Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brussel schudt rentevrees van zich af
Beeld: ABM Financial News

Brussel schudt rentevrees van zich af

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week gestegen. Bij een slot van 3.850,04 punten op vrijdag, won de Bel20 0,4 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de sterindex op 3.834,33 punten, toen een min van 0,3 procent.

Mogelijk wegen de winstgroeiverwachtingen voor het kwartaalcijferseizoen toch zwaarder dan de rentebewegingen, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De obligatierentes liepen afgelopen week flink op in de Verenigde Staten, na teleurstellende inflatiecijfers. De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in maart harder dan verwacht, met 3,5 procent op jaarbasis. In februari kwam de inflatie nog uit op 3,2 procent en economen rekenden vooraf op een stijging naar 3,4 procent.

De kerninflatie, die is gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg 3,8 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder. Er werd door economen gerekend op een lichte afname tot 3,7 procent.

De cijfers zijn een onaangename verrassing voor Jerome Powell van de Fed, volgens een handelaar van KBC. De Fed-voorzitter legde de cijfers van januari en februari met verrassend gemak naast zich neer tijdens de beleidsvergadering in maart en bestempelde ze als ‘de hobbels die je kunt verwachten op weg naar 2 procent inflatie", aldus de bank.

"Hoe dan ook, we hebben het idee van een eerste renteverlaging door de Fed op zijn vroegst in september al enige tijd gesignaleerd", ging KBC Economics verder. "De markten zitten op één lijn. Een renteverlaging in juni was al van tafel, juli krijgt een kans van minder dan 50 procent en zelfs september is momenteel niet meer volledig ingeprijsd."

KBC merkte ook op dat voor 2024 nu een totaal van 50 basispunten aan renteverlagingen is ingeprijsd. Dat is minder dan de drie verlagingen die in de 'dot plot' van maart werden voorspeld.

De Amerikaanse producentenprijzen waren afgelopen donderdag juist een meevaller. De fabrieksprijzen stegen met 0,2 procent op maandbasis in maart, net als de kernprijzen. Dat was conform de verwachting en beduidend lager dan in februari.

Volgens Wiersma moeten aandelenbeleggers zich niet te veel zorgen maken. "Zolang de huidige inflatie vraag-gedreven is, in tegenstelling tot de aanbod-gedreven inflatie in 2021 en 2022, en de economie goed blijft draaien, hoeft dat voor aandelen helemaal niet slecht uit te pakken."

De stijging van de obligatierentes in de afgelopen weken, vindt de expert van ING overdreven en "een kleine correctie zou op zijn plaats zijn."

Die kwam vrijdag ook met een daling van bijna 10 basispunten voor de Amerikaanse tienjaarsrente, op 4,499 procent. Op weekbasis steeg de tienjaarsrente wel met 9 basispunten. De tweejarige variant steeg na de inflatiecijfers tot 4,97 procent, maar zakte vrijdag terug tot 4,875 procent.

Marktkenners wezen erop dat beleggers de veilige havens opzochten vanwege de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Daardoor waren obligaties in trek en daalden de rentes.

ECB op koers voor renteverlaging in juni

De Europese Centrale Bank maakte afgelopen week zijn rentebesluit bekend, conform de verwachtingen zonder wijzigingen. Wel opende de centrale bank volgens ING "officieel" de deur naar een renteverlaging in juni. ING rekent op maximaal 75 basispunten aan renteverlagingen dit jaar.

Volgens voorzitter Christine Lagarde waren er tijdens de vergadering over het rentebesluit zelfs "enkele bestuurders" die nu al voldoende vertrouwen hebben in een renteverlaging.

Maar, zo benadrukte zij, de ECB blijft afhankelijk van de economische cijfers die de komende periode binnenkomen. "In juni hebben we veel meer informatie", aldus de ECB-voorzitter.

Daarbij legt de centrale bank zich niet op voorhand vast op een bepaald rentetraject en is men niet afhankelijk van wat de Fed de komende maanden gaat doen.

Volgens Deutsche Bank is het de vraag of er na een eventuele verlaging door de ECB in juni, in juli opnieuw een verlaging volgt, gezien de voortdurende voorzichtigheid van de centrale bank ten aanzien van de binnenlandse inflatie.

Cijferseizoen trapt af

JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo gaven afgelopen week het startschot voor het cijferseizoen. JPMorgan wist de verwachtingen te verslaan, net als Citigroup en Wells Fargo. Citigroup kondigde bovendien een reorganisatie aan, waarbij 7.000 banen verloren gaan.

Komende week openen onder meer Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Johnson & Johnson en Netflix de boeken.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0634 en daarmee op weekbasis 2 procent lager. Het muntpaar stond na het rentebesluit van de ECB al onder druk, hoewel de centrale bank zelf geen mandaat heeft om de euro in het zadel te houden als ze eerder de rente verlagen dan de Fed.

De Griekse bestuurder bij de ECB, Yannis Stournaras, zei vrijdag tegen persbureau Bloomberg, dat het "nu het moment is om als ECB af te wijken van de Fed. De bestuurder herhaalde zijn verwachting dat de ECB dit jaar de rente vier keer verlaagt", citeerde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank de uitspraken van Stournaras.

Een vat WTI-olie kostte vrijdag bijna 87 dollar en bleef daarmee op weekbasis stabiel. Beleggers kijken momenteel vooral naar de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, waar een Iraanse vergeldingsactie op Israël dreigt na de recente aanslag op de Iraanse ambassade in Syrië.

OPEC handhaafde afgelopen week zijn verwachting voor de groei van de vraag naar olie voor dit en volgend jaar. Het Internationaal Energieagentschap stelde zijn verwachting juist neerwaarts bij.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex zette UCB zijn opmars voort met een koerswinst van 5,5 procent op weekbasis en een nieuw record van ruim 122 euro per aandeel. Berenberg verhoogde het koersdoel voor UCB van 120,00 naar 130,00 euro met handhaving van het koopadvies. UCB heeft een sterke start van het jaar achter de rug, vinden de analisten.

Solvay won 7,9 procent op weekbasis en ging daarmee aan kop in de Bel20. ING en Citi verhoogden het koersdoel voor Solvay. Ook begon de Amerikaanse bank met het volgen van Syensqo met een Neutraal advies en een koersdoel van 91 euro. Het aandeel Syensqo daalde afgelopen week 1,3 procent.

Umicore werd 6,9 procent duurder.

Volgens Bloomberg boekte ByteDance, het moederbedrijf van TikTok en een belangrijke deelneming van Sofina, een flinke winststijging in 2023 en deed het bedrijf het beter dan de Chinese concurrenten Tencent en Alibaba. Sofina werd 1,9 procent duurder afgelopen week.

Melexis steeg afgelopen week 1,1 procent. TSMC kwam met sterke omzetcijfers over maart. WDP sloot de rij met een verlies van 3,2 procent op weekbasis.

Deceuninck, dat een aandeleninkoopprogramma lanceerde, steeg afgelopen week 11,1 procent in de BelMid.

Azelis won afgelopen week 5,1 procent. Azelis neemt de Europese distributieactiviteiten van DBH Osthandelsgesellschaft over. Financiële details werden niet gedeeld.

Bpost steeg op weekbasis 1,1 procent. Bpost wil het Franse Staci overnemen voor 1,3 miljard euro. Analisten begrijpen de reden achter de overname, maar vinden dat de prijs hoog is en de timing niet ideaal.

Degroof Petercam verlaagde afgelopen week het koersdoel voor Colruyt van 50,00 naar 46,00 euro, terwijl het koopadvies werd ingetrokken. Colruyt verloor 3,8 procent.

Shurgard neemt het Britse Lok'nStore over voor een bedrag van 378 miljoen pond, zo maakte de opslagspecialist afgelopen week bekend. Dat Shurgard een overname doet, verraste Degroof Petercam niet, maar wel de omvang van de deal. Die is groter dan de bank had verwacht. Degroof sprak van een interessante overname. Bij Berenberg denken de analisten dat Shurgard nog meer overnames zal doen. Het aandeel verloor 5,1 procent op weekbasis.

Fagron heeft een uitstekend eerste kwartaal achter de rug, zo bleek uit afgelopen week uit kwartaalcijfers. De vooruitzichten voor 2024 werden herhaald. Kepler Cheuvreux denkt dat de analistenconsensus licht omhoog kan. Berenberg verlaagde wel het koersdoel. Het aandeel steeg 3,3 procent op weekbasis.

Verder stegen Ontex en Recticel in de BelMid zo'n 4 procent op weekbasis.

Bij de smallcaps won Onward Medical bijna 23 procent op weekbasis, bij een slotkoers van 5,96 euro op vrijdag. Stifel is begonnen met de opvolging van Onward Medical met een koopadvies en een koersdoel van 12 euro. 

Mithra werd 2,3 procent duurder op weekbasis. Mithra heeft inmiddels de rekruteringsfase van een onderzoek met estetrol afgerond. De zogeheten 'top line' resultaten zullen tegen het einde van dit jaar verzameld zijn, waarna het finale klinische onderzoeksrapport in het tweede kwartaal van 2025 wordt verwacht.

Nyxoah verloor 17,0 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 20 mei

  1. Dui, producentenprijzen april
  2. Ryanair jaarcijfers
  3. Brunel ex €0,55 dividend
  4. HAL ex €2,85 dividend
  5. UMG ex €0,27 dividend
  6. Alfen Q1-cijfers
  7. Zoom Video Communications Q1-cijfers
 2. 21 mei

  1. Envipco Q1-cijfers
  2. Fagron ex €0,30 dividend
  3. Euronext ex €2,48 dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht