Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brusselse beurs klampt aan boven de nullijn
Beeld: Euronext

Brusselse beurs klampt aan boven de nullijn

(ABM FN) De Brusselse beurs noteerde woensdag opnieuw in de plus, omdat beleggers blijven geloven in lagere rentes in 2024.

De Bel20 index steeg 0,2 procent naar 3.632 punten. Daarmee is de sterindex op weg naar de zesde winstdag op rij.

Isabel Schnabel van de ECB liet zich gisteren positief uit over de inflatieontwikkeling in de eurozone. Ze noemde de daling van de inflatie in een interview met Reuters 'opmerkelijk' en acht een verdere renteverhoging door de ECB onwaarschijnlijk. "Ik heb nieuws: dat gaat ook niet gebeuren", zei investment manager Simon Wiersma van ING in een reactie. Een eerste renteverlaging door de ECB wordt door de markt al in maart volgend jaar verwacht. "Ja, dat is al over vier maanden. Om vervolgens in een rap tempo verder verlaagd te worden."

?De consumenten geloven nog steeds niet dat de ECB de inflatie binnen drie jaar kan verlagen tot 2 procent, zo blijkt uit een onderzoek van de Japanse bank Nomura. De inflatieverwachtingen voor de komende drie jaar blijven onveranderd op 2,5 procent.

Als de consumentenverwachtingen de gerealiseerde cijfers niet volgen, kan er een zorgwekkende kloof ontstaan tussen de werkelijke en de verwachte inflatievorming, wat er volgens Nomura op wijst dat zelfs als de ECB erin slaagt de inflatie terug te dringen, de consumenten zich daar niet van bewust zijn.

Diezelfde consumenten zijn iets pessimistischer over de uitgaven en de economische groei. De consumenten blijven zeer pessimistisch over de groei, veel pessimistischer dan de meeste economen. De consumenten hebben een recessie als basisscenario volgens de gemiddelde respons en stagnatie volgens de mediaanrespons.

Ze denken tevens dat de krapte op de arbeidsmarkt zal blijven bestaan. Dit is volgens Nomura zorgwekkend, omdat het suggereert dat de werknemers blijven geloven dat ze een sterke onderhandelingspositie hebben en daarom zullen aandringen op hogere lonen.

De euro/dollar noteerde op 1,079.

Stijgers en dalers

UBS verhoogde het advies AB InBev van Verkopen naar Neutraal en trok het koersdoel op van 53,00 naar 59,00 euro. Het aandeel noteerde iets hoger.

Proximus noteerde deze morgen ex-dividend. Het betreft een voorschotdividend van 0,50 euro. Meteen is dit het laatste gulle dividend dat uitgekeerd wordt, want eerder werd aangekondigd dat het dividend volgend jaar gehalveerd wordt naar 0,60 euro, tegenover 1,20 euro over 2023. De reden is dat Proximus voor hoge investeringen staat.

Cofinnimo was binnen de hoofdindex een opvallende stijger met 1,8 procent, maar daar stond een verlies voor Argenx van 0,9 procent tegenover.

Op de brede markt maakten IBA, Econocom en Immobel een goede beurt.

KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Sipef van 66,00 naar 64,00 euro met handhaving van het koopadvies. Dit bleek woensdag uit een rapport van de bank. Sipef gaf 0,9 procent prijs. De uitbarsting van de vulkaan Ulawun heeft slechts een beperkte impact op de winsten voor 2023, maar voor 2024 zou de impact echter groter kunnen zijn voor Sipef, waarschuwde Degroof Petercam. De bank schat de impact voor volgend jaar in op 15 miljoen dollar, wat overeenkomt met ongeveer 20 procent van de nettowinst.  

Bij de smallcaps wonnen Ekopak en Smartphoto meer dan 4 procent.          

Het speculatieve Biotalys haalde nogmaals fors uit en steeg met 10 procent.

Biosenic heeft een akkoord bereikt met het in Singapore gevestigde fonds TrialCap Pte. Ltd over een nieuwe financiering. Het aandeel won 5,0 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht