Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: De vaart zit er in...

De vaart zit er goed in. De recent gestarte opgaande kortetermijnbeweging is in een week tijd precies 15 punten opgelopen, waarmee de helft van de correctie alweer is goedgemaakt.

Op de langetermijngrafiek stelde de recente correctie niet veel voor, opnieuw was er sprake van een rimpeling in de stijgende langetermijngrafiek sinds 2009. In de stijgende middellangetermijngrafiek werd de zone 376 tot 378 bijna getest. Hier liggen:

  • de sinds eind 2012 oplopende bodemlijn
  • het 200-daags gemiddelde
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de 331-bodem (dieptepunt van vorig jaar)
  • de decemberbodem van de zesde correctie van vorig jaar

Dit was mijn doelzone die ik enkele weken geleden aangaf voor deze eerste correctie van dit jaar. In het middellange technische beeld was er dus opnieuw sprake van een normale correctie voor de vorming van een hogere bodem.

Van omlaag naar omhoog

Nadat een omkeer was bewerkstelligd boven de dalende toppenlijn van het aanwezige vlagpatroon en na de vorming van een piercing line op de weekgrafiek is het kortetermijnbeeld gedraaid van neerwaarts naar opwaarts.

Deze draai vond plaats met de beweging boven de dalende toppenlijn bij 383,50 vorige week woensdag. Hierna kwam er nog internationale bevestiging met dezelfde doorbraken in de DAX, Nasdaq 100 en S&P 500.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gisteren gaf ik aan dat eventuele intraday-dalingen beperkt van aard zouden zijn in de komende tijd en de kansen vooral opwaarts lagen. Als doel voor deze week gaf ik de niveaus van 396,50 en 399,10 aan.

  • Bij 396,50 ligt een belangrijke lagere top tijdens de eerste correctie van dit jaar.
  • Bij 399,10 liggen de voormalige bodems van begin dit jaar.

De eerdere neerwaartse doorbraak hiervan enkele weken geleden was het startsignaal van deze eerste correctie van 2014. Ondertussen heeft de AEX gisteren alweer de eerste belangrijke weerstand opwaarts gebroken: het 50-daags gemiddelde bij 394. Dit is nu het eerste steunpunt.

Hogere jaartoppen

Voor de komende dagen blijf ik van mening dat de AEX verder kan oplopen naar de genoemde niveaus van 396,50 tot 399,10. Uiteindelijk houd ik voor de komende weken (twee maanden) een beweging aan tot ruim boven de jaartop van 409.

Dit is is na de 399,10 de laatste hobbel die gebroken moet worden om hogere jaartoppen op de borden te zetten. Als doel voor deze volgende opwaartse kortetermijnbeweging houd ik twee niveaus aan.

  1. een voormalige weerstand bij 417,50
  2. het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van deze eerste correctie van dit jaar bij 428

Er zullen naar mijn mening nog een aantal correcties volgen in de loop van dit jaar om de contouren zichtbaar te maken van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend die de AEX naar mijn uiteindelijke doelzone van 450 tot 470 moet brengen.

Steunpunten liggen bij:

  • het 50-daags gemiddelde
  • 387,60
  • 381,50

Deze niveaus lijken momenteel alweer buiten bereik te liggen en ik verwacht dat we deze niveaus voorlopig ook niet meer zullen zien. 387,60 is nog wel mogelijk, maar 381,50 is en brug te ver.

  • Nadat de RSI zijn 30-puntengrens testte, noteert deze indicator momenteel alweer boven de 50. Er zit nog genoeg opwaartse ruimte in de RSI voor de komende weken. Opvallend is dat met de test van de 30, ook de vorige decemberbodem werd getest.

  • Nadat de VIX de bovenkant van de zijwaartse handelsfase testte (11 tot 22) was ook deze test de aanleiding een week geleden om zeer alert te zijn op een plotselinge en forse draai. Ondertussen is de VIX alweer een eind teruggevallen en gaat in een snel tempo richting de 11.

  • De MACD is meestal lagging en kan vandaag het signaal geven door middel van een positieve crossing.

Kortom alle signalen staan op groen voor een verdere stijging in de komende weken naar hogere jaartoppen. Voor deze week staan een test van de 396,50 en 399,10 naar mijn mening op het menu.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht