Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brusselse beurs blijft stijgen
Beeld: Euronext

Brusselse beurs blijft stijgen

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week verder gestegen. Op een slot van 3.707,48 punten op vrijdag won de Bel20 op weekbasis een half procent. Vorige week sloot de hoofdindex op 3.690,07 punten, toen een plus van 0,4 procent.

De week begon terughoudend. Wall Street was maandag gesloten vanwege Presidents' Day in de Verenigde Staten. ING zag weinig impact van de heropening van de Chinese beurzen, na een lange feestweek vanwege Chinees Nieuwjaar. De People's Bank of China verlaagde dinsdag de vijfjarige rente met 25 basispunten naar 3,95 procent. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei 2023.

"Met deze renteverlaging wordt het uitlenen van goedkoper geld door de commerciële banken gestimuleerd, om zo de economie een duw in de rug te geven. Vooral de zwaar onder druk liggende vastgoedsector zou hiervan moeten profiteren met lagere hypotheekrentes", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De rentestap zorgde niet voor enorme euforie op de beurzen. De cijfers van Nvidia deden dat wel. De chipreus wist woensdagavond de verwachtingen flink te overtreffen en de outlook was volgens marktstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild "buitenaards".

Volgens Wiersma zit Nvidia midden in de 'sweet spot': het bedrijf kan de sterke vraag naar zijn geavanceerde AI-chips nauwelijks aan maar heeft ook weinig echte concurrentie.

"De totale marktwaarde loopt nu richting de 2000 miljard dollar, waarmee Nvidia het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS is. Alleen Apple en Microsoft zijn nog iets groter. Het lijkt een kwestie van tijd dat Nvidia ook deze twee heeft ingehaald", volgens de marktkenner van ING.

In een toelichting op de resultaten sprak Nvidia-CEO Jensen Huang verder van een kantelpunt voor kunstmatige intelligentie (AI), waarbij de vraag naar AI-chips wereldwijd krachtig is. Niet alleen in de techsector, maar ook in andere industrieën.

"Het ziet er goed uit voor de chipindustrie", zei Wiersma. "Met zulke cijfers en vooruitzichten is er geen sprake van een zeepbel en zullen analistenverwachtingen voor een flink aantal aandelen uit de chipindustrie verder worden verhoogd."

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve werd duidelijk dat de centrale bank bang is om te snel de rente te verlagen. De Europese Centrale Bank kwam in zijn notulen met een soortgelijke boodschap.

De ECB-verslaglegging suggereert volgens ING dat renteverlagingen in het voorjaar zeer onwaarschijnlijk zijn.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindexen. In de eurozone bleek de dienstensector een lichtpuntje, met een index van precies 50. Volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank is dat voor het eerst sinds juli 2023. De la Rubia verwacht dat de ECB niet blij zal zijn met de cijfers en als gevolg niet eerder dan in juni met een renteverlaging komt.

In de VS bleek de dienstensector in februari minder hard gegroeid, maar steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie wel verder. "De eerste PMI-gegevens voor februari geven aan dat de Amerikaanse economie halverwege het eerste kwartaal is blijven groeien, wat wijst op een bbp-groei op jaarbasis van rond de 2 procent", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,31 procent en de Duitse variant op 2,41 procent.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0829 en daarmee op weekbasis een half procent hoger. Een vat WTI-olie kostte vrijdag 77,50 dollar en werd daarmee op weekbasis 2 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Proximus ging afgelopen week aan kop in de Bel20, met een winst van 3,8 procent. Vrijdag opende Proximus de boeken. KBC Securities sprak van solide resultaten voor het telecombedrijf.

Onderaan eindigde Galapagos, met een verlies van 9,7 procent. Aperam daalde met 7,6 procent.

De analisten oordeelden dat er op korte termijn een gebrek is aan "belangrijke waardeverhogende factoren voor het aandeel Galapagos”. Daarbij kondigde Galapagos donderdag ook aan dat het "om strategische redenen" zijn CD19 CAR-T '5101 programma voor de auto-immuunziekte rSLE stopzet.

Melexis daalde afgelopen week met 1,7 procent, ondanks de sterke cijfers van Nvidia.

Umicore kreeg afgelopen week koersdoelverlagingen van Berenberg, Deutsche Bank en UBS. Die laatste handhaafde Umicore ook op zijn verkooplijst. Het aandeel leverde 3,5 procent in.

De resultaten van Cofinimmo in 2023 lagen iets boven de verwachtingen van Berenberg. Het aandeel daalde toch 1,8 procent op weekbasis.

Sectorgenoot Aedifica rapporteerde resultaten over 2023 die grotendeels conform de verwachtingen waren, vonden analisten van Jefferies. Ook Kepler Cheuvreux zag weinig verrassingen. Het aandeel bewoog afgelopen week nauwelijks.

Argenx won 3,3 procent op weekbasis. Het nieuws dat de Amerikaanse Food & Drug Administration Vyvgart Hytrulo versneld gaat beoordelen, is positief, maar het zal geen grote marktreactie veroorzaken, schreven analisten van Degroof Petercam. KBC Securities verhoogde het advies voor Argenx naar Kopen, maar hield het koersdoel op 435,00 euro.

2023 was een recordjaar voor Kinepolis, zo maakte de bioscoopketen afgelopen week bekend. Het aandeel steeg afgelopen week bijna 5 procent.

EVS presteerde afgelopen jaar beter dan verwacht, en net als bij Kinepolis werd dit beloond met een salvo aan koersdoelverhogingen. Het aandeel boekte een winst van bijna 4 procent op weekbasis.

VGP realiseerde over 2023 een nettowinst van 87,3 miljoen euro. Daarmee was het bedrijf weer winstgevend, want 2022 werd afgesloten met een verlies. Het aandeel steeg op weekbasis 0,8 procent.

KBC Securities verlaagde het koersdoel voor What’s Cooking van 95,00 naar 80,00 euro, terwijl het advies werd verhoogd van Accumuleren naar Kopen. De gerapporteerde cijfers resulteerden in een koerswinst van 20 procent op weekbasis.

Greenyard behaalde afgelopen kwartaal een hogere omzet. Het bedrijf ligt goed op schema om de eigen outlook te halen en wijzigingen in de consensus na de cijfers zijn dan ook niet te verwachten, zei ING. Het aandeel won op weekbasis 0,6 procent.

Aandelen Qrf werden op weekbasis 0,8 procent minder waard, nadat het vastgoedbedrijf de boeken opende.

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor Fluxys afgelopen week van Houden naar Kopen, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 30 naar 25 euro. De koers steeg op weekbasis 5,9 procent.

Titan Cement denkt afgelopen jaar een recordwinst te hebben behaald, zo maakte het bedrijf afgelopen week bekend. Die voorlopige cijfers hielpen het aandeel aan een winst van 5,5 procent op weekbasis.

Bij de smallcaps moest Biotalys na het jaarbericht 9,1 procent prijsgeven. Nextensa verloor na cijfers 2,7 procent op weekbasis.

Mithra daalde afgelopen week, net als Biotalys, met 9,1 procent. Nyxoah won op weekbasis liefst 37,5 procent, geholpen door een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 19 april

  1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
  2. WDP Q1-cijfers
  3. EU producentenprijzen maart
  4. VK detailhandelsverkopen maart
  5. Fra ondernemersvertrouwen april
  6. KPN €0,098 ex-dividend
  7. CM.com jaarvergadering
  8. NSI jaarvergadering
  9. American Express Q1-cijfers
 2. 22 april

  1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht