Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Brusselse beurs beperkt verlies
Beeld: Euronext

Brusselse beurs beperkt verlies

(ABM FN) WDP was vrijdag de uitblinker op een rode Brusselse beurs. De verliezen vielen echter mee, nadat Israël vannacht een vergeldingsaanval op Iran uitvoerde.

De Bel20 index daalde vrijdag rond elf uur met 0,7 procent tot 3.800,44 punten.

"Veilige havens worden gezocht in onder andere Amerikaanse staatsobligaties", zag investment manager Simon Wiersma van ING.

Toch lijken beleggers zich geen enorme zorgen te maken over de situatie in het Midden-Oosten.

Volgens KBC weegt ook de Belgische financiële situatie op het sentiment.

Kredietbeoordelaar Fitch stuurde deze week een duidelijke waarschuwing uit aan het adres van de Wetstraat: de pensioenhervorming zal de toenemende kostendruk van een verouderende bevolking op de overheidsfinanciën niet verlichten.

Ook blijven beleggers op zoek naar een bevestiging over de eerste renteverlaging.

De economen van de Japanse bank Nomura verwachten renteverlagingen vanaf juni 2024 voor de ECB en vanaf augustus voor de Bank of England. 

Voor de ECB ziet Nomura dit jaar vier renteverlagingen met 25 basispunten en volgend jaar twee in de eerste jaarhelft, waardoor de rente daalt naar 2,50 procent. Voor de Bank of England denken de economen dat sterkere loongroei- en inflatiecijfers de MPC zullen beperken tot slechts twee verlagingen dit jaar, en slechts één keer per kwartaal volgend jaar tot een rente van 3,75 procent aan het einde van 2025.

De euro/dollar steeg naar 1,0649. 

Voor een vat ruwe Brent olie werd 87,46 dollar betaald, 0,4 procent meer dan donderdag. Kort nadat de aanval van Israël op Iran bekend werd, steeg de olieprijs nog met 4 procent.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex konden maar een paar aandelen een stijging melden. WDP trok de kop met een koerswinst van 4,0 procent. WDP realiseerde een sterke winstgroei in het eerste kwartaal, zo maakte de vastgoedgroep vrijdagmorgen bekend. Kepler Cheuvreux sprak van een prima eerste kwartaal, waarin duidelijk veerkracht werd getoond.

In het spoor van WDP won Aedifica 0,8 procent. Solvay en AB InBev wonnen 0,6 en 0,2 procent. De brouwer profiteerde vermoedelijk van een outlookverhoging van Royal Unibrew. 

Umicore heeft met succes de uitgifte afgerond van een vastrentende, aan duurzaamheid gelinkte private plaatsing van schuld voor een totaal bedrag van 499 miljoen euro. Umicore daalde een half procent.

Elia en KBC moesten beiden circa 2 procent prijsgeven.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Euronav van 21,90 naar 16,80 euro en het advies ging van Kopen naar Houden. De koers van Euronav dook 1,1 procent onder de slotkoers van donderdag.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Azelis van 21 naar 26 euro. Azelis gaf 1,3 procent prijs.

Smallcap Greenyard won 1,9 procent en Onward Medical en Celyad verloren 3,8 en 4,8 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht