Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bel20 lager gesloten
Beeld: Euronext

Bel20 lager gesloten

(ABM FN) Ondanks een sterke prestatie van het biotechaandeel Argenx, moest de Bel20 woensdag toch terrein prijsgeven. De Belgische sterindex verloor 0,7 procent tot 3.922,53 punten.

De reden voor de daling voor de Belgische beursindex, lijkt vooral te zoeken bij de rentegevoelige aandelen. Vastgoedaandelen en aandelen zoals Elia stonden woensdag onder druk.

In de marktenzaal van KBC verwees men naar enkele moeizaam verlopen veilingen van overheidsobligaties in de VS gisteren. “De veilingen van Amerikaanse overheidsobligaties sinds vorige week vrijdag verliepen bijzonder stroef en zorgden voor een ontwrichting aan het lange eind van de Amerikaanse rentecurve”, aldus Mathias Van der Jeugt, Head of Market Research bij KBC. De tienjaarsrente steeg daardoor met zo’n 10 basispunten gisteren tot 4,56 procent en liep vandaag verder op tot 4,60 procent.

In Europa zagen we vandaag een inhaalbeweging. “We moeten echter in de voorwaardelijke tijd spreken, want er staat nog steeds een veiling van 44 miljard dollar voor 7-jaars Amerikaans staatspapier op het programma na het Europese slot”, aldus een handelaar van KBC. Opnieuw een tegenvallende verkoop kan verdere druk zetten op de obligatiekoersen en dus zorgen voor hogere rentes, verduidelijkte hij.

Vanmiddag bleek de Duitse inflatie te zijn gestegen van 2,2 procent in april naar 2,4 procent in mei. Die stijging viel echter nog mee. Economen hadden een cijfer van 2,5 procent verwacht. Vrijdag volgen de inflatiecijfers voor de VS en de eurozone, die bepalend zijn voor het monetaire beleid van de Fed en de ECB.

“Misschien zegt dit ook iets over de onderliggende trend. Dergelijke cijfers hadden gemakkelijk de ECB-verruiming van momenteel twee naar drie renteverlagingen dit jaar kunnen stimuleren, maar dat gebeurde nauwelijks”, merkte men op bij KBC Economics.  

Dat voorzitter Neel Kashkari van de Minneapolis-Fed niet uitsluit dat er toch aanvullende renteverhogingen nodig zijn als de inflatie niet verder afkoelt, zal het sentiment ook niet helpen. Hij wil nog vele maanden van gunstige inflatiecijfers zien, voordat hij een renteverlaging overweegt.

De euro/dollar sloot woensdag af op 1,0811, terwijl de prijs van een vat Brent-olie daalde met 1,1 procent.

Stijgers en dalers

Argenx trok de kop met een forse koerswinst van 4,0 procent. Concurrent BioHaven heeft tegenvallende onderzoeksresultaten geboekt met zijn kandidaatmiddel dat ook ingezet zou worden tegen immuunziekten. Beleggers van Argenx reageerden positief op deze tegenvaller van de concurrent. Het aandeel Biohaven daalde met bijna 20 procent.

Verder wonnen alleen Syensqo en Lotus Bakeries 0,5 en 0,1 procent.

Goldman Sachs heeft een Neutraal advies op Ageas met een koersdoel van 52,50 euro. Het aandeel van de verzekeraar kon het verlies beperken tot 0,9 procent.

Een van de grootste dalers was Umicore met een verlies van 3,9 procent. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Umicore van 23,00 naar 19,00 euro met handhaving van het Houden advies. De bank heeft zijn twijfels over de ontwikkelingen bij het segment batterijmaterialen, na het plotselinge vertrek van CEO Mathias Miedreich. De analist van Degroof besloot daarop zijn taxaties voor dit segment te verlagen. Degroof waardeert het onderdeel nu op 1,4 miljard euro. Dat is 1 miljard euro minder dan voorheen.

In de Bel20 was Elia de sterkste daler met 3,9 procent. Toch is het goed nieuws dat de onderhandelingen vorderen waardoor de Belgische overheidsdiensten een kapitaalverhogingen bij de Belgische netbeheerder Elia kunnen doorvoeren. Dat zeiden analisten van KBC Securities woensdag in een rapport.

Telenet gaat BASE gebruiken om Wallonië binnen te komen. Tevens wordt BASE een volwaardig “b”-merk in Vlaanderen. Dat is volgens ING slecht nieuws voor zowel Proximus als Orange Belgium. Orange Belgium daalde nauwelijks, ondanks dat Kepler Cheuvreux het koersdoel voor Orange Belgium verhoogde naar 12,00 euro, maar wel nog altijd met een Reduceren advies. Proximus werd 2,6 procent goedkoper.

Atenor was in de BelMid de sterkste daler met een verlies van 4,0 procent. Colruyt ging aan de leiding met een koerswinst van 1,0 procent.

Mithra heeft een extra 2,5 miljoen euro ontvangen als overbruggingsfinanciering. Dit geeft Mithra financiële ruimte tot begin juni 2024. Dat moet voldoende tijd geven om de onderhandelingen te kunnen afronden met onder meer Gedeon Richter, denkt het bedrijf. Het aandeel is nog altijd geschorst.

Crescent daalde 11,9 procent. Jensen-Group won 2,7 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen verloor de technologie-index Nasdaq 0,5 procent en de S&P500 0,7 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 21 juni

  1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Japan)
  2. Inflatie mei (Jap)
  3. Detailhandelsverkopen mei (VK)
  4. Ondernemersvertrouwen juni (Fra)
  5. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (Dld)
  6. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
  7. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  8. Ease2pay jaarvergadering
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VS)
  10. Bestaande-woningverkopen mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht