Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Heijmans!

Heijmans!

 

(...) Tegen deze achtergrond is Heijmans gesprekken gestart met het oog op financiering voor de komende jaren en hebben we afspraken gemaakt over verlenging van de gesyndiceerde faciliteit tot 30 juni 2018. Heijmans’ uitgangspunt is daarbij dat de verhoudingnetto schuld/ebitda in deze financieringsperiode structureel verbeterd moet worden.

Nu komt het, denkt u dan. Wat is er precies afgesproken? Dat blijft in het midden. De tekst uit het Heijmans-persbericht met de KW4-cijfers van voorbeurs gaat namelijk zo verder:

De groeiende woningmarkt en de orderportefeuille creëren een goede uitgangspositie voor 2016.In combinatie met de strategische focus op verbeteren en vernieuwen gaan we ervan uit dat het onderliggende operationeel resultaat in 2016 positief moet kunnen zijn en we een duidelijke stap voorwaarts maken. (...)

De KW4's zijn beter dan verwacht, maar waarom er nu +17,4% op het bord staat? OK, het is 2016 en iedere koers lijkt dit jaar al met een ingebouwde hefboom te werken. Kijk maar de AEX iedere dag. Uitslagen met een nul vor de komma zijn zeldzaam. Laat staan bij cijferende bedrijven.

KBC juicht

Wellicht dat een rol speelt dat om 08:58 uur KBC Securities naar aanleiding van de cijfers met een enorme upgrade van Heijmans kwam: naar buy van hold en het koersdoel naar 11 van 6,50 euro! De daggrafiek lijkt er ook een beetje op te duiden: eerst omlaag en toen...

 

 

Waarom zijn de Belgen zo enthousiast? Ik geef u de hele tekst. De crux zit 'm voor KBC in die afspraken met de financiers en die vooral fors afgebouwde schuld versus de huidige waardering.

 

 

Kijk eens naar de verwachingen van KBC voor Heijmans. De Belgen hebben er vertrouwen in dat Heijmans een echt bedrijf gaat worden dat geld verdient, waarde schept en dividend betaalt.

 

 

Sceptisch

Sorry, ik ben wat sceptischer. Ik lees vooral hoop uit de cijfers en het persbericht. Geen details dus, maar alleen dit ene zinnetje over dit zo cruciale onderwerp (en waar de koers wellicht ook op vliegt?): afspraken gemaakt over verlenging van de gesyndiceerde faciliteit tot 30 juni 2018.

Sigarendoos? Bierviltje? Woord gegeven? Daadwerkelijk contracten getekend? Niks erover. En dan weer die bij bouwers helaas zo gebruikelijke lijst aan tegenvallers en verliezen op projecten uit het verleden. Uiteraard weer gevolgd door hoop en beloftes dat het nu eindelijk goed gaat komen.

Misschien is het dit keer echt zo, maar ik heb dit in de afgelopen tien à vijftien jaar al zo vaak fout zien gaan. Hoop werd iederen keer weer wanhoop, of in goed beleggersjargon: een verkoop. Beleggen is alleen vooruitkijken en daarom besluit ik met een prangende vraag aan Heijmans:

Als je in deze markt, waarin de economie aardig draait en zeker de woningmarkt aantrekt, al geen geld kan verdienen, wanneer denk je dat wel te gaan doen? Laat staan strcutureel en als het even kan met echte beleggerswaardecreatie. Graag een antwoord met minder hoop en meer feiten.

Dan gooi ik graag mijn mening om, want zo flexibel ben ik wel. Geleerd op de beurs. Vooralsnog dringt Mr. Market echter voor en houdt een groot bord voor mijn neus: +17,3%!

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht