Koersplan de weg kwijt’. Deze uitspraak biedt andere gedupeerden en/of stichtingen echter een sterk wapen om ook naar de rechter te stappen. Dat kan leiden tot talloze procedures. Als Aegon het daar niet op aan wil laten komen, zal de verzekeraar ook naar compensatie voor alle andere klanten moeten kijken.


    Wat betekent dit voor Aegon?

    In eerste instantie een strop van 30 tot 35 miljoen euro. Aegon heeft echter in totaal circa 700.000 Koersplan-contracten verkocht, tussen 1989 en 1998. Zouden alle Koersplan-klanten langs dezelfde voorwaarden gecompenseerd worden, zou dat Aegon honderden miljoenen kosten. ConsumentenClaim, een andere belangenbehartiger voor consumenten met een woekerpolis, heeft eerder al laten weten dat het oordeel van de Hoge Raad waarschijnlijk ook gevolgen zal hebben voor andere Koersplan-achtige producten van Aegon: het Bonusplan, het Fiscaal Voordeelplan, het Mixplan en het Vermogensplan. De verzekeraar heeft in de loop der jaren al honderden miljoenen gereserveerd om de claims uit te kunnen betalen.

    Heeft dit gevolgen voor polissen van andere verzekeraars?

    Aangezien ook Koersplan een beleggingsverzekering is, biedt deze uitspraak gedupeerden van andere beleggingsverzekeringen – er zijn er onder tientallen namen miljoenen verkocht – mogelijk munitie om de eerdere collectieve compensatieregelingen inzake de woekerpolisaffaire open te breken. Bij Koersplan staat echter wel de overlijdensrisicoverzekering in het product centraal, niet zozeer de overall kosten van het product zoals in de woekerpolisaffaire.
  8. forum rang 7 bezinteergebelegt 14 juni 2013 14:01
    tja, het klinkt mss hard maar van mij mag dat bedrijf compleet kapot geprocedeerd worden na deze uitspraak. Het is trouwens beter dat dat hele logo verdwijnt uit het straatbeeld, doet teveel denken aan een compleet verziekte cultuur van graaien en besodemieteren. En na Aegon gewoon het rijtje afmaken. Denk trouwens dat er nu, na deze uitspraak, genoeg besodemietermaatschappijtjes zitten te zweten. Ik hoop dan ook dat de woekerpolisrevolutie alsnog uitbreekt.
  9. handel69 14 juni 2013 14:03
    Verzekeraar Aegon heeft beleggers in de zogenoemde Koersplanovereenkomsten te veel premie laten betalen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De Hoge Raad volgt daarmee zoals meestal het advies van de advocaat-generaal, die in maart liet weten zich in grote lijnen te kunnen vinden in eerdere vonnissen in deze zaak.

    Hoge kosten
    Aegon-dochter Spaarbeleg verkocht het beleggingsproduct Koersplan tussen 1989 en 1998 aan circa 700.000 klanten. Achteraf bleek dat het bedrijf hoge kosten in rekening bracht voor een overlijdensrisicoverzekering, zonder dat dit in de polisvoorwaarden stond vermeld. Daardoor werd een kleiner deel van de inleg gebruikt om daadwerkelijk mee te beleggen en viel het rendement op het product veel klanten tegen.

    'Koersplan de weg kwijt'
    Lagere rechters oordeelden eerder al dat deze beleggers recht hebben op compensatie. De zaak was in 2005 aangespannen door de stichting 'Koersplan de weg kwijt', die optreedt namens zo'n 30.000 gedupeerden. De stichting stelde vrijdag dat Aegon hen op basis van de uitspraak van de Hoge Raad in totaal zo'n 40 miljoen euro zal moeten betalen.

    De uitspraak kan het volgens de stichting ook voor andere gedupeerde beleggers makkelijker maken om hun gelijk te halen. Als dat gebeurt, kan de schade voor Aegon mogelijk nog hoger oplopen. ANP
  10. forum rang 8 Wilbar 14 juni 2013 14:17
    quote:

    bezinteergebelegt schreef op 14 juni 2013 14:01:

    tja, het klinkt mss hard maar van mij mag dat bedrijf compleet kapot geprocedeerd worden na deze uitspraak. Het is trouwens beter dat dat hele logo verdwijnt uit het straatbeeld, doet teveel denken aan een compleet verziekte cultuur van graaien en besodemieteren. En na Aegon gewoon het rijtje afmaken. Denk trouwens dat er nu, na deze uitspraak, genoeg besodemietermaatschappijtjes zitten te zweten. Ik hoop dan ook dat de woekerpolisrevolutie alsnog uitbreekt.
    Ik vind dat jij met jouw alias ("bezinteergebelegt") behoorlijk domme taal uitslaat. Heb je ook antwoord op de vraag wie er voordeel aan heeft als Aegon kapot wordt geprocedeerd ? Toch niet diegene die blind geld in beleggingspolis staken en nu vinden dat ze nog geld tegoed hebben van Aegon ?


  11. forum rang 8 Wilbar 14 juni 2013 16:25
    quote:

    Blutter schreef op 14 juni 2013 16:20:

    Aegon viert de veroordeling als een overwinning.
    Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
    Ik zie nergens dat Aegon een feestje viert. Ik zie wel dat beleggers niet ontevreden zijn over de uitspraak.
  12. [verwijderd] 14 juni 2013 17:40
    Wat als je een woekerpolis hebt.

    Toegevoegd: vrijdag 14 jun 2013, 15:29

    De Hoge Raad heeft beleggers van Aegon gelijk gegeven in de zaak over hun polis. Vijf vragen.

    Wat zijn woekerpolissen?

    Woekerpolissen zijn beleggingsproducten waarbij een flink deel van de inleg opgaat aan kosten. Beleggers leggen dus veel minder in dan hen is voorgespiegeld. Daardoor is het rendement een stuk lager of soms zelfs negatief. In de jaren 90 tot begin deze eeuw zijn circa 6,5 miljoen woekerpolissen verkocht. Veel verzekeraars hebben intussen compensatieregelingen getroffen, maar een deel van klanten heeft die niet geaccepteerd.

    Welke doorbraak is er nu voor klanten van Aegon?

    30.000 gedupeerde beleggers krijgen een compensatie van Aegon. Ze hebben te veel premie betaald, zegt de hoogste rechter. Het gaat om het product Koersplan. Een deel van de inleg bij dat product ging naar een overlijdensrisicoverzekering en werd dus niet belegd. Het was voor klanten onduidelijk om hoeveel geld het ging en dat Aegon wel duidelijk moeten maken.

    Hoeveel krijgen klanten van Aegon vergoed?

    Volgens de Stichting 'Koersplan de Weg Kwijt' gaat het gemiddeld om 1000 tot 1500 euro per beleggingspolis. De compensatie kost Aegon enkele tientallen miljoenen euro's.

    Ik heb ook een woekerpolis. Krijg ik nu ook compensatie?

    Alleen als u zich had aangesloten bij de stichting die jarenlang de rechtszaken tegen Aegon voerde. De andere houders van een Koersplan-product - er zijn meer dan 600.000 polissen verkocht - kunnen zelf naar de rechter stappen als ze denken recht te hebben op compensatie. Volgens de verzekeraar krijgen ze waarschijnlijk wel minder compensatie dan de groep beleggers die vandaag gelijk heeft gekregen.

    De stichting die de zaak tegen Aegon voerde denkt dat de uitspraak ook gevolgen heeft voor mensen met andere beleggingsproducten van Aegon, zoals Mixplan, Vermogensplan en Fiscaalvoordeelplan. Volgens de stichting is ook bij die producten de premie voor de overlijdensrisicoverzekering niet goed of duidelijk vastgesteld.

    Ik heb wel een woekerpolis, maar niet van Aegon. Wat schiet ik op met deze uitspraak?

    Dat is moeilijk te zeggen. De uitspraak van de Hoge Raad gaat niet automatisch op voor alle soorten woekerpolissen. Het hangt heel erg af van het soort beleggingsproduct. Belangrijk is wat er in de voorwaarden van het product staat. Zijn die vergelijkbaar met de voorwaarden van het Koersplan-product, dan is de uitspraak van vandaag een extra wapen om in te zetten bij een eventuele rechtszaak. Van belang is wel dat de rechtszaak op tijd wordt gestart. Als de uitbetaling van het product te lang geleden is, dan kan de rechter oordelen dat de zaak is verjaard.
15 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht