AkzoNobel - 1e kwartaal 2016

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Beursblik: AkzoNobel kwartaalwinst hoger op lagere omzet

Verfconcern profiteert onder meer van kostenbesparingen.

AkzoNobel zal dinsdag voorbeurs een hogere nettowinst op een licht lagere kwartaalomzet bekendmaken. Dit is de consensus van 15 door Vara Research geraadpleegde analisten.

Deze analisten komen gemiddeld uit op een 1,8 procent lagere kwartaalomzet van 3.528 miljoen euro, een 4,4 procent hoger bedrijfsresultaat (EBITDA) van 482,5 miljoen euro en een 21,1 procent hogere nettowinst van 193,7 miljoen.

De analisten gaan er vanuit dat AkzoNobel wederom de vruchten heeft geplukt van een efficiëntere bedrijfsvoering met kostenbesparingen. Het verf- en chemieconcern heeft volgens de analisten ook geprofiteerd van lagere olie- en grondstofprijzen. De vraag hierbij is volgens hen in hoeverre AkzoNobel gedwongen is deze kostenvoordelen door te berekenen in prijzen aan afnemers.

Analisten van JPMorgan Cazenove en Berenberg zijn benieuwd naar mogelijke mededelingen over acquisitie-ambities, na de in februari aangekondigde overname van de Industrial Coatings divisie van BASF, en in antwoord op de acquisitie van Valspar door sectorgenoot Sherwin Williams.

Volgens de analisten van Berenberg zou het logisch zijn als AkzoNobel zijn Specialty Chemicals-divisie zou verkopen, om daarmee geld vrij te maken voor acquisities in de verf- en coatingsoperaties.

Analisten van JPMorgan Cazenove kijken uit naar mededelingen over de ontwikkeling van de deco-operaties in Europa en China en over de volumes en prijzen in de Verenigde Staten.

Het concern zei bij de presentatie van de jaarcijfers op 10 februari te verwachten dat 2016 een uitdagend jaar zal worden, met aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in Brazilië, China en Rusland en geen significante verbetering in Europa. Deflatiedruk zal aanhouden en valutarugwind zal afzwakken, zei AkzoNobel toen.

AkzoNobel gaat voor de periode 2016-2018 uit van een rendement op de omzet van 9 tot 11 procent en van een rendement op investeringen van 13 tot 16,5 procent. In 2015 bedroeg het rendement op de omzet 10,6 procent en het rendement op investeringen 15,0 procent.

Het aandeel AkzoNobel noteerde maandag 0,5 procent lager op 60,52 euro op een rood Damrak.


Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
oiljunk
0
AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel heeft afgelopen kwartaal zijn verkopen en winst weten op te voeren, ondanks aanhoudend lastige marktomstandigheden. Dat maakte het verf- en chemieconcern dinsdag bekend.

Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Akzo Nobel

AkzoNobel boekte in het eerste kwartaal een omzet van 3,4 miljard euro. Dat was 4 procent minder dan een jaar eerder. Die daling kwam onder meer door lagere prijzen en wisselkoerseffecten. De hoeveelheid verkochte goederen nam wel toe. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 17 procent naar 357 miljoen euro en de nettowinst ging met 50 procent omhoog naar 240 miljoen euro.

Volgens AkzoNobel blijven de marktomstandigheden onzeker ,, met uitdagende omstandigheden in verschillende landen en segmenten''. Daarbij blijven de prijzen onder druk staan, terwijl wisselkoersen onveranderd een negatieve invloed hebben op de resultaten.
voda
0
Beursblik: Redelijke cijfers voor AkzoNobel

Volumestijging wel positief vindt Theodoor Gilissen.

AkzoNobel opende dinsdagochtend de boeken en rapporteerde een omzetdaling van 4 procent tot 3.591 miljoen euro. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers was dit wel een wat sterkere omzetdaling dan de markt had verwacht, want de consensus was een omzetdaling van min 2 procent.

Positief was wel dat de volumes bij alle divisies stegen, aldus Versteeg, maar de groei werd evenwel "teniet gedaan door tegenvallende wisselkoersen, een zwakkere mix en desinvesteringen", concludeerde de analist.

De stijging van het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 5 procent tot 487 miljoen euro was redelijk in lijn met de verwachting, volgens Versteeg, terwijl de margestijging naar 10,4 procent en de stijging van het 12 maand voortschrijdend gemiddelde naar 9,7% betekent dat AkzoNobel daarmee al op zijn margedoel van tussen de 9 procent en 11 procent zit, zei Versteeg.

Over de outlook zei de marktvorser dat het concern zoals verwacht "geen expliciete verwachting voor 2016 [heeft] afgegeven." Maar zo maakte Versteeg de kanttekening: "Aangetekend moet wel worden dat de CEO van AkzoNobel altijd wat aan de voorzichtige kant is."

AkzoNobel profiteert verder nog altijd van interne efficiency-maatregelen, de financiële positie is sterk verbeterd geeft ruimte voor acquisities. Bovendien handelt het aandeel op "beduidend lagere waarderingsratio's dan sectorgenoten", zei Versteeg, die de waarderingsratio's van AkzoNobel 20 procent tot 25 procent lager inschat dan die van sectorgenoten.

Het verf- en chemieconcern is één van TBG's zogenoemde Top Picks en Versteeg hanteert een Koop advies, terwijl het koersdoel recent werd verhoogd naar 68,00 euro.

Het aandeel noteerde dinsdagochtend op een groen Damrak 3,3 procent hoger op 62,55 euro.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
voda
0
Beursblik: KBC Securities zet AkzoNobel op Kopen

Koersdoel naar 78,00 euro.

KBC Securites heeft dinsdag naar aanleiding van de kwartaalrapportage het advies voor AkzoNobel verhoogd van Accumuleren naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijgesteld van 74,00 naar 78,00 euro. Het aandeel kreeg verder een plaats op de Dynamic Top Pick lijst van de bank ten faveure van Umicore.

Analist Wim Hoste liet zich positief uit over de gepresenteerde volumestijging van 2 procent door het verf- en chemieconcern, wat de eerste groei van de volumes sinds het derde kwartaal van 2014 betekende. Het met 9 procent verbeterde operationeel bedrijfsresultaat (EBIT) was volgens Hoste bovendien beter dan voorzien en overtrof ook de analistenconsensus.

Hoste constateerde verder dat het verf- en chemieconcern in de afgelopen jaren zijn organisatie en operationele prestaties succesvol verbeterde en zich nu weer in het territorium van waardecreatie bevindt. De marktvorser noemde de huidige beurswaardering van AkzoNobel daarbij aantrekkelijk.

Het aandeel AkzoNobel noteerde dinsdag kort na de openingsgong op een groen Damrak 2,3 procent hoger op 61,91 euro.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
voda
0
Update: AkzoNobel kwartaalwinst hoger ondanks lagere omzet

Nettowinst ruim boven verwachting.

AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2016 zijn operationele en nettoresultaten verbeterd dankzij lagere kosten, succesvolle herstructureringen en volumestijgingen in alle kerndivisies. Dit maakte het chemie- en verfbedrijf dinsdag voorbeurs bekend.

"Tijdens het eerste kwartaal hebben wij de volumes doen stijgen bij alle bedrijfsonderdelen en hebben wij de winstgevendheid verbeterd, ondanks een uitdagende marktomgeving en negatieve valuta-effecten", zei financieel directeur Maëlys Castella in een toelichting tegen journalisten.

"Bij Decorative zagen we onder meer goede volumestijgingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, China, en Zuid- en Zuidoost-Azië. De volumes in Latijns Amerika liepen sterk terug", aldus de CFO. De totale volumestijging bij Deco was 6 procent.

De volumestijging van 2 procent bij Performance Coatings was vooral te danken aan groei bij Marine en Protective Coatings. De omzet daalde hier echter met 3 procent door negatieve valuta- en prijs/mix-effecten.

"We hebben absoluut geen plannen om de divisie Specialty Chemicals te verkopen", benadrukte Castella desgevraagd naar aanleiding van herhaalde marktspeculaties hierover. De volumes stegen in het kwartaal met 1 procent bij deze divisie, vooral dankzij Industrial Chemicals en ondanks gedaalde vraag bij olie-gerelateerde segmenten.

De omzet daalde op jaarbasis met 4 procent van 3.591 miljoen naar 3.430 miljoen euro, onder meer als gevolg van negatieve valuta-effecten, prijs/mix-veranderingen en desinvesteringen. De krimp van de omzet vond plaats bij alle drie hoofddivisies: Performance Coatings, Decorative Paints en Specialty Chemicals. Maar in alle drie divisies steeg het operationeel resultaat.

Het totale bedrijfsresultaat (EBIT) exclusief eenmalige posten nam met 9 procent toe van 306 miljoen tot 334 miljoen euro. De aan aandeelhouders toewijsbare nettowinst steeg met liefst 50 procent van 160 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 240 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

Vijftien door Vara Research geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 193,7 miljoen euro en een kwartaalomzet van 3.528 miljoen euro.

AkzoNobel zag in het afgelopen kwartaal het rendement op de omzet toenemen van 8,5 procent naar 9,7 procent en het rendement op investeringen groeien van 11,5 procent naar 14,5 procent, aldus CFO Castella.

Het concern uit Amsterdam verwacht dit jaar aanhoudend onzekere marktomstandigheden en voortdurende deflatie en valutategenwind, zonder daar concrete cijfers voor heel 2016 aan te verbinden.

"We blijven focussen op autonome groei, maar zullen ook blijven kijken naar acquisitiemogelijkheden, zoals we in het afgelopen kwartaal de voorgenomen overname van Industrial Coatings van BASF hebben aangekondigd", zei Castella.

"Bij acquisities kijken we vooral naar technologische en regionale toevoegingen aan onze bestaande operaties", aldus de CFO.

Het aandeel sloot maandag op 60,55 euro.

Update: om toelichting management toe te voegen.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27 mrt 2020 17:35
Koers 57,890
Verschil -2,200 (-3,66%)
Hoog 59,510
Laag 56,390
Volume 1.537.105
Volume gemiddeld 1.236.371
Volume gisteren 1.350.559

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group