Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 sluit onder 4.000 punten in afwachting van Nvidia
Beeld: ABM Financial News

Bel20 sluit onder 4.000 punten in afwachting van Nvidia

(ABM FN) Aan de vooravond van de resultaten van Nvidia en de publicatie van de Fed-notulen, is de Brusselse beurs dinsdag in het rood gesloten.

De Bel20 daalde 0,4 procent tot 3.991,00 punten.

Woensdagavond nabeurs is de grote avond voor Nvidia, met de publicatie van de kwartaalresultaten. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Philippe Gijsels, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, wijst erop dat het zelden voorkomt dat een bedrijf of zijn resultaten zo belangrijk zijn voor de markt. "Met andere woorden, we kunnen deze week vuurwerk verwachten", bereidde hij beleggers voor.

"Daarbij mogen we ook niet vergeten dat de rente, de zwaartekracht zoals we die zo vaak noemen, nog belangrijker is", voegde de econoom eraan toe.

En op dit front merkte Gijsels op dat er de afgelopen weken, en zelfs sinds het begin van het jaar, iets vreemds aan de hand is.

"De afgelopen pakweg 20 jaar of langer heeft Mister Market ons geleerd dat het steevast een goed idee is om het volgende mantra in acht te nemen: Don't fight the Fed. En dat vechten is nu exact wat de stieren aan het doen zijn."

Bestuurder Christopher Waller van de Federal Reserve zei dinsdag in een toespraak voor het Peterson Institute for International Economics in Washington dat, hoewel de Amerikaanse inflatiecijfers voor april een welkome opluchting waren, er nog meer beter dan verwachte inflatierapporten nodig zijn voordat de Fed de rente zal verlagen.

"Bij gebrek aan een significante verzwakking van de arbeidsmarkt heb ik nog een paar maanden goede inflatiecijfers nodig voordat ik een versoepeling van het monetaire beleid kan steunen", zei Waller, die niet aangaf wat hij onder "een paar maanden" verstond.

Waller weerlegde in zijn speech wel de vrees dat de beleidsrente niet hoog genoeg is om de vraag af te remmen en de inflatie af te koelen. Volgens de Fed-bestuurder tonen de inflatiecijfers over april aan dat de vooruitgang in de richting van de doelstelling van 2 procent weer op koers ligt.

Dit betekent dat er geen noodzaak is voor verdere renteverhogingen, aldus Waller.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde licht naar 4,41 procent.

Tegelijkertijd daalde de euro tot 1,0854 dollar, terwijl olie een procent goedkoper werd op 82,77 dollar voor een vat Brent.

Stijgers en dalers

Uiteindelijk sloot UCB als sterkste stijger in de Bel20 index. Het aandeel won 1,3 procent. D'Ieteren won 0,9 procent.

Lotus Bakeries schoot vandaag boven de 10.000 euro en sloot uiteindelijk een half procent hoger op 9.940 euro.

Citigroup verlaagde dinsdagmorgen het advies voor Umicore van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel bijna werd gehalveerd van 40 naar 22 euro. Met een verlies van 2,9 procent was Umicore de sterkste daler binnen de hoofdindex.

Met de cijfers op komst gaf IBA 3,7 procent prijs en eindigde zo onderaan in de BelMid.

Exmar kondigde dinsdagmorgen de verkoop aan van dochteronderneming Bexco aan Bekaert. Bexco is een pionier in de productie van hoogkwalitatieve aanmeertouwen voor offshore-installaties, schepen en andere marine toepassingen. Met de transactie is 40 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Exmar sloot op 2,9 procent hoger. Bekaert daalde 0,9 procent.

De verkoop van de aandelen Gimv door de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) aan de gediversifieerde investeringsmaatschappij WorxInvest is dinsdagmorgen definitief afgerond. Deze laatste wordt nu de nieuwe referentieaandeelhouder van beursgenoteerde holding. Het aandeel Gimv noteerde 0 3 procent in het rood.

DEME en CFE noteren ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stegen de aandelen met 2,4 en 2,5 procent. CFE komt woensdag met een kwartaalupdate.

Unifiedpost daalde maandag met bijna 7 procent na een kwartaalupdate, maar herstelde dinsdag deels, met 3,4 procent koerswinst.

Ondanks enkele verkopen van gebouwen in 2023 en 2024 lagen de huurinkomsten van Nextensa in het eerste kwartaal van 2024 hoger dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal, zo maakte de vastgoedgroep dinsdagmorgen bekend. Het aandeel noteerde in reactie op de cijfers 1,6 procent in de plus.

Onward Medical behaalde met zijn Up-LIFT onderzoeksstudie alle primaire veiligheids- en effectiviteits-eindpunten met zijn ARC-EX Therapy, zo meldde het farmaceutische bedrijf maandag nabeurs met de publicatie van de studieresultaten in het medische vakblad Nature Medicine. Het aandeel won dinsdag 5,3 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex industrie (ISM) mei (VS) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht