Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brusselse beurs licht omhoog op saaie Pinksterdag
Beeld: Euronext

Brusselse beurs licht omhoog op saaie Pinksterdag

(ABM FN) De Brusselse beurs is na een saaie sessie op Pinkstermaandag fractioneel hoger geëindigd. De Bel20 sloot maandag uiteindelijk op 4.006,94 punten en dat was een winst van minder dan 0,1 procent.

Het was een weinig spannend begin van de handelsweek, met een lege macro-agenda en lagere volumes dan normaal. Later in de week volgen meer marktimpulsen, met onder meer Britse inflatiecijfers, de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve en de samengestelde inkoopmanagersindexen. Ook komt chipreus Nvidia met kwartaalcijfers, waarvoor de verwachtingen opnieuw hooggespannen zijn.

ING ziet de Fed-notulen als een van de belangrijkste agendapunten deze week.

"Vergeet niet dat de bijeenkomst in mei de haviken teleurstelde en dat sommige leden (zoals Neel Kashkari) sindsdien hebben geprobeerd de markten te voeden met het risico van een nieuwe renteverhoging als dat nodig zou zijn. De focus zal [bij de notulen] liggen op de redenen waarom het comité over het algemeen optimistisch blijft over desinflatie, wat een leidraad kan zijn voor de toekomstige reactiefunctie tussen data en monetair beleid", aldus de bank.

Ook maandag liet een aantal Fed-prominenten van zich horen. Zo gaf Atlanta Fed-voorzitter Raphael Bostic aan dat hij nog altijd verwacht dat de Fed de rente dit jaar maar één keer zal verlagen, vermoedelijk in het vierde kwartaal.

In plaats van te focussen op het aantal verlagingen dit jaar, zei Bostic dat de hamvraag is wanneer de Fed er zeker van zal zijn dat de inflatie duidelijk op weg is naar 2 procent.

"Ik denk dat het nog wel even duurt voordat we dat zeker weten," zei Bostic, die dit jaar stemrecht heeft binnen de Fed.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0864. Volgens ING zitten de valutamarkten in rustiger vaarwater deze week, in afwachting van de belangrijke PCE-inflatie uit de VS die eind volgende week op de agenda staat en bepalend kan zijn voor het rentebeleid van de Fed.

De obligatierentes stabiliseerden maandag rond de niveaus van voor het weekend. De olieprijzen stegen aanvankelijk op het nieuws dat de Iraanse president is verongelukt, maar leverden gedurende de dag die winsten weer in.

Stijgers en dalers

In de sterindex deed UCB goede zaken met een koerswinst van 1,6 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor UCB van 125 naar 140 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Het aandeel noteerde maandag op 126,20 euro.

Verder stegen Ageas en Lotus Bakeries ruim een procent. Ageas kondigde maandag een investering van 137 miljoen euro aan om een belang van 10 procent te nemen in het Chinese Taiping Pension (TPP), een specialist in pensioenoplossingen.

Galapagos boekt de sterkste daling met een verlies van 1,9 procent. Argenx leverde 1,6 procent in.

Buiten de hoofdindex steeg Gimv met 1,4 procent. TINC gaf daarentegen 4,0 procent op. Gecorrigeerd voor het dividend won de infrastructuurbelegger 2,3 procent.

Bij de smallcaps won Sequana Medical 3,6 procent.

Na een verlies van ongeveer 7 procent in de ochtend, sloot Unifiedpost uiteindelijk 5,9 procent lager. Aan de vooravond van zijn jaarvergadering, die explosief belooft te worden, kondigde de fintech gespecialiseerd in de digitalisering van facturen aan dat het zijn inkomsten in het eerste kwartaal heeft zien dalen, hoewel het digitale segment meer inkomsten genereerde. Voor 2024 rekent de groep nog steeds op een omzetgroei in het digitale segment van iets meer dan 10 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Brusselse slot overwegend hoger, met winsten van 0,3 tot 0,6 procent voor de S&P 500 en Nasdaq. De Dow Jones index handhaafde zich boven de 40.000 punten, nadat de toonaangevende index vrijdag voor het eerst in de geschiedenis boven deze bijzondere grens sloot.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 21 juni

  1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Japan)
  2. Inflatie mei (Jap)
  3. Detailhandelsverkopen mei (VK)
  4. Ondernemersvertrouwen juni (Fra)
  5. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (Dld)
  6. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
  7. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  8. Ease2pay jaarvergadering
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VS)
  10. Bestaande-woningverkopen mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht