Word abonnee en neem Beursduivel Premium
UCB in trek in groene Bel20
Beeld: Euronext

UCB in trek in groene Bel20

(ABM FN) Na een maand november waarin de Bel20 meer dan 5 procent winst boekte, wist de Brusselse beurs vrijdag verder te stijgen.

De sterindex steeg 1,4 procent tot 3.578,91 punten.

"We hebben er een spectaculaire maand november opzitten. Dat is het minste wat je kunt zeggen", zei Philippe Gijsels, strateeg bij BNP Paribas Fortis.

"Niet alleen was het de beste maand van het jaar voor de aandelenmarkten. Maar meteen ook de beste november voor Amerikaanse aandelen in meer dan een eeuw. Na de moeilijke zomer en de bar slechte maand oktober zagen we dus een spectaculaire ommekeer", aldus Gijsels.

Als we zoiets zien, moeten we niet ver zoeken naar de oorzaak. Op 1 november gaf Jerome Powell het startschot voor de stormloop van de stieren door aan te geven dat de Fed voortaan geduldig zou zijn met de economische cijfers en het mogelijk verder verhogen van de rente. Mister Market concludeerde hieruit dat de rentecyclus zowat ten einde was, zei Gijsels.

En inmiddels heeft de dalende trend in de inflatie dit scenario bevestigd, net als de data die deze vrijdagmiddag werden gepubliceerd en die opnieuw aantoonden dat de industrie in de Verenigde Staten onder druk blijft staan.

"Amerikaanse fabrikanten rapporteerden opnieuw een moeilijke maand november. De productie steeg nauwelijks en de instroom van nieuw werk liet een hernieuwde afname zien, wat erop duidt dat er weinig of geen bijdrage zal worden geleverd aan het bbp in het vierde kwartaal door de industrie", zei Chris Williamson, hoofdeconoom bij S&P Global Market Intelligence.

In de eurozone was de krimp in de industrie in november iets minder sterk dan in oktober.

De olieprijs steeg aan het einde van de Europese handelsdag met circa een procent.

"Oliekartel OPEC heeft besloten om de productie in het eerste kwartaal met 2,2 miljoen vaten per dag te verlagen, wat betekent dat uiteindelijk, rekening houdend met de verlagingen die al zijn doorgevoerd door Saoedi-Arabië en Rusland, de werkelijke verlaging slechts 900.000 vaten per dag bedraagt", zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque.

"Dit is duidelijk lager dan verwacht, waardoor de olieprijs onder druk kwam, hetgeen nog eens werd versterkt door de zwakte van de PMI-indexen voor de industrie in Azië", voegde de econoom van CBC Banque toe.

De euro/dollar noteerde op 1,087 en de Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot 4,29 procent. De Duitse Bund stond op 2,35 procent.

Stijgers en dalers

In de Bel20 was UCB de uitblinker. Zonder aanwijsbare reden steeg het aandeel van de Brusselse farmaceut met 5,4 procent.

Argenx zette het herstel verder, na eerder deze week flinke klappen te hebben geïncasseerd na een mislukte studie naar ITP. De indexzwaargewicht won 2,4 procent.

KBC won 1,5 procent. Het bankaandeel kreeg een zet in de rug van een rapport van Goldman Sachs. De zakenbank plaatste het aandeel KBC op de kooplijst. Het is een goed instapmoment, volgens de analisten.

Cofinimmo steeg met 1,3 procent, hoewel ING het koersdoel voor de vastgoedgroep verlaagde.

Umicore verloor 1,5 procent en eindigde onderaan de ranglijst.

In de BelMid steeg Gimv met 3,5 procent. WorxInvest neemt het belang van 27,81 procent van VPM in Gimv over. Degroof Petercam was positief over deze deal, die tegen een premie van 10 procent werd gedaan.

Immobel en Deceuninck wonnen bijna 4 procent.

Colruyt steeg 3,5 procent. JPMorgan verhoogde het koersdoel voor de Belgische retailer, die het prefereert boven Ahold Delhaize.

IBA daalde met 4,6 procent en eindigde zo aan de onderkant van de tabel.

Bij de smallcaps klom Biotalys nog eens 17,4 procent, nadat het aandeel de afgelopen dagen al tientallen procenten was gestegen.

Wall Street 

Aan het einde van de Europese handelsdag hadden de Amerikaanse beurzen nog geen duidelijke richting gekozen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

BEL Mid kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

BEL Small kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht