Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen beginnen december sterk
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen beginnen december sterk

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag mooi hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,0 procent tot 466,20 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,1 procent op 16.397,52 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,5 procent in de plus bij een stand van 7.346,15 punten. De Britse FTSE eindigde 1,0 procent hoger op 7.529,35 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een solide start van december. Beleggers houden vooralsnog het positieve sentiment vast na een sterke novembermaand.

Toch is Bank of America terughoudend over Europese aandelen, bleek vrijdag uit een rapport. De Amerikaanse bank verwacht een vertraging van de economie in de eerste helft van 2024, waarna in de tweede helft een herstel inzet, als centrale banken weer monetair gaan verruimen.

In de eurozone kromp de industrie in november minder dan gevreesd, bleek vrijdag uit nieuwe inkoopmanagersindexen. Maar herstel en daarmee een keerpunt voor de economie van de muntunie laat nog even op zich wachten, volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0832. WTI-olie werd iets procent duurder na een dip op donderdag. Beleggers lijken niet overtuigd van de vrijwillige productieverlagingen die OPEC+ heeft aangekondigd.

Bedrijfsnieuws

In de Duitse DAX ging Covestro aan kop, met een plus van bijna 6 procent. Farmabedrijf Sartorius leverde in Frankfurt juist 2,5 procent in.

In Parijs viel Worldline positief op, met een plus van bijna 6 procent. Sectorgenoot Adyen steeg in Amsterdam ruim een procent.

De verliezen in de CAC 40 beperkten zich tot minder dan een procent, voor onder meer Carrefour en Danone. Hekkensluiter was Société Générale.

Vastgoedaandelen kenden een goede dag, met een plus voor Vonovia van 4 procent en een winst van bijna 3 procent voor Unibail-Rodamco-Westfield.

Halfgeleiderspecialisten beleefden ook een goede vrijdag, met winsten van een half tot 2 procent voor ASML, ASMI, Besi, STMicroelectronics en Infineon.

KBC won in Brussel anderhalf procent na een koopadvies van Goldman Sachs.

Mijnbouwaandelen profiteerden van een positief sectorrapport van UBS, met koopadviezen voor Antofagasta en Anglo American. Die aandelen stegen 6 tot 8 procent in Londen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

STOXX Eur 600(P)-EUR kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht