Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brussel sluit toch licht hoger
Beeld: Euronext

Brussel sluit toch licht hoger

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag toch iets hoger gesloten, nadat gedurende de handel de verliezen volledig werden goedgemaakt.

De handelsdag begon nog negatief, na de aanval van Israël op Iran. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management merkte op dat het verlies beperkt bleef, met name omdat de vergeldingsactie van Israël vrij beheerst en gecontroleerd was. "Nu is het afwachten hoe Iran zal reageren. Mocht er een tegenreactie komen dan zullen de beurzen wat verder zakken, maar vooralsnog lijkt de kans op de-escalatie groter", voegde hij toe.

Uiteindelijk sloot de sterindex fractioneel hoger op 3.827,75 punten. 

Volgens KBC weegt ook de Belgische financiële situatie op het sentiment. Kredietbeoordelaar Fitch stuurde deze week een duidelijke waarschuwing uit aan het adres van de Wetstraat: de pensioenhervorming zal de toenemende kostendruk van een verouderende bevolking op de overheidsfinanciën niet verlichten.

Ook blijven beleggers op zoek naar een bevestiging over de eerste renteverlaging. In Europa rekent de markt op een eerste rentestap in juni. In de VS staat inmiddels door het merendeel september ingetekend als mogelijke datum voor een eerste stap omlaag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in maart op jaarbasis zijn gedaald met 2,9 procent, na een daling met 4,1 procent in februari. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in maart gelijk gebleven.

De olieprijzen kenden een beweeglijke dag. Een vat Brent olie bereikte vanochtend in eerste instantie een hoogste koers van 90,75 dollar per vat, om vervolgens terug te vallen naar 86,19 dollar per vat. Bij het Europese slot noteerde de olieprijs 0,4 procent hoger op 87,44 dollar per vat.

Ook de rentes kende een relatief volatiele dag. In de ochtend fungeerden obligaties als veilige havens en dat drukte de rentes, maar ook hier keerde gedurende de dag de rust weer wat terug. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde rondom het slot in Europa 4 basispunten lager op 4,61 procent en de Duitse variant steeg met één basispunten naar 2,51 procent.

De euro/dollar koers bleef redelijk rustig en noteerde op 1,0666. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0644 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0643 op de borden.

Stijgers en dalers

WDP trok de kop met een koerswinst van 3,1 procent. WDP realiseerde een sterke winstgroei in het eerste kwartaal, zo maakte de vastgoedgroep vrijdagmorgen bekend. Kepler Cheuvreux sprak van een prima eerste kwartaal, waarin duidelijk veerkracht werd getoond.

Zwaargewicht AB InBev volgde met een winst van 1,5 procent. De brouwer profiteerde vermoedelijk van een outlookverhoging van Royal Unibrew. 

Het aandeel Solvay kwam rond één uur in een vrije val, die het aandeel naar een dieptepunt op 28,34 euro stuurde. Een oorzaak voor deze daling ontbrak. Het aandeel sloot uiteindelijk toch hoger op 30,75 euro, een winst van 0,3 procent.

Syensqo was de grootste verliezer en moest 1,9 procent inleveren. Indexzwaargewicht Argenx werd 1,4 procent goedkoper en Galapagos verloor 0,7 procent.

In de BelMid ging Econocom aan de leiding met een winst van 5,5 procent, na een omzetupdate op donderdagavond. In het eerste kwartaal steeg de omzet van Econocom met 2,6 procent tot 634 miljoen euro. De autonome groei was 2,4 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Euronav van 21,90 naar 16,80 euro en het advies ging van Kopen naar Houden. De koers sloot 0,8 procent hoger op 15,38 euro.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Azelis van 21 naar 26 euro. Desondanks gaf Azelis 0,4 procent prijs.

Bpost en Recticel verloren 1,8 en 2,4 procent.

Bij de kleinere aandelen viel het verlies van Onward Medical van 4,5 procent op. 

Tussenstanden Wall Street

Aan het einde van de Europese beursdag handelde Wall Street verdeeld, waarbij de Dow Jones 0,4 procent hoger noteerde. De S&P 500 daalde daarentegen met 0,4 procent en de Nasdaq verloor 1,1 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 28 mei

  1. Exor jaarvergadering
  2. NN Group ex €2,08 dividend
  3. B&S Group ex €0,16 dividend
  4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
  5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
  6. Consumentenvertrouwen (Conference Board) mei (VS)
 2. 29 mei

  1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
  2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
  3. ASR jaarvergadering
  4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht