Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Fugro NL00150003E1

Laatste koers (eur)

23,860
  • Verschill

    +0,220 +0,93%
  • Volume

    240.117 Gem. (3M) 398,8K
  • Bied

    23,800  
  • Laat

    23,860  
+ Toevoegen aan watchlist

FUGRO - november 2014

8.297 Posts
Pagina: «« 1 ... 271 272 273 274 275 ... 415 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pbr 17 november 2014 09:54
    quote:

    De Ronselaer schreef op 17 november 2014 09:52:

    Zo wat SBM verkocht en Fugro daarvan bijgekocht.
    ik had nog even gewacht
    kan nog wel een eurootje lager gaan komen
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 november 2014 09:54
    quote:

    Shoryuken schreef op 17 november 2014 09:41:

    Ik ben even uitgestapt voordat teveel winst verdampt :)
    Zoals gewoonlijk raak jij in paniek.
  3. [verwijderd] 17 november 2014 09:59
    Van der Vorms HAL belegt beter dan Warren Buffett

    Joris Kooiman

    donderdag 13 november 2014, 17:00 update: donderdag 13 november 2014, 20:59
    Warren Buffett

    Het 'Woodstock of Capitalism' is de bijnaam van het 'Berkshire Weekend', de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway waarop meesterbelegger Warren Buffettt zo'n 40.000 discipelen toespreekt. Locatie: Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska.

    Maar bewonderaars van briljante beleggingsstrategen kunnen evengoed hun kamp opslaan in het Kralingse Bos. Want de Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL van de familie Van der Vorm deed het de afgelopen kwart eeuw beter dan het beleggingsvehikel van Buffett.

    Sinds Nico van der Vorm eind jaren tachtig voor €700 mln de cruiseactiviteiten van de Holland-Amerika Lijn verkocht en met dat geld een beursgenoteerde investeringsmaatschappij begon, realiseerde HAL een gemiddeld jaarrendement (inclusief dividenden) van 17,8%. Beleggers in Berkshire Hathaway moesten het in diezelfde periode doen met een plus van 'slechts' 13,7%.

    'HAL heeft een bijna foutloos parcours gereden', zegt KBC-analist Tim Simonts. Dat geldt niet voor Buffett. Die maakt, zoals hij zelf onlangs toegaf, nog wel eens 'grote fouten'. Denk aan Berkshires belegging in het Britse supermarktconcern Tesco.

    Overeenkomsten

    Toch zijn er veel overeenkomsten tussen Hal en Berkshire Hathaway. Beide bedrijven investeren voor de zeer lange termijn — vaak tientallen jaren — en kiezen zogeheten 'value-stocks'. Dat zijn door de bank genomen ondernemingen die veel vrije kasstroom genereren, door een tijdelijke crisis laag worden gewaardeerd ten opzichte van hun vaste activa en werken met een bewezen businessmodel. Net als Berkshire heeft HAL zich eind jaren' 90 bijvoorbeeld niet laten meevoeren door de internethype die zoveel beleggers op de klippen heeft doen slaan. Ook nu geen Facebook, biotech of Alibaba.

    'Ze doen waar ze van oudsher goed in zijn en kiezen ondernemingen die ze met hun analyses volledig kunnen doorgronden', zegt Simonts. Dat betekent veel maritiem en Rotterdams, hoewel HAL ook aandeelhouder is van het Italiaanse zonnebrillenconcern Safilo (niet zo'n succes) en van niet-genoteerde bedrijven als GrandVision (van Pearle), kantoormeubilairproducent Ahrend en de FD Mediagroep (FD en BNR). Overigens maken die niet genoteerde deelnemingen HAL lastig te beoordelen voor particuliere beleggers, omdat ze tegen boekwaarde in de jaarrapportages staan.

    Een aandeel HAL kost op dit moment een slordige €125. Daarmee heeft het bedrijf een marktwaarde van ruim €9 mrd, zo'n €2 mrd meer dan de totale waarde van de deelnemingen volgens het halfjaarverslag uit september. Blijkbaar is HAL conservatief in de waardering van zijn belangen in private bedrijven.

    'Waterportefeuille'

    Via zijn belegging in Boskalis, die dateert van 1989, heeft HAL zijn 'waterportefeuille' onlangs verder uitgebreid toen de baggeraar in stilte een belang van 15% nam in Fugro. Analisten denken dat het daar wat de bodemonderzoeker betreft niet bij blijft. Bovendien krijgt HAL naar verwachting in het eerste kwartaal van 2015 zo'n €1 mrd binnen wanneer het een kwart van zijn optiekketen GrandVision naar de beurs brengt, een bedrijf dat voor minder dan €2 mrd in de boeken staat.

    In de markt wordt gespeculeerd dat HAL met de opbrengst van de beursgang zijn deelneming in SBM Offshore (13,5%) zal vergroten. In Boskalis houden de Rotterdammers al een belang van 34,5% en tankopslagbedrijf Vopak hebben ze voor bijna de helft in handen. De creatie van één groot offshore bedrijf onder de vlag van HAL is niet waarschijnlijk volgens analisten, maar via zijn commissarissen kan de investeerder de ondernemingen wel degelijk aanzetten tot samenwerking.

    Beperkte verhandelbaarheid

    KBC-analist Simonts heeft bewondering voor de strategie en de resultaten van HAL, dat vaak stevig aan boord komt wanneer een onderneming in moeilijkheden is. Denk aan Vopak begin deze eeuw en aan SBM Offshore in 2012. HAL stortte een kleine €200 mln bij toen SBM kopje onder dreigde te gaan door rampenproject Yme. Een redder in nood dus, maar wel een met een goed werkende rekenmachine in de hand. Want de beleggingsmaatschappij bedingt traditioneel een mooie prijs voor zijn hulp. Bovendien is de werkwijze van de Rotterdammers vaak 'agressief en opportunistisch', vindt Simons. 'Het is af en toe op het randje. Dan lanceren ze een bod en kopen ondertussen in de markt al flink wat stukken bij.'

    Opportunistisch of niet, beleggers in HAL maakt het weinig uit. Veel zijn dat er overigens niet, want het fonds is vrijwel volledig in handen van de familie Van der Vorm (68%) en Hans Melchers (17%). Dat beperkt de verhandelbaarheid van de stukken en zet de particulier buitenspel, merkte de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) even geleden kritisch op. Dat klopt, maar zolang de resultaten uitmuntend blijven, is de VEB-kritiek ongetwijfeld aan dovemansoren gericht.
  4. [verwijderd] 17 november 2014 10:05
    quote:

    ZBroek schreef op 17 november 2014 09:32:

    @aandeeltje! Goede tips en @Bolo die had ik inderdaad zelf ook al uitgerekend maar dank voor de tips.

    Zelf kijk ik ook wel veel naar cycli iets wat Amerikaanse analytici ook veel doen. Het rustig bestuderen van trends in de grafieken kan vaak veel opleveren.


    huh? jij hebt het de hele tijd over boekwaarde van 26, terwijl die waarschijnlijk onder de 20 ligt. Of heb ik een post van je gemist? Ik zie nu ook dat je net gekocht hebt, terwijl jouw koersdoel 1,1 x de boekwaarde is. De huidige koers ligt dus boven jouw koersdoel.

  5. [verwijderd] 17 november 2014 10:07
    Ik denk dat we ook onder de 21 gaan komen, dan pas ga ik bijkopen. Anders haal ik mijn gemiddelde prijs per aandeel alleen maar extreem omhoog.
  6. pbr 17 november 2014 10:08
    wordt wel structureel gedumpt nu
    zodra iets hoger schiet de laat vol
    squeeze van vrijdag laten ze weer leeglopen
    vraag is tot welk niveau
  7. [verwijderd] 17 november 2014 10:10
    Soms moet je de koers lekker laten pruttelen en niks doen. Dit is zo'n moment. Bij -10% koop ik wat bij, anders negeren en wachten op de overname.
8.297 Posts
Pagina: «« 1 ... 271 272 273 274 275 ... 415 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 mei

    1. Aalberts Q1-cijfers
    2. Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
    3. Consumenten- en producentenprijzen april (VK)
    4. Heijmans - Beleggersdag
    5. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    6. Bestaande woningverkopen april (VS)
    7. Olievoorraden - wekelijks (VS)
    8. Federal Reserve notulen (VS) volitaliteit verwacht
    9. Nvidia Q1-cijfers
    10. Snowflake Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht