Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bel20 sluit hoger onder aanvoering van UCB
Beeld: Euronext

Bel20 sluit hoger onder aanvoering van UCB

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag hoger gesloten, onder aanvoering van UCB.

De Bel20 index steeg met 0,4 procent tot 3.593,54 punten. De sterindex leverde een sterke prestatie in november en ook december is goed begonnen.

In Brussel trok UCB de kop en ging Umicore de dieperik in. De Brusselse farmaceut kreeg groen licht van de Europese Commissie om zilucoplan op de Europese markt te brengen. De metaalspecialist had te lijden onder een negatief analistenrapport van JP Morgan.

Verder was het maandag een rustige sessie, met een bijna lege agenda, terwijl goud eerder vandaag een nieuwe all-time high bereikte op 2.145 dollar per ounce. Het edelmetaal zit in de lift dankzij de hoop dat centrale banken, onder aanvoering van de Fed, de rentes zullen verlagen.

Beleggers kijken al reikhalzend uit naar de Amerikaanse jobcijfers die vrijdag worden gepresenteerd. Woensdag komt ADP al met een voorproefje.

Samen met de inflatie is de ontwikkeling van de arbeidsmarkt de belangrijkste barometer voor de Fed bij het vaststellen van het monetaire beleid.

De Fed zal volgende week woensdag het laatste rentebesluit van dit jaar nemen. Het lijkt een uitgemaakte zaak dat de Fed de rente ongemoeid laat. Maar voor volgend jaar rekent de markt op verschillende renteverlagingen.

Morgen krijgen beleggers inzicht in de dienstensector in de eurozone en de Verenigde Staten met de inkoopmanagersindices.  De dienstensector bleek veerkrachtiger dan gevreesd.

Aan het energiefront kostte Brent olie aan het begin van de avond 0,2 procent minder op 78,75 dollar. Beleggers twijfelen aan de haalbaarheid van de vrijwillige productieverlagingen die OPEC+ vorige week aankondigde, in combinatie met zorgen over de groei van de wereldwijde vraag naar olie.

De euro/dollar daalde naar 1,0822.

Stijgers en dalers

UCB was de grootste stijger in de Bel20 met een koersswinst van 4,4 procent, geholpen door de Europese Commissie die vanochtend groen licht gaf voor zilucoplan, nadat eerder dit jaar Japan en de VS dit al deden. Goed nieuws, volgens analisten.

Ook Galapagos deed het goed en won 3,0 procent.

Proximus steeg 1,0 procent. JPMorgan plaatste het aandeel op de kooplijst. Het aandeel Proximus werd in de afgelopen vier jaar 70 procent goedkoper en is op het huidige niveau "zwaar oversold", volgens de analisten van de Amerikaanse bank.

Elia, dat een belang heeft genomen in energyRe Giga, daalde 0,4 procent. ING reageerde wel positief op de Amerikaanse uitbreiding van Elia.

Onderaan verloor Umicore 5,3 procent. JPMorgan verlaagde het koersdoel voor Umicore naar 22,50 euro en handhaafde het Onderwogen advies.

Buiten de hoofdindex steeg Exmar 2,3 procent en Econocom 2,0 procent. Atenor en IBA verloren daarentegen 2,9 en 3,7 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor Montea van Kopen naar Houden, maar verhoogde wel het koersdoel van 75,00 naar 83,00 euro. Het aandeel won 0,8 procent.

Smallcap Biotalys, dat vorige week al bijna in koers verdubbelde, won maandag nog eens 5,6 procent.

Mithra won 2,8 procent. Voorbeurs meldde Mithra dat het in Gedeon Richter een partner voor Estelle en Donesta in China heeft gevonden. Hyloris kreeg toestemming van de Amerikaanse FDA voor het op de markt brengen van Podofilox Gel. Dit aandeel steeg 0,4 procent.

Belysse daalde met 6,3 procent.

Wall Street omlaag

Bij het sluiten van de Europese markten domineerde het rood op de koersenborden in New York. Se S&P 500 verloor 0,9 procent en de Nasdaq daalde zelfs met 1,6 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Mid kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Small kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht