Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Lagere start Brussel voorzien door oplopende rentevrees
Beeld: WDP

Lagere start Brussel voorzien door oplopende rentevrees

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong circa een half procent in het rood. 

Ondanks een sterke prestatie van het biotechaandeel Argenx, gaf de Bel20 woensdag al terrein prijs. De Belgische sterindex verloor 0,7 procent tot 3.922,53 punten, na een oplopende inflatie in Duitsland en een stijgende Amerikaanse tienjaarsrente.

De Duitse inflatie steeg in mei van 2,2 naar 2,4 procent. Dit was wel iets minder dan de door economen voorziene 2,5 procent. Een sterk Amerikaans consumentenvertrouwen verraste daarnaast beleggers en de Amerikaanse tienjaarsrente steeg woensdag met 7 basispunten naar 4,62 procent. Dinsdag zat de rente ook al in de lift. 

In de markt neemt de vrees toe dat de Federal Reserve langer wacht met een eerste renteverlaging. Vrijdag komt de PCE-kerninflatie over april naar buiten, een cijfer dat de Fed als leidraad beschouwt bij het bepalen van het rentebeleid.

Op Wall Street sloot de S&P 500 index woensdagavond net als de Bel20 index 0,7 procent lager. Chipreus Nvidia was wel een lichtpuntje, met een aanscherping van de hoogste stand ooit. 

De beurzen in Tokio, Hongkong en Seoel verloren vanochtend bijna anderhalf procent, terwijl de verliezen voor Sydney en Shanghai binnen de perken bleven.  

In Australië stonden vanochtend mijnbouwbedrijven onder druk nadat BHP meldde af te zien van de overname van sectorgenoot Anglo American. BHP had in een laatste toenaderingspoging het overnamebod nog verhoogd naar omgerekend 46 miljard euro. 

De Amerikaanse olie-future daalde woensdagavond in New York met krap 1 procent naar 79,23 dollar. Vanochtend noteerde de future min of meer vlak. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de aanstaande Amerikaanse woningverkopen

Bedrijfsnieuws

De omzet van D'Ieteren steeg in het eerste kwartaal met 5,4 procent op jaarbasis tot 3,05 miljard euro. Dat is inclusief het belang van 50,3 procent in Belron en het belang van 40 procent in TVH. D'Ieteren Group handhaafde de verwachtingen voor 2024 met een groei van zijn aangepaste winst vóór belastingen met 5 tot 10 procent, ondanks het feit dat de start van het jaar wordt gekenmerkt door een geringere vraag.

In het afgelopen kwartaal kwam de omzet van Cenergy uit op 395,7 miljoen euro. Dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen de omzet 381 miljoen euro bedroeg. De nettowinst steeg met 53 procent naar 28,4 miljoen euro.

Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees verder nog op een adviesverhoging van Morgan Stanley voor Solvay. De Amerikaanse bank verhoogde het advies voor Solvay naar Gelijkgewogen. Het koersdoel ging volgens de handelaar van 21,50 naar 29,00 euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag 0,7 procent lager op 5.266,95 punten en de Nasdaq verloor 0,6 procent tot 16.920,58 punten. De Dow Jones-index leverde 1,1 procent in en daalde naar 38.441,54 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 21 juni

  1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Japan)
  2. Inflatie mei (Jap)
  3. Detailhandelsverkopen mei (VK)
  4. Ondernemersvertrouwen juni (Fra)
  5. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (Dld)
  6. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
  7. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  8. Ease2pay jaarvergadering
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VS)
  10. Bestaande-woningverkopen mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht