Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Stijgende AEX-trend wordt steeds steiler

TA: Test toppenzone 506 tot 510

Wat een enorm krachtige opwaartse vervolgbeweging vond er gisteren plaats. De jaartop werd daarbij een aanzienlijk stuk verder verhoogd, naar een niveau van 505,50. Een beweging die ik niet meer had verwacht. De risico’s blijven echter wel aanwezig.

Bij een verwachting die uitgaat van een correctie liggen de risico’s aan de bovenkant, vooral in een euforische markt. De vraag die velen bezighoudt, is of er nog een correctieve beweging zal plaatsvinden in de komende weken (maanden). Deze vraag is bevestigend te beantwoorden.

De vraag is alleen vanaf welk niveau deze correctie zal starten. De markt is nog steeds euforisch en dat zorgt ervoor dat de opgaande beweging steeds steiler verloopt. Beleggers worden steeds enthousiaster. Toch zijn correcties noodzakelijk om de buitengrenzen van een stijgende trend aan te geven.

Hogere bodem

Vanaf de decemberbodem van 445,65 is de AEX 60 punten opgelopen. Alleen een tussentijdse smalle consolidatiefase tussen 480,40 en 489,90 zorgde voor een tijdelijk oponthoud. Eind januari leek de correctie te starten. Alle signalen stonden op rood en de neerwaartse doorbraak van 480,40 gaf een verkoopsignaal.

Maar dit signaal duurde slechts twee dagen en zorgde voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steeds steilere trend

De afgelopen weken gaf de AEX geregeld signalen waarmee de top leek te zijn gezet. Telkens werden deze signalen in de daaropvolgende dagen weer opgeheven waarna de jaartop verder werd opgehoogd.

Dit zien we vaak in een zeer euforische markt, een steeds steilere stijgende trend die zorgt voor een steeds verder opgerekt elastiek. De vraag is alleen wanneer het elastiek knapt en er een forse tegenreactie start.

Met de doorbraak door de 501 gisteren ontstond opwaartse ruimte naar de zone 506 tot 510. Bij de 510 ligt de top van 2015 en tevens de top van de gehele bullmarkt sinds 2009. Bij dit niveau mag de nodige tegendruk worden verwacht en de AEX heeft deze top op ongeveer 1% na genaderd.

Normalisering koopdruk

Ik blijf vooralsnog bij mijn mening dat een dergelijke langdurige doorbraak pas zal plaatsvinden na een correctieve beweging die zorgt voor een normalisering van de koopdruk.

Toch mogen we een dergelijke opwaartse vervolgdoorbraak niet uitsluiten ondanks dat ik deze in de afgelopen weken zeker niet had verwacht. Het is onmogelijk een precies omkeermoment te voorzien in een zeer krachtige en euforische markt.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse signalen

Opvallend is dat eigenlijk alleen de AEX zijn stijgende toppenlijnen gisteren brak. de DAX en Stoxx Europe 600 braken door hun jaartoppen, maar bleven onder de stijgende middellangetermijntoppenlijnen. Hiermee blijft ook de grotere stijgende wig intact, dit patroon moeten we vooral aan de onderkant in de gaten houden.

Bij de DAX ligt de opgaande bodemlijn van dit patroon bijvoorbeeld bij 11.905. Deze bodemlijn werd in de afgelopen dagen al enkele keren doorbroken, maar dit bleken slechts valse signalen te zijn.

Ook de AEX brak vorige week al door zijn meest steile opgaande bodemlijn die begin februari startte, maar moest de sinds december stijgende bodemlijn nog doorbreken. Deze lijn loopt langs de bodems van december (445,65) en januari (476,70). Vandaag ligt deze opgaande steunlijn bij 492.

Indicatoren

De eerdere doorbraak van de kortere stijgende bodemlijn was opnieuw een vals signaal. Vanuit de technische indicatoren zien we dat de afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers is opgelopen naar ongeveer 10%, een niveau dat in het verleden geregeld zorgde voor een verhoogde kans op topvorming en een forse correctie.

De RSI gaf in het kortetermijnbeeld een verder opwaarts signaal, maar in het middellangetermijnbeeld is er nog steeds sprake van negatieve divergentie. Wel is er in de RSI een nieuwe stijgende bodemlijn te zien die gebroken moet worden voor een nieuwe verdere verslechtering in het kortetermijnbeeld.

Waar liggen de niveaus die we in de gaten moeten houden? Aan de bovenkant ligt nu de zware zone 506 tot 510 als weerstandszone. Zodra deze zone opwaarts en structureel wordt gebroken, ontstaat de volgende krachtige opgaande beweging en is de euforie nog niet ten einde.

Alert op topsignalen

Wel zou deze beweging samen moeten vallen met opwaartse doorbraken van de stijgende toppenlijnen in de DAX en de Stoxx Europe 600 anders kan er sprake zijn van een valse doorbraak.

De euforische opwaartse beweging is aanzienlijk verder doorgelopen dan ik had verwacht, maar we moeten alert blijven op toppatronen. Het signaal dat zorgt voor een verslechtering treedt pas op onder de 492.

Een eerste signaal dat wijst op mogelijke topvorming treedt op zodra de gisteren gevormde opwaartse gap wordt gesloten. Die ligt tussen de 496,50 en 499. Een brede gap. Het eerste steunpunt ligt nu bij 501. Mocht de AEX in de komende dagen zowel onder de 501, als de gap sluiten, lijkt een top te zijn gezet.

Maar dat zagen we vaker in de AEX en telkens bleek het een vals signaal te zijn. Onder de 492 ontstaat pas meer duidelijkheid voor een verwachte en aanzienlijk correctie. Zolang de gap open blijft staan en de opgaande bodemlijn niet neerwaarts wordt gebroken, blijft verdere opwaartse druk intact.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht