Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Brussel start handelsweek vermoedelijk afwachtend
Beeld: Euronext

Brussel start handelsweek vermoedelijk afwachtend

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteerden ongeveer een uur voor de beursbel fractioneel in het groen.

De Bel20 sloot vrijdag nog positief af, met een slotstand ruim boven de 4.000 punten. Op een slot van 4.013,33 punten, steeg de sterindex 0,7 procent. Op weekbasis was de winst ruim 2,5 procent.

Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano geniet de beurs van "een lekkere meewind", dankzij meevallende bedrijfscijfers en dalende rentes. Daarnaast rekent de markt erop dat de Europese Centrale Bank eerder dan de Federal Reserve de rente zal verlagen, wat de economische groei ten goede moet komen, aldus Van Zeijl.

"Het feit dat er bij veel beleggers nog ontzettend veel scepsis is over de houdbaarheid van de rally, plus de relatief grote hoeveelheid cash die nog wordt aangehouden, versterkt onze verwachting dat de rally nog wel even zal aanhouden", voegde investment manager Simon Wiersma van ING toe.

"Positieve winstgroeibijstellingen wegen op dit moment zwaarder dan twijfels over het rentebeleid van de Fed", aldus Wiersma.

Ondertussen heeft het zwakke Amerikaanse banenrapport beleggers zichtbaar gerustgesteld over de kansen op verdere renteverlagingen dit jaar, hoewel verschillende Fed-bestuurders afgelopen week opnieuw de verwachtingen temperden.

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, waarschuwde Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, die benadrukte dat de Amerikaanse banenmarkt nog altijd te krap is om te hopen op een snelle renteverlaging.

Wall Street ging vrijdag met bescheiden winsten het weekend in. De Dow Jones index koerste voor de achtste achtereenvolgende handelsdag hoger, terwijl techbeurs Nasdaq vrijwel vlak sloot. 

De Aziatische beurzen namen vanochtend gas terug. De Hang Seng index in Hongkong was vanochtend de positieve uitzondering met een koerswinst van ongeveer een half procent, en de index is nu al ruim drie weken met een imposante opmars bezig. Seoel, Tokio en Sydney verloren daarentegen tot een half procent. 

Dit weekend werd bekend dat de Chinese consumentenprijzen in april op jaarbasis met 0,3 procent zijn gestegen, hetgeen hoger uitviel dan de verwachting van een stijging van 0,2 procent. De producentenprijzen daalden juist met 2,5 procent, waar op een daling van 2,3 procent werd gerekend. De producentenprijzen in China staan nu negentien maanden op rij onder druk.

Op 78,26 dollar per vat op vrijdag steeg de WTI-olieprijs afgelopen week op weekbasis licht. Onder meer de wekelijkse voorraden uit de VS, waaruit een daling van de olievoorraden bleek, gaf wat steun aan de olieprijs. Daarnaast liepen de spanningen in het Midden-Oosten weer op, nadat Israël een deal voor een wapenstilstand met Hamas verwierp en het grensgebied Rafah binnentrok.

Vanochtend koerste de olie-future in de Aziatische handel 0,2 procent lager. 

De macro-economische agenda is traditioneel karig gevuld op maandag, terwijl het cijferseizoen over zijn hoogtepunt is. 

Veel aandacht zal woensdag uitgaan naar de inflatiecijfers uit de VS over de maand april. De verwachting is dat de inflatie niet voldoende is afgekoeld om de Fed het vertrouwen te geven dat de inflatie duurzaam terugkeert naar de 2,0 procent. 

Een dag eerder verschijnen al de Amerikaanse producentenprijzen en de twee datasets samen vertellen meer over de ontwikkeling van de inflatie in de VS, zeiden marktanalisten van CMC Markets.

"Zowel de PPI- als de CPI-rapporten zullen waarschijnlijk een grote invloed hebben op de rente en de dollar", volgens CMC.

Bedrijfsnieuws

Sofina lanceert een inkoopprogramma van eigen aandelen om de aandelenoptieplannen voor het personeel te kunnen dekken. De holding wil voor maximaal 23,4 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Hyloris Pharmaceuticals heeft meer tijd nodig om het jaarverslag te kunnen afronden en hierdoor wordt de jaarvergadering uitgesteld.

Deceuninck start een nieuw aandeleninkoopprogramma om aandelenaankoop- en warrantenplannen van management en werknemers te dekken voor een maximumbedrag van bijna 2,4 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 5.222,68 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 39.512,84 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 16.340,87 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 juni

    1. Handelsbalans mei (Chi)
    2. Consumptie huishoudens april (NL)
    3. Handelsbalans april (Dld)
    4. Industriële productie april (Dld)
    5. Economische groei Q1 def. (eurozone)
    6. Nio Q1-cijfers
    7. Banengroei en werkloosheid mei (VS) volitaliteit verwacht
    8. Groothandelsvoorraden april (VS)
    9. Consumentenkrediet april (VS)
  2. 10 juni

    1. NL industriële productie april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht