Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 sluit hoger na inflatiedaling
Beeld: Euronext

Bel20 sluit hoger na inflatiedaling

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag, na meevallende inflatiecijfers, hoger gesloten.

De Bel20 steeg met een half procent tot 3.529,02 punten. Dit betekende een koerswinst in november van iets meer dan 5 procent, na een slot op 31 oktober van 3.356,76 punten.

Uit de cijfers vandaag bleek dat de dalende trend in de inflatie aanhoudt, waardoor de kans op nieuwe renteverhogingen door de centrale banken steeds verder afneemt.

In de eurozone daalde de inflatie veel sterker dan verwacht, naar 2,4 procent in november, tegen 2,9 procent in oktober. In het huidige tempo zou de inflatie voor het einde van 2024 moeten terugkeren naar het gewenste niveau van 2 procent.

Volgens ING zal de ECB weldra de overwinning kunnen uitroepen in de strijd tegen de inflatie en rekent de markt dan ook terecht op renteverlagingen in 2024.

In de VS nam de inflatie in oktober ook af. De PCE-kerninflatie, de barometer die de Fed nauwlettend in de gaten houdt, daalde zoals verwacht naar 3,5 procent van 3,7 procent een maand eerder.

In een interview met ABM Financial News merkte hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque op dat de geleidelijke daling van de inflatie werd bevestigd, wat ook betekent dat de Fed de rente niet meer gaat verhogen.
 
"Dit sluit echter een kleine opleving van de inflatie niet uit, afhankelijk van de situatie op de arbeidsmarkt", waarschuwde de econoom. De olieprijzen moeten goed in de gaten worden gehouden.

De olieprijs daalde donderdag sterk aan het begin van de avond, ondanks berichten over een verdere productieverlaging door het OPEC+.

De euro/dollar handelde op 1,0906.

Stijgers en dalers

In de Bel20 wist Argenx de daling een halt toegeroepen en boekte een winst van 1,3 procent. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Argenx van 550,00 naar 523,00 euro met handhaving van het koopadvies. Woensdag kreeg Argenx ook al een serie koersdoelverlagingen om de oren.

Onderaan de tabel verloor Barco 1,3 procent en Aedifica 1,5 procent.

WDP, dat 300 miljoen euro ophaalde, steeg 1,0 procent. De vraag naar de nieuwe aandelen overtrof bijna 5 keer het aanbod, meldde WDP, en de nieuwe aandelen werden op 24,76 euro per stuk geplaatst, een korting van circa 2 procent. 

Buiten de hoofdindex daalde Bpost met een procent, terwijl er nog altijd geen besluit is genomen door de Belgische regering over de persconcessie.

Exmar steeg 7,8 procent en Montea 2,8 procent. Daarentegen daalden Atenor en Agfa Gevaert met respectievelijk 5,1 en 6,9 procent.

Bij de kleinste aandelen in BelSmall steeg Biotalys met liefst 55,5 procent, na woensdag al bijna 20 procent te zijn gestegen.

KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Mithra van 2,00 naar 1,70 euro. Dit nadat de aanvraag van het bedrijf voor de goedkeuring van Donesta in de VS vertraging heeft opgelopen. Op de beurs moest Mithra 4,8 procent inleveren.

Wall Street

Rond het slot op het Damrak won de Dow Jones 0,8 procent, leed de S&P 500 index een verlies van 0,2 procent en ging de Nasdaq 0,7 procent lager.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen