Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bel20 kan geen richting kiezen
Beeld: Euronext

Bel20 kan geen richting kiezen

(ABM FN) De Brusselse beurs had woensdag moeite om een duidelijke richting te kiezen en de Bel20 index bleef bewegen rond de slotkoers van dinsdag.

 De sterindex verloor uiteindelijk 0,1 procent op 3.794,57 punten.

De focus van beleggers blijft voorlopig hangen rond het rentebeleid van de centrale banken en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. “Doordat de inflatie niet op een niveau ligt dat verdere renteversoepelingen verantwoordt, zei Federal Reserve voorzitter Powell gisteren dat een uitstel van de eerste renteverlaging door de Fed waarschijnlijk is”, viel te horen in de marktenzaal van KBC.

De rente steeg gisteren nog een paar basispunten, maar vandaag zakte de Amerikaanse tienjaarsrente 4 basispunten. “De markten gaan nu uit van een eerste renteverlaging door de Fed in september. Al zijn er waarschijnlijk nieuwe datapunten nodig om een volgende rentebeweging te starten”, denkt KBC.

De inflatie dreigt nog wel even een probleem te blijven, onder meer omdat de energieprijzen aan het stijgen zijn en escalatie in het Midden-Oosten op de loer ligt. Zo merkte Phillipe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis, op dat de olieprijs verder blijft stijgen door de geopolitieke onzekerheid in het Midden-Oosten. “Er zijn meerdere scenario’s mogelijk waarbij even terug nog de afzetting van de Straat van Hormuz geopperd werd, wat de olieprijzen fors boven de 100 dollar zou duwen”, aldus de strateeg.

Al zal de soep niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend, aldus de strateeg. Zo wees Gijsels erop dat de VS geen conflict wil in het Midden-Oosten met de presidentsverkiezingen die eraan komen. Het kan daardoor goed zijn dat de spanningen binnenkort gaan liggen, ook omdat Iran vermoedelijk ook geen escalatie wil.

Op macro-economisch niveau was het een rustige dag. De Amerikaanse president Joe Biden wil de importheffing op Chinees staal en aluminium verdrievoudigen. Bidens wens om de invoerheffing van 7,5 procent op de import van staal en aluminium te verhogen, moet duidelijk maken dat de recente waarschuwingen van zijn regering over de handelspraktijken van China geen loze dreigementen zijn.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen afgelopen maand met 2,4 procent op jaarbasis, conform de voorlopige cijfers. De inflatie bedroeg nog 2,6 procent in februari.

De euro/dollar koerste op 1,0644. De tienjarige Duitse rente daalde licht tot 2,47 procent.

Voor een vat ruwe olie werd 88,67 dollar betaald, iets minder dan dinsdag. Vandaag werd ook bekend dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week sterker dan verwacht gestegen zijn. De voorraden stegen met 2,7 miljoen vaten naar 460,0 miljoen vaten. Er was gerekend op een toename met 600.000 vaten.

Stijgers en dalers

De sterkste stijger vandaag in Brussel was duidelijk Azelis, dat 14,3 procent won. Aandeelhouder EQT bekijkt momenteel de opties voor het belang in Azelis, aldus Bloomberg. Verschillende partijen zouden interesse hebben getoond in het belang in de Belgische chemische distributeur, zowel strategische partijen als private equity.

Binnen de hoofdindex nam Solvay opnieuw het voortouw. Het chemieaandeel won 3,5 procent.

Ook Umicore en KBC maakten met winsten van ongeveer 1,0 en 1,5 procent een goede beurt.

Aan de onderkant bengelde indexzwaargewicht Argenx met een verlies van 2,7 procent.

WDP verloor 1,0 procent en zat zo bij de sterkste dalers. De vastgoedgroep zal vrijdag zijn kwartaalcijfers bekend maken.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Ontex van 7,00 naar 8,00 euro met handhaving van het Reduceren advies. Ontex verloor 0,7 procent.

Bpost was na Azelis de sterkste stijger in de BelMid met een winst van 2,3 procent. Montea en Home Invest Belgium verloren dan weer 3,2 en 2,7 procent.

Bij de kleinere aandelen won Biotalys 6,8 procent en verloor Mithra 4,6 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen, verloor de Nasdaq 0,7 procent en de S&P500 0,4 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 28 mei

  1. Exor jaarvergadering
  2. NN Group ex €2,08 dividend
  3. B&S Group ex €0,16 dividend
  4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
  5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
  6. Consumentenvertrouwen (Conference Board) mei (VS)
 2. 29 mei

  1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
  2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
  3. ASR jaarvergadering
  4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht