Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Argenx helpt Brussel in het groen
Beeld: Euronext

Argenx helpt Brussel in het groen

(ABM FN) De Brusselse beurs is maart goed begonnen. De Bel20 won vrijdag een procent en sloot op 3.698,82 punten.

De sterindex kon rekenen op indexzwaargewicht Argenx. Na een daling van bijna 7 procent op donderdag, na het presenteren van de jaarcijfers, veerde het biotechaandeel op met bijna 5 procent.

In de BelMid stegen Bekaert en Bpost ook sterk, na cijfers.

Per saldo deden de Europese aandelenmarkten het vrijdag goed, gerustgesteld door de inflatiecijfers die donderdag in de Verenigde Staten werden gepubliceerd.

"De Amerikaanse inflatiecijfers die donderdag werden gepubliceerd, kwamen niet als een verrassing, maar wekten ook niet de indruk dat de Fed zich zou moeten haasten om de rente te verlagen", zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque.

Op jaarbasis vertraagde de PCE-kerninflatie tot 2,8 procent in januari. "Hoewel de inflatie nog steeds ruim boven de doelstelling van 2 procent ligt, doet de trend de hoop op een renteverlaging herleven", zei Philippe Gijsels, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Fortis.

"Ook een aantal Fed-bestuurders deden hun spreekwoordelijke duit in het zakje om die hoop weer wat nieuw leven in te blazen. De voorzitster van de San Francisco Fed verklaarde dat de Fed klaarstaat om de rente te verlagen als de economie dat nodig zou hebben. Die van de Atlanta Fed suggereerde dan weer de zomer als tijdstip voor een eerste verlaging. Dat de Fed-bestuurder uit Cleveland eraan toevoegde dat er nog werk te doen is voor een eerste renteverlaging, werd gisteren even niet gehoord", aldus Gijsels.

Een vat Brent olie werd bijna 3 procent duurder. Tegelijkertijd won de euro iets terrein tot 1,083 dollar.

Op de nieuwe Staatsbons is voor 474 miljoen euro ingeschreven, zo maakte het Federaal Agentschap van de Schuld vrijdag bekend.

Stijgers en dalers

Binnen de sterindex stegen Argenx en Solvay 4,7 en 3,0 procent en werd Umicore 2,8 procent duurder.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel AB InBev van 58 naar 59 euro, maar UBS ging juist van 59,00 naar 58,00 euro. Het aandeel AB InBev steeg fractioneel.

Syensqo en Aperam leverden meer dan 2 procent in.

Bpost opende vanochtend in reactie op de jaarcijfers in het rood, maar dat verlies werd al vlot omgebogen in een winst van uiteindelijk 5,2 procent. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Bpost van 5,20 naar 4,40 euro met handhaving van het Houden advies. Met name het gebrek aan zichtbaarheid speelt het postbedrijf parten, aldus de analisten.

De resultaten van Bekaert in 2023 waren iets beter dan verwacht, zo stelde Degroof Petercam. De bank handhaafde dan ook het koopadvies met een koersdoel van 58,00 euro voor het bedrijf. Het aandeel Bekaert boekte een winst van 4,5 procent.

Zonder aanwijsbare reden sprong het aandeel Agfa Gevaert 7,6 procent omhoog.

ING verhoogde het koersdoel voor DEME van 150,00 naar 170,00 euro met handhaving van het koopadvies. DEME blijft ook op de favorietenlijst van de bank staan. DEME noteerde 3,7 procent in de plus.

Colruyt daalde met 3,4 procent.

Onder de smallcaps verloor Roularta 2,1 procent. In 2023 bleef de zwakke advertentiemarkt het mediabedrijf parten spelen. Belysse maakte na cijfers een pas op de plaats. 

Onward Medical won 6,2 procent en Biotalys verloor 3,3 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 12 april

  1. Japan industriële productie maart
  2. NL faillissementen maart
  3. Dui inflatie maart
  4. VK industriële productie feb
  5. Fra inflatie maart
  6. Ahold Delhaize ex €0,61 dividend
  7. BAM ex €0,20 dividend
  8. SBM Offshore AvA
  9. BlackRock Q1-cijfers
  10. Citigroup Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht